Kamuda bulut bilişim kaçınılmaz!
‘TBD Kamu-BİB’25 ve BİMY’29 Bütünleşik Etkinliği’ kapsamında; ‘Kamu BT Bulut Tedarik Yönetimi’ ve ‘Kamu Veri Alanı’ adıyla iki ayrı konuda oluşturulan çalışma gruplarının tanıtılması amacıyla 18 Eylül tarihinde bilişim gönüllüleri bir araya geldi.
Çalışma gruplarıyla ilgili bilgi paylaşımında bulunulan etkinliğe; Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Genel Başkanı Rahmi Aktepe, Hazine ve Maliye Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü ve KAMU-BİB Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Cebrail Taşkın, TBD Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Altınsaat, TBD üyeleri ve sektör temsilcileri katıldı. Etkinlikte; çalışma gruplarının tanıtımının yapılmasının yanı sıra iş planlarının oluşturulması ve çalışma grubu üyelerinin tanışması amaçlandı. Açılışta konuşan Rahmi Aktepe, TBD’nin etki alanını genişleterek sürdürmek zorunda olduğunun altını çizerek “Diğer STK’larla; dikey alanlarda örgütlenen STK’larla iş birliği yapmak zorundayız, onları da teşvik etmeliyiz” değerlendirmesinde bulundu. “Bizlere TBD’yi sürdürmek, yaşatmak düşer” ifadesini kullanan Dr. Cebrail Taşkın, konuşmasında şu noktalara dikkat çekti: “Kamuda buluttan geri duramayız. Güvenlik, bütçe, bakım, işletme için bulut bilişim kaçınılmaz. Verinin sahipliği, paylaşılması, yönetilmesi çok kritik. Veri, iş zekâsı uygulamalarıyla anlamlı hale gelirse değer üretebiliriz. Yoksa veri çöp yığını olarak kalır.”
Kamu BT özlük hakları en önemli konulardan biri
Kenan Altınsaat, ‘Kamu BT Bulut Tedarik Yönetimi’ ve ‘Kamu Veri Alanı’ çalışma gruplarının yapacağı çalışmalarla ilgili detayları aktararak ihtiyaçların etkin yöntemlerle karşılanmasına ilişkin çözüm önerilerinin geliştirilmesinin önemini belirtti. Altınsaat, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tedarik yöntemleri, hizmet alımından önce yapılması gerekenler, ihtiyaçların belirlenmesi, tedarik sonrası sözleşme yönetimi konularının incelenmesi ve çözüm önerilerinin karar mercilerine sunulması hedeflenmekte. Ülke dışındaki örnekler ve çalışmalar özetlenerek kamu sektöründe belirlenecek yol haritasına girdi sağlayıp önerilerde bulunulması planlanıyor.” Diğer yandan kamu BT özlük haklarının en önemli konulardan biri olduğuna da dikkat çeken Altınsaat, raporlardaki son şeklin ‘TBD Kamu-BİB’25 ve BİMY’29 Bütünleşik Etkinliği’ndeki çalıştaylarda oluşturulacağını söyledi.
Bulut teknolojilerinin kullanılması yeni güvenlik risklerinin göz önünde bulundurulmasını gerektiriyor
‘Kamu-BİB’25 ve BİMY’29 Bütünleşik Etkinliği’nin ‘Kamu BT Bulut Tedarik Yönetimi Çalıştayı’ ikinci oturumu, Dr. Cebrail Taşkın, moderatörlüğünde, 18 Kasım Cuma, 16:00 – 17:30 saatleri arasında, Xanadu Resort Belek/Antalya’da gerçekleştirilecek. TBD’nin oturum ile ilgili yaptığı açıklama ise şöyle: “Dijital teknolojilerin baş döndürücü bir hızla gelişimi, ekonomik ve sosyal hayatın yanında güvenlik tanım ve kavramlarını da kökten değiştirmekte. Pandemi ile birlikte dijital teknolojilerin kullanımı arttı ve dijital dönüşüm ivme kazandı. Bu süreçte açık, özel ve melez yapıda olmak üzere bulut teknolojilerinin kullanımı yaygınlaştı. Ancak son teknolojilerin kullanımı hem saldırı yüzeylerinin genişlemesine hem de saldırı yöntemlerinin gelişmesine neden oldu. Bulut teknolojilerinin yaygın olarak kullanılması yeni güvenlik risklerinin göz önünde bulundurulmasını gerektirmekte. Bu kapsamda özellikle uç kullanıcı güvenliği, çok faktörlü doğrulama ve sıfır güven gibi kavramlar ön plana çıktı. Bu oturumda dijital dönüşüme ivme kazandıran uç bulut dahil olmak üzere bulut teknolojilerinin kamuda kullanım şekli, yaratacağı fırsat ve tehditler insan, süreç, teknoloji ve hukuk boyutuyla tartışılacak ve bu konuda yol haritası çıkartılmasına katkı sağlanacak.”