Kamu, güvenliği ele aldı
Kaspersky Lab, Türkiye’de faaliyet gösteren 260 kuruluşu temsilen, BT alanında 380 karar vericinin katıldığı II. Siber Güvenlik Zirvesi’ni Ankara’da düzenledi. Etkinlikte, mevcut siber tehditler, 2017 güvenlik eğilimleri ve kurumsal bazda atılması gereken adımlar ele alındı. Açılış konuşmasını Kaspersky Lab Kurucu ve CEO’su Eugene Kaspersky’nin yaptığı etkinlikte, iş dünyasını, kamu ve siber güvenlik kurumlarını temsilen Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Altyapı Sistemleri ve Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı Sistem Yönetimi Takım Lideri Özmen Akbulut, Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Sistem Yönetimi Daire Başkanı Fatih Uluçam, Sabancı Holding BT Müdürü Levent Polat, Bilgi Güvenliği Derneği Genel Sekreteri Mehmet Ali İnceefe ve Arkas Holding Bilgi Güvenliği Uzmanları Ateş Yamacı ile Emrah Fidan konuşmacı olarak yer aldı.
Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Altyapı Sistemleri ve Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı Sistem Yönetimi Takım Lideri Özmen Akbulut, “Ankara, sunduğu hizmetler ve barındırdığı bilgiler açısından devletin de beyni konumunda ve bilgi güvenliği konusunda ciddi çalışmalar yapılmakta. İnanıyorum ki bu etkinlik sayesinde katılımcılar birçok alanda farkındalık ve birçok problemle ilgili çözüm yolları konusunda fikir sahibi oldular” dedi.
Kaspersky Lab Kurucusu ve CEO'su Eugene Kaspersky de konuşmasında “Gelinen noktada siber saldırılar büyük bir tehlikeye dönüştü. Somut bir siber-terörizm tehdidi ile karşı karşıyayız. Dijital altyapımızdaki siber güvenliği iyileştirmek için çok çalışmamız gerek. Türkiye'de bu konuda yüksek bir farkındalığın olmasından ötürü memnunum” yorumunu yaptı. Kaspersky Lab Türkiye Genel Müdürü Sertan Selçuk ise “2017 yılının bilişim yılı ilan edilmesiyle birlikte, üniversitelerle ve geleceğin BT uzmanlarıyla çalışmak gibi birçok projeye katkıda bulunmak için hazırız” bilgisini verdi.
Etkinlikte ele alınan konular arasında hükümetlerin ve büyük şirketlerin güvenliği, hedefli saldırılara karşı korunma, tehdit istihbaratı ile Türkiye'de siber güvenlik bilinci yer alırken, birçok vaka incelemesi de katılımcılarla paylaşıldı.
Zirvede ele alınan bir konu da kritik altyapılarda bilişim teknolojileri oldu. Geçtiğimiz yıl Türkiye'de 2 binden fazla online endüstriyel cihazın bulunduğu, bunların ve bağlantılı olmaya başlayan diğer cihazların, hacker saldırıları ve yetkisiz erişim karşısında risk altında olduğu, bu nedenle özel korumaya ihtiyaçları olduğu üzerinde duruldu. Zirvenin son bölümünde yapılan panel oturumunda sağlık sistemlerinde bilişim teknolojilerinin önemine değinen Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Sistem Yönetimi Daire Başkanı Fatih Uluçam, “Kamu kurum ve kuruluşlardan ilgililerin etkinlikte olmasıyla bilgi alışverişinde bulunma imkanı sağlanmış oldu” dedi.