Kamuda en yüksek fayda için ‘güvenlik, güvenilirlik ve performans’ şart
Verilerin güvenli bir şekilde tutulmasına ve korunmasına yönelik ülkemizdeki ve Avrupa’daki düzenlemeler, bu konuda kurumlara ve yöneticilerine önemli sorumlulukları da beraberinde getiriyor. Bu öncelikler ve gelişmeler ışığında, ‘Oracle-BThaber Kamu Zirvesi’, 19 Kasım tarihinde dijital ortamda gerçekleştirildi.
Kurum ve şirketlerin birçok farklı alandan toplamak ve saklamak zorunda olduğu verileri bulunuyor. Bu verilerin güvenli ve güvenilir ortamlarda saklanması ihtiyacı, tüm bilgi işlem yöneticilerinin ajandalarının üst sıralarında yer almakta. Son teknolojilerin ve kanunların masaya yatırıldığı ‘Oracle – BThaber Kamu Zirvesi’; özel sektör ve kamu tarafından ilgiyle takip edilirken kamunun değerli yöneticilerine de ev sahipliği yaptı. Oracle Türkiye Genel Müdürü ve Başkan Yardımcısı Zeynep Keskin açılış konuşmasında, Oracle olarak sağlık hizmetlerinden yurt içi-yurt dışı güvenliğe, iletişim, enerji, adalet ve eğitimden kamuda mali yönetime kadar ‘yaşamın her yerinde’ olmaktan ve dokunabilmekten gurur duyduklarının altını çizerek kamudaki küresel eğilimlerden söz etti. Vatandaşların yüzde 86’sının dijital servisleri geleneksel yöntemlere göre aynı veya daha çok oranda önemsediğini belirten Keskin, 2024 yılında yapay zekânın her iş kolunda bütünleyici bir parça olacağını vurguladı.
Keskin, bu gelişmelerin riskler ve önlemleri de beraberinde getirdiğini söyleyerek 2013 yılından bu yana 170’in üzerinde fidye yazılım atağının hem merkezi hem de yerel yönetimlere karşı kullanıldığının kayıt altına alındığını ifade etti. Bütçeyi en verimli şekilde kullanmanın çok önemli hale geldiğini kaydeden Keskin saydamlığa da dikkat çekerek “Vatandaşlar hizmet alırken tüm açıklığıyla görmek, sorgulamak istiyor” dedi. Keskin, konuşmasına şöyle devam etti: “Şehirler, altyapılar eskiyor. Altyapıların yeni teknolojiler ile yenilenmesi kamunun öncelikleri haline geliyor. Yeni teknolojilerden en yüksek faydayı sağlamak çok kritik. Burada akıllı veri tabanları, akıllı hizmetler devreye giriyor. Üç şey çok önem taşıyor; güvenlik, güvenilirlik ve performans.”
Dünyada en fazla kullanılan eğitim sitesi, sürekli yenilenen EBA oldu
‘Oracle – BThaber Kamu Zirvesi’ne ‘Konuk Konuşmacı’ olarak katılan Milli Eğitim Bakanlığı YEĞİTEK Genel Müdürü Anıl Yılmaz, ‘Uzaktan Eğitim ve Bilgi Güvenliği’ başlığındaki sunumunu gerçekleştirdi. “Covid-19 bizi tamamen uzaktan eğitime mecbur kıldı” ifadesini kullanan Yılmaz, bu şekilde aslında birçok bariyerimizi kırdığımıza da dikkat çekerek EBA’yı şu şekilde tanımladı: “Eğitim Bilişim Ağı; EBA, MEB’in hazırladığı ve ‘2023 Eğitim Vizyonu’ hedefleri doğrultusunda teknolojideki son yenilikler ile harmanlanarak yenilenen, ulusal dijital uzaktan eğitim platformudur.” EBA’nın 2012 yılında temellerinin atıldığını hatırlatan Yılmaz, EBA’yı sürekli yenilediklerini vurguladı. Yılmaz, EBA’da yer alan bazı özellikleri ise şöyle aktardı: “Öğrencilerin kendi sınıf seviyelerine uygun, incelemeden geçmiş, güvenilir öğrenme materyalleri mevcut. EBA’da kişiselleştirilmiş platform sunuyoruz. İçerik önerme sistemi var. Oyunlaştırma özellikleri de son geliştirmelerle eklendi. Kişiye özel takvim, kişisel akış sayfası bulunuyor. Akademik Destek Uygulaması; öğrencilerin çalışmalarını yapay zekâ ile planlayan bir akıllı yönlendirme sistemi. EBA’yı sadece öğrenci ve öğretmenler değil, veliler de kullanıyor. 2 Kasım 2020 itibarıyla tüm sınıflar sınırsız sayıda canlı ders yapabilme imkanına erişti. 2020-2021 eğitim öğretim yılında, EBA’da toplam 50 milyon ders işlendi. Tıklanma 10 milyara yaklaştı. Güvenli bir platformda bunu sunuyoruz ve bu iş birliğini kamuda yaygınlaştırmak istiyoruz.
