Kamuda yeni bir teknolojik yönetişim zemini oluşturuyoruz
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Sevda Mersin, “Siber güvenlik konusunun her geçen gün öneminin artmasıyla merkezi bir ‘Siber Güvenlik Operasyon Merkezi’ kurarak bağlı tüm kuruluş ve birimlerimiz için standart ve proaktif bir bilgi güvenliği yönetim sistemi işletiyoruz” şeklinde konuştu ve ‘1 Milyon İstihdam Projesi’nin çıkış noktasıyla beraber gelişmeleri paylaştı.
Sevda Mersin, “Ülkemizde ve dünyada teknolojinin gelişmesiyle dijitalleşmenin de kaçınılmaz olduğu bir durum ortaya çıktı, bilgi toplumuna dönüşüm süreci önemli ölçüde özellikle bu günlerde hepimizin yaşadığı şekliyle hızlandı” ifadesini kullanarak “Gelişen bilgi teknolojileri, kamu kurumlarında da etkili ve yaygın olarak kullanılıyor” dedi. Mersin, konuşmasında şu bilgileri verdi: “Bununla beraber, kamu kurumlarının hizmet sunum imkânlarının genişletilmesi, vatandaşların ihtiyaç ve beklentilerine uygun elektronik hizmetler aracılığıyla kaliteli ve hızlı bir kamu hizmeti sunulması; bunun sonucunda da kamu yönetiminde şeffaflığın, güvenilirliğin, hesap verebilirliğin ve katılımcılığın artırılması, kamu sektörünün benimsediği bir anlayış. Kamuda gerçekleşen bu dönüşüm ve anlayış değişikliğini takiben Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak, daha fazla hizmetin elektronik ortamda sunulması amacıyla bilgi ve iletişim teknolojilerinin olanaklarından en üst düzeyde faydalanıyoruz. Yakın dönemde bunun ilk adımı olarak Genel Müdürlük görevini yürüttüğüm Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü kurularak önce Bakanlık birimlerini sonrasında sektörü yönlendirecek önemli dijital dönüşüm çalışmalarını hızla başlattık. Çalışmalarımızı Bakanlık; orta vadeli mali planında da belirtildiği şekliyle ‘Kamu kaynaklarının verimli kullanılması amacıyla iş ve işlemlerin dijitalleştirilerek mali yükün azaltılması’ hedefi doğrultusunda yürütüyoruz. Tabii ki çalışmalarımız bunlarla sınırlı değil. Güncel ve geleceğin teknolojilerini kullanmak için başlattığımız projelerimizle Bakanlığımızın hedefleri doğrultusunda finans sektörü başta olmak üzere kamu mali yapısı ve ülke ekonomisiyle ilgili tüm sektörlerde bu değişime liderlik ve rehberlik edecek çalışmalara hız kesmeden devam ediyoruz.”
‘Büyük Veri’den yararlandığımız çalışmalar Bakanlığın yönünü belirlemesinde etkin rol alıyor
Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü olarak gerçekleştirdikleri çalışmalardan bahseden Mersin, “Karar destek süreçlerinde ‘Büyük Veri’den yararlandığımız çalışmalar Bakanlığın yönünü belirlemesinde etkin rol alıyor. Siber güvenlik konusunun her geçen gün öneminin artmasıyla merkezi bir ‘Siber Güvenlik Operasyon Merkezi’ kurarak bağlı tüm kuruluş ve birimlerimiz için standart ve proaktif bir bilgi güvenliği yönetim sistemi işletiyoruz. Genel Müdürlüğümüz bünyesinde birleşen büyük sistemlerin ölçeklendirilmiş, verimli ve etkin çalışması için ‘Kubernetes Konteyner Düzenleme Sistemleri’ni kullanıyoruz. Hizmet kalitemizi artırma adına ITIL, COBIT, PCI DSS, CMMI, ISO 27001 ve ISO 20000 çerçevesinde Genel Müdürlüğümüz süreçlerini tasarlayarak denetleme ve belgelendirme süreçlerini devam ettiriyoruz. Tüm bu proje çalışmalarında hızlı ve daha başarılı olmak adına proje yönetim süreçlerimizde ‘agile’ yani ‘çevik’ yaklaşımları başarıyla uyguluyoruz. Bu başarıları sağlayan personelimiz için hem farklı bir yönetim anlayışı sunuyor hem de personelimizle beraber kamuda yeni bir teknolojik yönetişim zemini oluşturarak çalışmalarımızı yürütüyoruz” açıklamasını yaptı.
