‘Kamu Bulut Stratejisi ve Eylem Planı’ çalışmaları başlatıldı
Kendi kendini yöneten (otonom) veritabanları, güvenlik, yüksek süreklilik ve verinin kurumsal değerini artıran çözümler; ‘Oracle – BThaber Kamu Zirvesi’nde irdelendi.
Büyük ilgiyle takip edilen Oracle – BThaber Kamu Zirvesi, 28 Eylül günü dijital ortamda gerçekleştirildi. Etkinliğe konuk konuşmacı olarak Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Dijital Teknolojiler Birim Müdürü Sedat Öztürk katıldı. ‘Kamu Bulut Stratejisi ve Eylem Planı’nın 2022 yılının ortalarında yayımlanacağı bilgisini veren Öztürk, fiziksel bir veri merkezi yatırımı yapmaya sıcak bakmadıklarını kaydetti.
‘Oracle – BThaber Kamu Zirvesi’nin konuk konuşmacısı Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Dijital Teknolojiler Birim Müdürü Sedat Öztürk, veriden elde edilecek ekonomik faydanın çok büyük boyutlara ulaştığının altını çizerek Türkiye’nin bu noktada ne yapması gerektiğini gündeme taşıdı. Küresel değer zincirlerinde muhakkak yer almamızın önemine dikkat çeken Öztürk, “Bölgesel veri üssü olmalıyız!” dedi. Öztürk, bulut bilişimin kuruluşlara stratejik faydalar sağlayacağını vurgulayarak genel faydaları şu şekilde sıraladı: Çeviklik, esneklik, ölçeklenebilirlik, zaman ve maliyet etkinliği, yeni nesil teknolojilere etkin erişim, ileri güvenlik kapasitesi, karbon ayak izi. Bu noktada kamu bakış açısını da değerlendiren Sedat Öztürk, kurumların dijital hizmet geliştirmeye odaklanmasının önemini ifade ederek sistem modernizasyonu ve bütçe yönetiminin kritikliğini aktardı. Diğer yandan büyük kamu verisinin etkin işlenebilmesine dikkat çeken Öztürk, “En büyük veri kamuda. Bu verinin etkin şekilde işlenmesi büyük faydalar sağlayacaktır. Dünyada birçok ülke kamu bulut politikalarını yayımladı. ABD bulut bilişime 6.6 milyar dolar harcama yaptı.
Biz de Dijital Dönüşüm Ofisi olarak ‘Kamu Bulut Stratejisi ve Eylem Planı’ çalışmalarını başlattık. 2022 yılının ortalarında yayımlanacak. Özel sektörden ciddi destek alacağız. Küresel oyuncuların ülkemize yatırım yapmasını çok önemsiyoruz. Bulut bilişimin yaygınlaşması için tüm bileşenler üzerinde çalışıyoruz. İstisnalar dışında ilk etapta fiziksel bir veri merkezi yatırımı yapmaya sıcak bakmıyoruz. Özel sektörün yatırımlarını kullanmayı düşünüyoruz” açıklamasında bulundu. Etkinlikte; Oracle Kamu Sektörü Satış Direktörü Dinçer Çetin ve Oracle Bulut Ülke Satış Müdürü Burçak Çakıroğlu, etkinliğin açılış konuşmalarını gerçekleştirdi. Oracle Bulut Çözüm Mühendisliği MEA Kıdemli Yöneticisi Çağatay Çebi, ‘Genel, Özel ve Yerinde Bulut Yaklaşımı ile Oracle Bulut Çözümleri’ni katılımcılarla paylaştı.
