Kamu bilişimcileri karar süreçlerinde etkin rol üstlenmeli
Kamu Bilişim Zirvesi – 2016, 15-17 Nisan tarihleri arasında, kamu bilişim yöneticilerinin ve uzmanlarının, sektör temsilcileriyle akademisyenlerin katılımıyla Antalya’da gerçekleştirildi.
‘4.5 G Teknolojisi ve Dijital Dönüşüm’, ‘Kamuda Siber Güvenlik’, ‘Kamu Bulutu ve Veri Merkezi’, ‘Kamuda e-Dönüşüm’, ‘Kamu Bilişimcilerinin Gelecek Vizyonu’ konularının masaya yatırıldığı ve ayrıca ‘Kamu Bilişimcileri Çalıştayı’nın düzenlendiği ‘Kamu Bilişim Zirvesi’nde açılış konuşmasını Kamu Bilişimcileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ensar Kılıç yaptı. Kılıç, “Derneğimiz, 2015 yılı haziran ayında kuruldu ve sizlerin desteğiyle kısa zamanda önemli aşamalar katetti. Derneğimizin temel amacı kamu bilişim sektörünü geliştirmek. Kamudaki bilişim çalışanlarının ve ilgili tüm paydaşların; birbirleriyle olan iletişiminin artırılmasını, bilgi ve tecrübenin paylaşılmasını, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, yeni teknoloji ve uygulamalar hakkında ortak akıl oluşturulmasını sağlayacak bir sivil toplum kuruluşu olmayı hedefliyoruz” açıklamasını yaptı. Bilişim sektörünün en önemli itici gücünün ‘kamu’ olduğunu kaydeden Kılıç, bu kapsamda kamu bilişim çalışanlarına düşen üç önemli görevi şöyle sıraladı: Kamu bilişim çalışanlarının iletişim içinde olması, karar süreçlerinde etkin rol alması ve sadece teknik değil aynı zamanda kişisel gelişimini daha ileri seviyeye taşıması. Ensar Kılıç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “2002 yılında e-Dönüşüm Türkiye Projesi ile bilgi toplumuna geçiş süreçleri başlatılarak 2003, 2005 ve 2006-2010 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planları ile önemli bir ivme yakalanarak kamu hizmetlerinin zamandan ve mekândan bağımsız olarak kullanıcıların hizmetine sunulmasıyla özel sektörün gelişimine önemli katkı sağlandı. Kamu bilişimcileri olarak; özel sektör ve tüm paydaşlarla iş birliği içinde yeni teknoloji ve uygulamalar geliştirerek daha düşük maliyetli, sürdürülebilir ve siber saldırılara karşı dirençli ortak uygulamaların geliştirilmesi yönünde çalışmalar yaparak kamu verisinden yeni katma değerli hizmetler üreterek ekonomik değerler yaratıp 2023 hedeflerini yakalamalıyız.”
Operatörler yurt içindeki rekabeti yurt dışına taşımalı
Etkinlikte konuşma yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Haberleşme Genel Müdürü Mustafa Koç, siber güvenlikle ilgili çalışmalar hakkında bilgi verdi. Mevcut durumda 370'in üzerinde SOME kurulduğunu kaydeden Koç, “370 kurumda bine yakın kişi bulunuyor. Her bir SOME'de yer alan personel sayısını üçten, beşe, sekize doğru yukarı çıkarmak istiyoruz. Bakanımız Binali Yıldırım, bu konuyu Milli Güvenlik Kurulu’nda da anlattı. Ülkemizin siber gücü olacak olan bu ekipleri, ilk aşamada 3 binin üzerine çıkarmayı istiyoruz” dedi. Koç, ayrıca operatörlerin yurt içinde yaptıkları rekabeti yurt dışına taşımaları önerisini getirerek “Hep beraber dışarıda büyüyelim. Biz, Türk Telekom'u da Turkcell'i de bu ülkenin milli değerleri olarak gittiğimiz ülkelerde daha fazla görmek istiyoruz. Motivasyonlarınızı biraz dışarı taşırsanız, daha faydalı olacağı umudunu taşıyorum” yorumunu yaptı. e-Dönüşüm Programı kapsamında kamuda marka projeler yaratıldığına dikkat çeken Koç, bu projeleri, tüm taraflar olarak e-Devlet çerçevesi içinde bir araya getirmek ve bundan ihraç edilebilir bir değer yaratmak istediklerinin altını çizdi. Türksat'ın en büyük hizmeti olan e-Devlet Kapısı'nda 27 milyon 500 bin kullanıcıya 228 kurumun verdiği bin 500'e yakın hizmet sunulduğunu ifade eden Türksat Genel Müdürü Cenk Şen, hedeflerinin e-Devlet kapısında kullanıcı sayısını 50 milyona çıkarmak olduğunu kaydetti.