“Kamunun ortak EBYS çözümü olmak üzere yola çıktık”
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleştirilen ‘EBYS Zirvesi’, Türksat, Ankara ve Marmara Üniversiteleri iş birliğiyle 19 Nisan’da Ankara’da düzenlendi.
‘Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) Zirvesi’ne Bakan Yıldırım’ın yanı sıra Türksat Genel Müdürü Cenk Şen, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ile bakanlığa bağlı kurumların üst düzey yöneticileri katılırken, üniversiteler ve kamu da yoğun ilgi gösterdi. Yıldırım, açılışta yaptığı konuşmada, e-Dönüşüm Türkiye Projesi’nin Türkiye'nin, bilgi toplumuna dönüşümünün başladığı süreç olduğuna vurgu yaparak 2008’in sonunda e-Devlet'in kurulduğunu hatırlattı. Bakan Yıldırım, “Türksat'ın en önemli hizmeti; e-Devlet ve milli yazılım. Yerli yazılımda iyi durumda değiliz ama çok yetkin, çok hızlı yetişen genç nüfusumuz var. Türkiye’yi yazılım üssü haline getirmek istiyoruz. İnsana, Ar-Ge’ye daha çok yatırım gerekiyor. Üniversite-endüstri iş birliği çok önemli. Bu nedenle Ankara ve Marmara Üniversitesi’ne de bu kolektif çalışma ürünü için teşekkür ediyorum” açıklamasını yaptı. Gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir ülke bırakma hedefinde olduklarını kaydeden Yıldırım, “Akıl yollarının sayısını artırmamız gerek” ifadesini kullandı ve konuşmasına şöyle devam etti: “Hayatımız teknolojiyle kolaylaşıyor ama siber güvenlik tehdidiyle karşı karşıyayız. Siz fark etmeyebilirsiniz ama bilgisayarınız köleleştirilmiş olabilir. Dünyada köleleştirilmiş 2 milyon üzerinde bilgisayar var. Ülkemizdeki köleleştirilmiş bilgisayarların IP’lerini tespit edip gerekli işlemleri yapacağız” dedi.
Arşivnet de hizmete sunulmak üzere
Şen konuşmasında, EBYS'lerde kurumsal belgelerin yasal mevzuatlara uygun şekilde elektronik ortamda güvenli ve etkin yönetilmesi unsurunun öne çıktığını aktararak teknolojik ve yasal gelişmelerin sistemde hızla uygulanmasının sürdürülebilirlik açısından önem taşıdığını kaydetti. Şen, “Türksat'ın kurumsal hizmet sağlayıcılığı yolundaki çalışmaları hızla artıyor. 2010 yılında geliştirilmeye başlanan, 2012 yılında hizmete sunulan, bugün itibarıyla 30'a yakın kurum ve 177 binden fazla kişi tarafından kullanılan ‘Belgenet’ sistemi kullanım alanını her geçen gün artırıyor. Kamunun ortak EBYS çözümü olmak üzere yola çıktık” değerlendirmesini yaptı. Türksat tarafından geliştirilmiş milli yazılım niteliğindeki Arşivnet’in de hizmete sunulmak üzere olduğu haberini veren Şen, “EBYS konusundaki yasal mevzuatlarla uyumunun yanı sıra Arşivnet ile arşiv dokümanlarının elektronik ortamda saklanması, tasniflenmesi ve tüm arşiv sürecinin yönetilmesi öngörülüyor” ifadesini kullanarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile yürüttükleri e-KKTC projesi kapsamında KKTC’deki tüm kamu kurumları arasındaki iletişimi çok yakında Belgenet üzerinden yönetmeye başlayacaklarını kaydetti. İbiş de, Ankara Üniversitesi’nin EBYS’ye geçen ilk üniversite olduğuna vurgu yaparak Türksat ile çözüm ortağı olma yolunda emin adımlarla ilerlediklerini söyledi.
Kurumsal BT yol haritası için ne yapmalı?
Türksat Bilişim İş Geliştirme ve Proje Yönetim Direktörü Ömer Faruk Çöllüoğlu “Kurumsal BT yol haritası için ne yapmalı?” sorusunu gündeme getirerek sunumunda bu sorunun yanıtlarını irdeledi. “Milli oranı artırılmış yazılımlar kullanmamız gerekiyor” diyen Çöllüoğlu, “Proje yönetiminde ne kadar iyiyseniz stratejik hedeflerde o kadar iyisiniz demektir. Proje yönetimi bize paydaş yönetimini getirir. e-Dönüşüm projelerinde üst yönetim desteği çok kritik. 300 bilişim uzmanımızla, özel sektörle birlikte, onları destekleyerek, kamu kurumlarıyla aralarında köprü kurarak ve projelerini bizzat yöneterek çalışıyoruz” açıklamasını yaptı.