Kamuda iş zekâsı çözümleri yaygınlaşıyor
Olası tehditlere karşı sosyal medyanın da içinde bulunduğu veri kaynakları tek bir merkezde toplanarak kamuya anlamlı veri olarak dönüyor.
Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve İsrail gibi ülkelerin isminin karıştığı dünya çapındaki istihbarat skandalı, bireylerin kişisel mahremiyetinin korunması konusunda soru işaretlerini gündeme getirdi. Vatandaşların izni olmadan toplanan veriler tartışılırken, suçu işlenmeden önleme politikası kapsamında kamu kurumları, yasal olarak kullanabildiği veriler içinse çok daha akıllı çözümlere ihtiyaç duyuyor.
SAS Türkiye Ofisi’nde Türkiye’de sadece BThaber’in katıldığı Londra bağlantılı toplantıda açılış konuşmasını SAS Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) ile Asya Pasifik (AP) Başkan Yardımcısı Ian Manocha gerçekleştirdi. Artık geleneksel yöntemlerle suçla mücadelenin mümkün olmadığına dikkat çeken Manocha, beklenmedik terör saldırılarının önüne geçmeye çalışmanın yanı sıra ekonomik güvenliğin de önemli olduğuna değindi. Manocha’ya göre ekonomik güvenliği sağlamak sınır güvenliğini sağlamak kadar önemli.
SAS’ın kamu güvenliği alanında ABD’de 3 bin, İskoçya’da da 100 Ar-Ge çalışanı bulunduğunu belirten Manocha, “SAS, istihbarat ve güvenlik alanında faaliyet gösteren Memex’i satın aldıktan sonra kendi analitik ve güvenlik çözümlerine dahil etti. 157 milyar sterlini (yaklaşık 500 milyar lira) bulan küresel güvenlik piyasasında çok önemli fırsatlar var” dedi.
Ortadoğu’da ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişen pazarlarda kamu güvenliği piyasasında çok önemli bir potansiyel bulunduğuna değinen Manocha, kamu kurumlarının daha düşük bütçelerle daha akıllı işler yapmak istediklerini belirtti.
Toplantıda güvenlik alanında inanılmayacak kadar büyük veri bulunduğuna dikkat çekildi. Britanya’daki verilerden söz edilirken;
• 7.6 milyar kayıt,
• 10 binden fazla kameranın kaydı,
• Her gün eklenen 1.2 milyon kayıt,
• Yılda 30 milyon acil çağrı,
• Tüm Britanya’nın yarısının Facebook üyeliği,
• 26 milyon Twitter kullanıcısının oluşturduğu devasa veriden anlamlı veriler elde edilmeye çalışıldığı belirtildi.
Toplanın ardından görüşlerine başvurduğumuz SAS Türkiye Müşteri Zekâsı Çözümleri Lideri Nuri Çelikboy, Türkiye’deki kamu kurumlarının konuya olan ilgisini özetledi. Çelikboy, “Henüz olgun bir piyasada bahsetmek için erken ancak yaklaşan yerel seçimlerle birlikte kamu kurumlarının da sosyal medyadaki gelişmelere vakıf olmak için iş zekâsı çözümlerine vurduğunu gözlemliyoruz” şeklinde konuştu.
Türkiye’de genel buluta ilginin artmaya başladığını ancak Avrupa ve ABD’ye göre daha çok özel bulut çözümlerinin tercih edildiğini vurgulayan Çelikboy, sosyal medya alanındaki iş zekâsı çözümlerini geliştirebilmek için Türkiye’de de Türkçe dil bilimi üzerine çalışan ekiplerinin bulunduğunu da sözlerine ekledi.