Kamunun en önemli konuları; bulut bilişime ve açık kaynağa geçiş olacak
‘TBD Kamu-BİB’25 ve BİMY’29 Bütünleşik Etkinliği’, ‘Dijital Gelecek ve Ötesi’ temasıyla 17-20 Kasım tarihleri arasında, kamu, üniversite ve özel sektördeki bilişim paydaşlarının katılımıyla Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından Antalya’da düzenlendi. Etkinlikte bilişim teknolojileri, yenilikçi çözümler ve süreç yönetimi konuları uzmanlar ve karar vericiler tarafından masaya yatırıldı.
‘TBD Kamu-BİB’25 ve BİMY’29 Bütünleşik Etkinliği’ne; Cumhurbaşkanlığı, bağlı kuruluşlar, bakanlıklar, yerel yönetimler, üniversite, özel sektör, STK temsilcileri, bilim insanları, bilişim profesyonelleri, uzmanlar katılım gösterdi. Etkinliğin açılışında; KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Prof. Dr. Erhan Arıklı, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, KVKK Başkan Yardımcısı Dr. Cihan Kanlıgöz, TBD Başkanı Rahmi Aktepe, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimcioğlu ve TBD Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Altınsaat konuşmalarını gerçekleştirdiler. Rahmi Aktepe, özlük hakları konusuna dikkat çekerek “Bilişim çalışanlarının özlük hakları bir türlü çözülemedi. TBD olarak bu sorunun çözülmesini talep ediyoruz. Bilişim çalışanlarını koruyup kollamak görevimiz” dedi. Dr. Cihan Kanlıgöz, teknolojik gelişmelerin veriye dayalı dijital endüstrinin gelişmesini sağladığını vurgulayıp artık veri temelli, veri madenciliği yapan şirketlerin dünyanın en büyük şirketleri olduğunu kaydetti. ‘Küresel Mahremiyet Konferansı’nda, ‘metaverse’ün kişisel verilerin korunması açısından ilk defa küresel olarak değerlendirildiğine dikkat çeken Kanlıgöz, veri koruma kültürünün amaçlandığının altını çizdi.
BTK Akademi ülkemizin dört bir yanına teknoloji eğitimleri götürmekte
“Bugün hepimizin ortak hedefi ‘Bundan sonra ne olacak?’ sorusuna cevap aramak” ifadesini kullanan Ömer Abdullah Karagözoğlu, “Ülkelerin bu çağa uyumu ölçülürken, sadece internet abone sayısı veya mobil kullanıcılara bakılmıyor. Endüstrinin ne kadar dijitalleştiği, şehirlerin, evlerin, altyapı sistemlerinin ne kadar akıllı olduğu da önemli bir gösterge haline geldi. Bu anlamda makineler arası iletişim (M2M) abone sayısını da yakından takip ediyoruz” dedi. Karagözoğlu, teknolojik alanda yetişmiş insan kaynağının ülkeler için önemine dikkat çekerek “Dijital becerilerin artmasına yönelik olarak BTK Akademi ülkemizin dört bir yanına teknoloji alanında eğitimler götürüyor ve kayıtlı kullanıcı sayımız 1 milyonu aşmış durumda” açıklamasını yaptı.
TOGG’a en çok bilişim sektörü yakışıyor!
Mehmet Fatih Kacır, en büyük kuvvetimizin gençlik olduğunun altını çizerek “Aslında giderek yaşlandığımızın farkında olmalıyız. Güçlü olmak için genç kalmaya devam etmeliyiz. Öncü şirketler; hep gençler. Paradigma değişimine yönelik çalışmalarımızı sürdürmeliyiz” değerlendirmesinde bulundu. Yeni nesil otomobillerin ‘akıllı cihazlar’ haline geldiğini ve Türkiye’nin otomobiline en çok yakışan sektörün bilişim sektörü olduğunu söyleyen Kacır, 2023’ün ilk aylarında TOGG’un satışa sunulmuş olacağının bilgisini verdi. Kacır, model fabrikalarla sanayimizin dijital dönüşüm odaklı gelişimini hedeflediklerini belirterek Türkiye’nin sanayide tüm öncü şehirlerine model fabrikalar kurduklarını kaydetti. ‘Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi’nin yayımlandığını hatırlatan Mehmet Fatih Kacır, “Bilişim sektörü büyümeye ve pek çok sektörün büyümesini hızlandırmaya devam ediyor. 2018’de yaklaşık 790 milyon dolar olan yazılım ihracatımız 2021 yılında 1.7 milyar dolara yükseldi. Türkiye’nin teknogirişimcilerinin daha alacağı çok yol var!” dedi. Kacır, “2030 hedefleriyle 100 bin teknogirişim çıkarmalıyız. Girişim sermayesi fonlarını mutlaka büyütmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.