Genel ve özel bulutun olduğu daha esnek yapılar gerekli
Moderatörlüğünü BTHABER Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe’nin yaptığı ‘Kamu Küresel Teknolojiler İle En Yüksek Faydayı Nasıl Elde Ediyor?’ başlıklı panele; Milli Eğitim Bakanlığı YEĞİTEK Sistem Yönetimi Daire Başkanı Ahmet Şamil Demircan, Türkiye Noterler Birliği Bilgi Teknolojileri Müdürü Berdan Balta, TÜRMOB-TESMER Luca Proje Koordinatörü Cenk İçer katıldı. EBA’nın Covid-19 sürecinde büyük bir platforma dönüştüğünün altını çizerek içeriğin önemine dikkat çeken Demircan, “Ciddi bir bant genişliği sunmamaız gerekiyor. Bulut çözümlerimiz vardı. En büyük meydan okuma; bu platformu tüm öğrencilerimize sunabilmek oldu. Dünya Bankası ile projemiz mevcut. Çevrim içi eğitime hazırlıklı olmak için genel ve özel bulutun olduğu daha esnek bir yapıya ulaşmamız gerekiyor” dedi. Balta, bütünleşik bir Oracle çözümüyle toplam maliyet olarak avantaj sağladıklarını ifade ederek veri tabanı göçü yaptıklarını kaydetti ve şu an tek bir veritabanında olduklarına dikkat çekti. Mali müşavirlikte çağdaş sistemlerin önemini vurgulayan İçer, “Oracle Luca, Luca Oracle demektir” ifadesini kullandı. Panelin ardından Oracle Teknoloji Çözüm Kıdemli Mühendisi Güher Kayalı Sarıkan, uçtan uca veri güvenliğinin nasıl sağlanacağını anlattı.
Bulut teknolojileri; dünya standartlarında güvenlik önlemlerine sahip
‘Oracle – BThaber Kamu Zirvesi’nde; İçişleri Bakanlığı, İller İdaresi Genel Müdürlüğü Acil Çağrı Hizmetleri Daire Başkanı Tarık Bahadır, ‘Acil Durumlarda Tek Numara 112 Acil Çağrı Merkezleri’ sunumunu gerçekleştirdi. ‘Yeni Nesil 112 Acil Çağrı Merkezi Sistemi’nin efektif ve etkin hale getirilerek yenilendiğine dikkat çeken Bahadır, Haziran’2022 itibarıyla tüm illerin entegre bir yapıda olacağı bilgisini verdi. Bahadır, ülkemizdeki tüm acil çağrı numaralarının tek numara altında toplanmasını sağlamak üzere gerekli çalışmaların, İçişleri bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından sürdürüldüğünü kaydetti ve ‘Yeni Nesil 112 Acil Çağrı Merkezi Sistemi’nin bulut teknolojisiyle çalıştığına dikkat çekti. Bahadır, bulut teknolojisinin avantajlarını şöyle sıraladı: “Geleneksel veri merkezine göre kapasite artırılmasına hızlı uyum sağlar ve esnektir. Dünya standartlarında güvenlik önlemlerine sahiptir.
Gelişen teknolojiye uygun şekilde sürekli güncel tutulur. Tüm enerji altyapısı, bulut hizmet sağlayıcısı tarafından takip edildiğinden kuruma maliyeti olmaz. Bulut bilişim yönetim yazılımyla hızlı ve kolay kurulum yapılabilmesinin yanı sıra hazır şablonların kullanılmasına olanak sağlar.” Sürdürülen çalışmalar içerisinde ‘AFAD Acil Mobil Uygulaması’nın da bulunduğunun altını çizen Tarık Bahadır, uygulamanın internet üzerinden acil çağrı başlatabildiğini, kullanıcıyla kendi eklediği 5 kişi arasında internet hattı üzerinden sesli görüşme yapılabilindiğini, afet ve durumlar konusunda eğitim içeriklerinin izlenebildiğini dile getirdi. ‘Oracle – BThaber Kamu Zirvesi’, Oracle Kıdemli Bulut Çözüm Mühendisi Uğurata Bakır’ın ‘Müşteri Ortamında Bulut Çözümleri ve Bulut Ödül Programları’nı anlatmasıyla sona erdi.