EBA canlı ders entegrasyonuyla öğrenci ve öğretmenlerin bilişim güvenliği ilkeleri kapsamında veri güvenliği sağlanarak uzaktan eğitimler güvenli ve etkili şekilde sürdürülmekte. Dünyada en fazla kullanılan eğitim sitesi EBA oldu. Sistemde sürekli geliştirme ve yenilik yapıyoruz. Nisan ayında bir güvenlik portalı oluşturduk. EBA’nın siber saldırılardan korunması ve daha güvenli hale gelmesi amacıyla alanında uzman kuruluşlarca periyodik olarak sızma testleri gerçekleştirilmekte. EBA platformunun geliştirilmesi için Dünya Bankası ile ekosistem faaliyetlerini içeren ‘Güvenli Okullaşma ve Uzaktan Eğitim Projesi’ başlattık.”
Dengesiz savaşı, verilerimizin güvenliği için dengeli hale getirmek zorundayız
Oracle Türkiye ve LEENA Çözüm Mühendisliği Kıdemli Direktörü Sedat Zencirci, ‘Opsiyonsuz Güvenlik’ başlığındaki sunumunda; saldıranlar ve savunanlar arasında büyük bir uçurum olduğunun altını çizerek saldıranlar arasında birlik olduğuna ve yapay zekâ kullandıklarına dikkat çekti. “Dengesiz savaşı, en değerli hazinemiz verilerimizin güvenliği için dengeli hale getirmek zorundayız” ifadesini kullanan Zencirci, cevap bekleyen soruları şu şekilde gündeme getirdi: “
Veritabanınızdaki yetki haritasını çıkarabildiniz mi? Veriye olağandışı bir erişim olduğunu anlayabiliyor musunuz? İz kayıtlarınız mevcut mu? KVKK’ya uyumlu musunuz?” Zencirci, ‘güvenlik’ ve ‘güven’in yan yana gelmemesi gereken iki kavram olduğuna dikkat çekerek ‘Zero Trust’ olması gerektiğini vurguladı ve “Zırhlı bir veritabanı ile korunmak zorundayız ve Oracle olarak zırhlı bir veri tabanına sahip olmanın gururunu yaşıyoruz” şeklinde konuştu.
Yeni nesil öğretmenler, eğitimlerinin uygulamada karşılığı olmasını istiyor
‘Oracle – BThaber Kamu Zirvesi’; ‘Yeni Normalde İş Sürekliliği ve Dönüşüm’ başlıklı panelde kamunun değerli isimlerini ağırladı. Moderatörlüğünü BTHABER Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe’nin yaptığı panele; Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç. Dr. Adnan Boyacı ve Devlet Malzeme Ofisi Bilgi İşlem Daire Başkanı Ömer Faruk Mızıkacı katıldı. Yapısal bir dönüşüm yaşadığımızın altını çizen Boyacı, “21. yüzyılın yeni hâkimleri; bilgiye hâkim olanlar. Bilişim, bilgi ekonomisinin tam merkezine yerleşti. Bilginin ham maddesi de gelişmiş insan kaynağı. Eğitim sistemlerini diğer sistemlerden şu ayırıyor; yeni bir şey söylemek gerekiyor. ‘Güçlü Öğretmen Güçlü Gelecek’ diyoruz. Teknoloji liderliği burada büyük önem kazanıyor” dedi.
Boyacı, “Sistem, altyapı, yeni iş modellerine ihtiyaç var. Fırsat ve imkân eşitliği önemli” açıklamasını yaparak “Yeni nesil öğretmenler, eğitimlerinin uygulamada karşılığı olmasını istiyor” ifadesini kullandı. MEB’in büyük bir aile olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Adnan Boyacı, eğitimin bir memleket ödevi olduğunu kaydederek “Ortak akıla, ortak menzile ihtiyaç bulunuyor. STK’lar, şirketler, diğer kamu kurumlarıyla bir araya gelmek önemli” değerlendirmesini yaptı. Göçe de bir öğretmenin eğitiminin ömrü boyunca devam ettiğini vurguladı.
