Kalkınma Planı
Seneye 10. Kalkınma Planı yürürlüğe girecek. Bir kısım resmi hedefler belli, bu hedeflere ulaşmak için her sektör kendi çalışma gruplarını, yol haritasını oluşturacak, Kalkınma Bakanlığı’na sunacak, bunlar derlenecek, eklemlenecek ve bu raporlarda yer verilen, “ben şu kadar büyüme elde edebilirim, bunun için şu politikalar yararlı olur” şeklindeki politikalardan benimsenenler, plana dahil edilip devlet politikası olarak uygulanacak. Demokratik bir yaklaşım.
Hedef, 2023’te 500 milyar dolar ihracat, 2.000 milyar dolar GSYIH, ve kişi başına 25 bin dolar GSMH. Birkaç yıl önce ihracat 125 milyar dolar iken bu hedefler belirmeye başladığında, ilgililer, o günkü tabloyu almış ve 4 ile çarparak “eskalasyon” yapmıştı. Ama bizim büyümedeki sorunumuz bir kapasite sorunu değil. Yaptığımızı satma sorunu. Ya da satabileceğimizi yapma sıkıntısı. İşte bu nedenle bir dönüşüm yaşayacağız, satabileceklerimizi yapacağız.
Kişi başına 10 bin dolar ilginç bir eşik. Bu düzeye kadar yayılarak gelişebiliyorsunuz, ama bu eşiği geçmeniz için sıçramanız gerek. Sıçrayıp tutunamayanlar fena düşüyorlar. Dolayısıyla önümüzdeki 5 yıllık dönemde yaşayacağımız bu sıçramayı iyi yönetmek gerek. Sıçrayıp tutunabilirsek, yıllık yüzde 8 (bizim bugüne kadar yapabildiğimiz) büyüme ile hedeflere yaklaşmak mümkün. Fakat, ilginç bir gerçek var: eşiğin altında ve üstündeki ülkelerde sektörler arasındaki GSYIH dağılımı belirgin farklı gruplaşma gösteriyor. Örnek: eşiğin altında (ve bizde) elektronik sektörü toplam hasılanın ancak yüzde 10’unu sağlarken, eşiğin üzerindeki ülkelerde bu yüzde, 15 veya üstü.
İşte size asıl hedef. Diğer sektörler yüzde 8 büyürken siz hem onlara ayak uydurmak için hem de yüzdenizi artırmak için büyüyeceksiniz. Bu yüzde 15 yıllık büyüme demek. 11 yıl kaldı. Bunun ilk birkaç yılı gaz versek de hız artmayacak, demek ki kalan yıllarda yüzde 20 büyüme elde etmemiz gerek. Bu boyutta bir büyüme, mevcut iş alanları içerisinde kalarak yapılamaz, yapılabilirse de geçici olur.
Demek ki, haydi seferberlik başlıyor, elektronikte yani iş alanları yaratmaya bakacağız.