Artan ihtiyacı gideren ve bu alanda öncü olmamızı sağlayacak ‘1 Milyon İstihdam’ hedefini belirledik
Mersin, ‘1 Milyon Yazılımcı Projesi’ ile ilgili gelişmeleri ve projenin hedeflerini şöyle aktardı: “Öncelikle çıkış noktamızdan bahsedeyim: Sadece gelişen teknoloji ve artan dijitalleşmenin getirdiği bir kaynak ihtiyacı olması değil yine herkesin de hemfikir olduğu şekliyle Türkiye’de bilişim alanında çalışan uzman sayısının azlığı ve mevcut durumda bazı personelin görev aldığı çalışmalarda beklenen kalitede iş üretememesi bizi değerlendirme yapmaya teşvik etti. Mevcut durumda kaynakların sadece uzmanlık niteliğine göre değerlendirilmeyip örneğin bir yazılımcının aynı anda analist, test uzmanı ve bilgi güvenliği uzmanı gibi çalışmasının beklendiği nitelik ve nicelik anlamında birçok sorunu yaşamamıza neden olan durumları da detaylı değerlendirdik. Hatta ülkemizde bilişim teknolojileri alanındaki insan gücü yeterli seviyede olmadığından, firmalar bu ihtiyaçlarını yurt dışından sağlamaya bile çalışmakta. Bunlarla beraber bu eksikliğin devam etmesi ve artmasıyla ekonominin önemli bir gelişim noktası olacak teknolojik dönüşüm ve bilişim istihdamı konularında yeterli bir düzeyde olmadığımızı ve bu durum devam ederse olamayacağımızı da değerlendirdik.” Sayılara bakıldığında, Türkiye’nin bilgi teknolojilerinde yetişmiş insan gücü açısından AB ülkeleri arasında son sıralarda yer aldığını kaydeden Mersin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Almanya, İngiltere gibi ülkelerin ise 2020 yılı sonuna kadar 1 milyon yazılımcı sayısına ulaşma gibi hedefleri var. Türkiye’deki yazılımcı sayısı ise 140 bin civarında. Bu nedenle hem artan ihtiyacı gideren hem de bu alanda öncü olmamızı sağlayacak ‘1 Milyon İstihdam’ hedefini belirledik. Tüm bu sebeplerle ‘1 Milyon İstihdam Projesi’nin yapılması fikri ortaya çıktı ve proje çalışmalarına kısa süre içerisinde başlandı. Proje ile hem işe ihtiyacı olan veya alan değiştirmek isteyen profesyonellere ulaşmayı hem de insan kaynağı ihtiyacı bulunan firmaların eksikliklerini gidermeyi planladık. Nisan ayında Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla da projeyi duyurarak vatandaşlarımızın kullanımına açmış olduk. Mayıs ayı itibarıyla sistemimize 600 Bine yakın kayıt aldık. Bu büyük ilgi bizi çok memnun etti ve çalışmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık.”
‘1 Milyon İstihdam Sistemi’ ile ‘BTKAkademi’nin entegrasyonunu sağlayarak projeyi yürütüyoruz
“Planladığımız hedeflerimize ulaşmak için projemizin kapsamı da çok önemli. Bu nedenle kapsamımızı da sizlerle detaylı olarak paylaşmam gerekir” ifadesini kullanan Sevda Mersin, “Projemizi, Bakanlık olarak kendi geliştirdiğimiz ‘1 Milyon İstihdam Sistemi’ ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumumuzun desteğiyle projeye dahil ettiğimiz ‘BTKAkademi Sistemi’ gibi iki önemli bileşenle tasarladık ve bu iki sistemin entegrasyonunu da sağlayarak projemizi yürütüyoruz. Daha önceden yapılan tüm çalışmalardan farklı ve benzersiz olarak sistemi hem hedefleri doğrultusunda özel olarak tasarladık hem de birçok bileşeni ile yürüttüğümüz çalışmaların etkinliğini artırmayı planladık. Vatandaşlar şu anda 1milyonistihdam.hmb.gov.tr adresinden ‘1 Milyon İstihdam Uygulaması’na kaydolarak özgeçmişlerini doldurabiliyor. Bu ortam üzerinden yakın zamanda özgeçmişini dolduran kişiler işverenlerle etkileşime geçerek iş ilanlarına başvuru yapabilecek veya işverenlerin kendilerine arama altyapısıyla erişmeleriyle iş fırsatlarıyla buluşabilecek” açıklamasını yaptı. Mersin, istihdam süreci öncesindeyse ‘1 Milyon İstihdam Sistemi’ne kayıt yapan kişilerin BTKAkademi uygulamasına sistem üzerinden yönlendirilerek uzmanlaşmak istedikleri alana yönelik eğitimleri tasarlanan kariyer planlarına göre alabildiklerine dikkat çekerek “Kişiler bu eğitimleri başarıyla tamamladıkları takdirde başarı belgelerini de sistem üzerinden alabiliyorlar. BTKAkademi sisteminde şu anda 13 kategoride, toplam 46 bin 742 dakikadan oluşan 31 eğitim var ve eğitim sayısını yıl sonuna kadar 100’e çıkarma hedefimizi yılın ilk yarısında gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Sistemler arası sağlanan entegrasyonla tüm eğitim tamamlama bilgilerini ve başarı belgelerini otomatik olarak vatandaşımızın oluşturduğu özgeçmişlerine aktarıyoruz. Bu entegre yapı sayesinde işverenlerin erişimine açık olan ‘1 Milyon İstihdam Sistemi’nde işverenin aradığı kriterlere göre doğru adaya kolay erişimini sağlayabileceğiz” şeklinde konuştu.
‘1 Milyon İstihdam Projesi’ her paydaşın sunduğu farklı katkıyla gücünü her geçen gün artırıyor
Mersin, “‘1 Milyon İstihdam Projesi’nin kapsamının bu çalışmalarla da sınırlı olmayıp projenin en büyük destekçisi Bakanımız Sayın Berat Albayrak’ın da yönlendirmeleriyle yüzlerce Sivil Toplum Kuruluşu, üniversite, şirket, vakıf ve alanında uzmanlarla paydaş olarak görüşüyoruz” bilgisini vererek şunları kaydetti: “Devam eden görüşmeler neticesinde her paydaşın projeye sunduğu farklı katkılarla projemiz her geçen gün gücünü artırıyor. Yakın zamandaki internet kota kampanyasını farklı müjdelerimiz takip edecek. Eğitim içeriklerine şirketlerin katkıları da arttıkça eğitim içeriklerimizin kalitesi ve sayısı artacak. Projemize olan desteğin ve ilginin her geçen gün artmasıyla 2023 yılına kadar ulaşmayı amaçladığımız ‘1 Milyon İstihdam’ hedefine daha kısa sürede varacağımızı düşünüyoruz.”