KAMU VE ÖZEL SEKTÖR ARASINDA VERİMLİ İŞBİRLİĞİ
Gelinen noktada Türkiye’de birçok şirket, teknolojideki gelişmelere ve regülasyonlardaki değişikliklere uyum sağlayarak, bir dijital dönüşüm süreci yaşıyor. e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv, KEP ve e-İmza uygulamalarını kapsayan e-Dönüşüm sürecinin iş hayatında entegrasyonu sağlama, işlemleri hızlandırma, verimliliği artırma ve denetimi kolaylaştırma gibi etkilerinin olması bekleniyor. Kamu ve özel sektör arasında karşılıklı bir fayda mekanizmasının oluştuğuna şahit oluyoruz. Kamunun e-Dönüşüm çerçevesinde uygulanan politikalar ile kurumlarda gerçekleşen e-Dönüşüm sürecinin bütünleşmesi, günümüzde verimlik artışının temelini oluşturmakta. Bu arada, kamunun e- Dönüşümleri, seviye ve kapsamda artış eğilimi göstermekte. Mevcutta e-Fatura, e-Defter ve e-Arşiv süreçleri; KEP, e-İmza ve e-İrsaliye gibi uygulamalar ile devam etmekte. “Ayrıca, ilk olarak 01.01.2016 tarihinde uygulamaya başlanılması planlanan ihracat e-Fatura uygulaması, teknik altyapının yetişmemesi sebebiyle ileri bir tarihe ertelenmiştir” bilgisini veren Mikro Yazılım Genel Müdür Yardımcısı Alpaslan Tomuş, eklemeden geçmiyor: “Mikro Yazılım olarak Türkiye’nin en büyük ikinci e-fatura entegratörü şirketiyiz. Mikro Yazılım çözümlerini kullanan firmalar, e-Dönüşüm hizmetlerini kapsayan e-fatura, e-defter, e-arşiv, e-bordro, e-mutabakat KEP ve e-imza gibi e-Mikro hizmetlerinden yararlanıyorlar.”
Bu yılın gündeminde öne çıkanlar
2017 yılında e-Dönüşüm başlığında hayata geçmesi beklenen en önemli gelişme; mal ihracatı yapan şirketlerin ve yolcu beraberi eşya ihracatı yapanların da 2017 yılı ile birlikte geçiş yapmasının zorunlu hale getirilmesi diyebiliriz. İhracat işlemlerinde e-fatura uygulamasından yararlanmak isteyen firmaların, e-fatura sistemine kayıtlı olmaları gerekmekte. Yeni durumda mükellefler, düzenleyecekleri ihracat faturalarında alıcı bilgisini “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı” olarak belirtecekler. Böylelikle düzenlenen faturalar Gümrük ve Ticaret Bakanlığı sisteminde görünebiliyor olacak.
2017 yılında gündemde olan bir diğer konu da e-irsaliyeye geçiş. E-irsaliye çözümü; kağıt irsaliyeleri dijital süreçlerle taşıyor. Hukuki nitelik açısından kağıt irsaliye ile aynı nitelikte olup, irsaliyeye ait olan tüm alanların tanımlandığı uygulamaya kayıtlı şirketler arasında ve GİB’e bağlı olan bir çözüm. Bu çözümlere bakışlarını Alpaslan Tomuş, şöyle devam ediyor:
“Mikro Yazılım e-Mikro hizmetleri olarak bütün bu senaryolara hazırız. Sektörün ve firmaların ihtiyaçları doğrultusunda yeni ürünler ve bu ürünler ile bütünleşmiş katma değerli servisleri uygulamaya koymayı planlamaktayız. Bunun için gerekli altyapı çalışmalarımız ve yatırımlarımız hız kesmeden devam etmekte.”
Zorunluluk değil, bilinçli tercih halini alacak
Her sektörden küçük, orta ve büyük ölçekli birçok firmanın, e-Dönüşüm süreçlerini hızlandırdığı bu dönemde büyüme 2017’de artarak devam edecek. Bu firmalar kâğıt, işçilik, postalama ve depolama gibi maliyetlerin önemli ölçüde azaltırken; iş hayatında entegrasyonu sağlama, işlemleri hızlandırma, verimliliği artırma ve denetimi kolaylaştırma ile işgücü ve zaman tasarrufu sağlama yönlerinden e-Dönüşüm sürecinden getiri sağlayacaklar. Yakın gelecekte tüm firmalar için e-fatura’ya geçişin, zorunluluğun ötesinde, bilinçli bir tercih haline gelmesi muhtemel görünüyor. “O nedenle sisteme erken girilerek bir alışkanlık kazanmanın faydalı olduğu görüşündeyiz” bilgisini veren Alpaslan Tomuş’a göre, E- dönüşüm süreciyle pek çok hizmet daha kolay ve hızlı verilebiliyor, iş hayatında entegrasyonu sağlama, işlemleri hızlandırma, verimliliği artırma ve denetimi kolaylaştırma gibi etkileri görülüyor. Tomuş, sundukları çözümleri şöyle anlatıyor:
“Mikro Yazılım olarak, e-Dönüşüm konusunda çözümlerimizin yanında, konuyla ilgili rehberlik sağlayan, sadece e-Dönüşüm hizmetlerimiz için tahsis edilmiş olan, hafta içi mesai saatlerinde ve Cumartesi günü saat 14:00’e kadar hizmet veren ücretsiz bir destek hattımız mevcut. Mikro Yazılım’ın e-Dönüşüm süreçlerine yönelik çözümleri ‘e-Mikro çözümleri’ adını verdiğimiz çözümler. Müşterilerimize bu alanda uygun maliyetli, esnek ve herhangi bir ara entegrasyona gerek bırakmadan, doğrudan kendilerinin kullandıkları Mikro Yazılım Ticari Yazılımları üzerinden farklı ve kolay kullanımlı bir deneyim sunuyoruz. Aynı zamanda, Türkiye’deki 8 Kayıtlı e-Posta Tedarikçisi firmasından birisiyiz. Kayıtlı e-Posta, kurumların yazışmalarının hukuki delil sıfatıyla değerlendirilmesine olanak veren, gönderici ve alıcının gerçek kişi olduklarını ispatlayan bir altyapı. Bu konuda hizmet veren tek kurumsal yazılım firmasıyız. Bu hizmetimizi kullanan müşterilerimizin gönderdikleri fatura, bordro gibi değerli evrakların akıbetleri tarafımızdan güvence altına alınıyor. Ayrıca, pek çok operasyonel ve legal maliyetten de tasarruf etmelerine sebep oluyor. Bu hizmet, sunduğumuz yazılımlar içerisinden yapıldığından, müşterilerimize inanılmaz konforlu ve güvenli bir ortam sunuyor.”