Yerli milliyi destekleyelim, dış kaynaktan beslenelim
DMO’nun kamunun tüm ihtiyaçlarını sağlamak için kendini seferber ettiğinin altını çizen Mızıkacı, “2019’un sonlarından itibaren Sağlık Bakanlığı’nın alımlarına odaklandık” dedi. Mızıkacı, iş sürekliliği ve dijitalleşmenin önemine dikkat çekerek “İhalelerimizi elektronik ortamda gerçekleştiriyoruz. Yapay zekâdan destek alıyoruz. e-Fatura kullanıyoruz. e-Satış kataloğumuz var. Kamunun e-Satış platformu olduk. Katmanlı bir güvenlik mimarimiz mevcut. e-Sözleşme ve e-Teminata yönelim olacak; 2021’de bunları yapmak üzere yaklaşım sergileyeceğiz.” şeklinde konuştu. “Tedarik zincirimimizin aksamaması bir elzem” diyen Ömer Faruk Mızıkacı, “Yerli üretim firmalarımıza da olanak tanıyoruz ve öncelik vereceğiz.
Teknopark firmalarının ürünlerini kamu ile daha çok buluşturacağız. Doğu illerindeki kamu kuruluşlarının da haberdar olmalarını sağlıyoruz. Yerli firmalarımıza odaklanacağız” açıklamasını yaptı. Hibrit çözümün daha doğru bir yaklaşım olduğuna dikkat çeken Mızıkacı, “Yerli milliyi destekleyelim, dış kaynaktan beslenelim” ifadesini kullandı.
Neden veritabanları odak noktamızda?
‘Oracle – BThaber Kamu Zirvesi’; Oracle Çözüm Mühendisi Güher Kayalı Sarıkan’ın ‘Veritabanları ve Güvenlik’ başlıklı sunumuyla devam etti. “Neden veritabanları odak noktamızda?” sorusunu aktaran Sarıkan, saldırıların en çok veritabanlarına olduğuna dikkat çekti. Sarıkan, şifrelemenin güvenliğin yapı taşı olduğunu vurgulayarak “Hassas verilerimizi şifreli bir ortamda tutuyoruz” dedi. TÜRMOB-TESMER Luca Proje Koordinatörü Cenk İçer, TÜRMOB-TESMER örnek uygulamasını anlattıktan sonra Oracle Çözüm Mühendisi Uğurata Bakır, ‘İş Yüklerinizi Oracle Veritabanı Bütünleşik Sistemlerle Optimize Edin’ başlıklı sunumunu gerçekleştirdi ve “Altyapınızı sadeleştirin!” mesajını verdi. Tüm dünyadaki ‘Fortune Global 100’deki firmaların yüzde 77’sinin ‘Exadata’ kullancısı olduğunu vurgulayan Bakır, ‘Exadata’nın, BT dünyasının ‘iPhone’u olduğunu dile getirdi ve ‘Exadata’nın; Oracle veritabanları için ideal bir çözüm olacağını ifade ederek gelecekte buluta hızla geçiş yapılabilecek bir ürün olduğunu da kaydetti. Bakır, “Var olan sistemleri ayakta tutmak yerine inovasyona yatırım yapın” değerlendirmesinde bulundu. Oracle ACS (İleri Seviye Destek Hizmetleri) Çözüm Mimarı Taylan Öklü, ‘Veritabanı 19c Sürüm Yükseltimi ve İlgili MDS Hizmetleri’ başlıklı sunumunda, Oracle Advanced Customer Services / ACS’in 100’den fazla ülkede 6000’in üzerinde müşterisinin olduğuna dikkat çekerek “Küreselde 4000’in üzerinde uzman danışmanımız mevcut. Bu danışmanlara lokalde de erişebiliyorsunuz” dedi. Öklü, “Oracle ACS size nasıl yardımcı olabilir?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Sektördeki yeniliklere ayak uydurmak, müşterilerin artan beklentilerini karşılamak, rekabette öne çıkmak, maliyetleri düşürmek, servis kalitenizi artırmak için ACS size destek olur.” “Siz diğer işlerinize odaklanın, ACS sizin için yönetsin” ifadesini kullanan Öklü, neden şimdi sürüm yükseltme yapılması gerektiğini de şu şekilde açıkladı: “Uzun süre desteklenecek olan Oracle 19c veritabanı ile gelen inovasyon, esneklik ve stabiliteden faydalanmak ve desteği bitmiş Oracle 11gR2 veritabanında oluşabilecek problemlerden kaçınmak için. 2021 ocak ayı itibarıyla bu sürüm için artık yeni bir güncelleme ve güvenlik yaması çıkmayacak.”