Kalp Krizi
Anneannemin geçirdiği kalp krizi, bir anda mıknatıs gibi aileyi aynı yere topladı. Yoğun bakıma girememenin verdiği çaresizlik ile birlikte, hastane kapısında bekledik. Anjiyo sonucu: Üç damar tıkalı. Yaş 83. Ameliyat çok riskli. İlaçla tedavi. Ömrün olduğunca yaşa.
Daha geçen hafta “benim ölmeye niyetim yok” diyordun. Biz de güçlü hafızan ve olağanüstü merakın ila hayata tutunuşunu hayranlıkla seyrediyor, “senin gibi olmak” istiyorduk…
“Ölümün yüzü soğuktur” derler. Varlığını hissettirmesi bile, hayatımızda birçok şeye bakışımızı değiştirebiliyor. Bu düşüncelerin arasında aldım mesajı: “Yarın öğlene kadar makaleyi bekliyoruz”.
Açtım bilgisayarı, hastane bahçesine park ettiğim arabada. Yazmayı planladığım konuyu düşündüm. Ne kadar da uzaklarda görünüyordu. Sonra “kalp krizi” geldi aklıma.
Güvenlik dünyasında yaşanan “kalp krizlerinin” en önemli nedenlerinden bir tanesi, “güvenlik yamalarının zamanında geçilmemesi” dir. Eğer işletim sistemi ve uygulamaların güvenlik yamaları geçilmediyse, güvenlik yazılımı ne kadar güncel olursa olsun, bir işe yaramıyor: Bilgisayar/Sunucu (= bilgiler) korsanların eline geçebiliyor. Şans, bu durumun ölümle sonuçlanmaması, ancak ciddi hasar kaçınılmaz.
Soru: Ne kadar sıklıkla işletim sistemlerinin ve bu işletim sistemlerinin üzerinde koşan uygulamaların güvenlik yamalarını geçiyorsunuz? Özellikle Java, PDF okuyucular gibi her bilgisayar/sunucuda olan yazılımlara dikkat çekmek istiyorum. Şimdiye kadar kaç kez karşınıza çıkan “yazılım güncellemelerini yapayım mı?” mesajına “şimdi değil” dediniz?
Ne yapmalı?
1. Uygulama (Java, PDF…) ve işletim sistemlerinin güvenlik yamalarının zamanında geçilmesine özen göstermek (uyumluluk testleri zorluyor zaten).
2. Eğer bu konuda gecikme yaşanıyor ise, Sanal Yama Teknolojisi sağlayan çözümleri değerlendirmek (= uyumluluk testlerinden geçer not).
Kalp damarlarınızın durumunu kontrol ettirin. Türkiye’de bir numaralı ölüm nedeni hala kalp krizi. “Arabamıza verdiğimiz değerin birazını da bedenimize verelim”.