‘Dijital Devlet Stratejisi’ kamuyu veriden değer üreten bir organizasyona dönüştürmeye odaklanacak
Dr. Ali Taha Koç, ‘Türkiye Yüzyılı’nın aynı zamanda dijitalin yüzyılı olduğunun altını çizerek yeni nesil teknolojilerin önemli fırsatlar sunduğuna dikkat çekti. Koç, bilişim sektörünün en büyük sorununun yurt dışına bağımlılık olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: “Bundan sonraki mottomuz; ‘Dijital Türkiye’. Dijital Dönüşüm Ofisi’nin ana gayesi tüm paydaşlarla birlikte çalışarak ‘Dijital Türkiye’yi sağlamak. Uluslararası endekslerde dijitalleşme alanındaki seviyemiz her geçen gün artmakta. Önümüzdeki dönemde dijital devlet alanındaki ana öncelik ve aksiyonlarımızı belirlemek amacıyla yeni ‘Dijital Devlet Stratejisi’nin hazırlık çalışmalarına da başladık. ‘Dijital Devlet Stratejisi’nin odağında kamuyu veriye dayalı ve veriden değer üreten bir organizasyona dönüştürmek yer alacak.” Kamu Bulut Bilişim Stratejisi’nin çalışmalarına devam ettiklerini hatırlatan Koç, “Artık kamunun veri merkezi yapmasını istemiyoruz. Bulut ile kamu yüzde 50 tasarruf sağlayabilir. Diğer yandan açık kaynak kodlu yazılımların kamuda yaygınlaşmasını hedefliyoruz. Bu konuda bir genelde yayımlayacağız. Kamunun gelecekteki en önemli iki konusu; bulut bilişime ve açık kaynak kodlu sistemlere geçiş olacak” açıklamasını yaptı.
Her şey insan odaklı teknoloji için…
Etkinlikte, KKTC Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu ile TBD arasında iş birliği protokolü imzalandı. İmza törenine; KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, KKTC Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Başkanı Kadri Bürüncük ile TBD Başkanı Rahmi Aktepe katıldı. Protokol kapsamında; siber güvenlik, sosyal medyanın doğru ve etik kullanımı, siber zorbalığa karşı farkındalığın arttırılmasına yönelik eğitim, bilgilendirme, yarışma ve benzeri çalışmalar yapılması hedefleniyor. Aktepe, ‘TBD Kamu-BİB’25 ve BİMY’29 Bütünleşik Etkinliği’nde basın mensuplarıyla da bir araya geldi. Basın toplantısına; Aktepe’nin yanı sıra TBD 2. Başkanı M. Ali Yazıcı, TBD İcra Kurulu Başkanı Dr. Aydın Kolat ve TBD Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Altınsaat katıldı. TBD’nin çalışmaları hakkında bilgi verilen toplantıda ‘Teknoloji ve İnsan’ başlığında düzenlenen çalıştay ve panellerin önemine vurgu yapıldı. Beyin göçünün tüm yönleriyle irdelenmesi gerektiğinin altı çizilirken TBD’nin insan odaklı teknolojiden yana olduğuna dikkat çekilerek Dijital Dönüşüm Ofisi iş birliğiyle gerçekleştirilen ‘Dijital Türkiye Endeksi’ çalışmasının 2023 yılında yayımlanacağı açıklandı. Etkinlik kapsamında; ‘Dijital Dönüşüm Politika ve Stratejileri, Evren Ötesi ve Siber Güvenlik, Dijital Dönüşüm Teknolojileri, Dijital Ekonomi, Siber Güvenlikte Gelecek Öngörüleri’ başlıklı paneller düzenlenirken ‘Kamuda BT Bulut Tedarik Yönetimi’ ve ‘Kamu Veri Alanı’ konuları da çalıştaylarda masaya yatırıldı. ‘TBD Kamu-BİB’25 ve BİMY’29 Bütünleşik Etkinliği’nde, ‘Vizyon 2023 4. Kamu Özel Sektör Buluşması’ da gerçekleştirildi. BThaber, ‘Medya Sponsoru’ olduğu etkinlikteki plaketini, TBD Yönetim Kurulu Üyesi Lütfi Özbilen’den aldı.