Kanada’da Türk mühendislerinin ve BT profesyonellerinin gücü
Ziya Gökalp
Plan Group,
Kıdemli IT-Network ve Bilgi Güvenliği Danışmanı
Toronto, Kanada
Kanada dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi içinde yer almakta. 34 milyon nüfusu, 9.1 milyon metrekare yüzölçümü, doğal kaynakları ve güzellikleri ile bilinen Kanada; bilgi teknolojileri ve üretimi, finans, inşaat, makine, altyapı gibi konularda gelişmiş bir ülke. Kanada, aynı zamanda Birleşmiş Milletler tarafından her sene yapılmakta olan refah düzeyi ve yaşanabilirlik standartlarını içeren, yüksek standartlara sahip ülkeler araştırması içinde en yüksek sıralarda yer almakta.
Öte yandan Kanada bir göçmen ülkesi. İş ve ekonomik gücünü kaliteli, iyi eğitimli ve başarılı insanlardan ve iş adamlarından oluşan göçmen toplumu ile inşa etmiştir.
Doğal güzelliklerinin yanı sıra, dünyanın en yüksek standartlarına sahip okulları ile ülkede yaşayan göçmenlere sınırsız olanaklar sunmaktadır. Kanada okullarında verilen eğitim tüm dünyada geçerliliğe sahiptir. Dünya sıralamalarında en üst seviyelerde yer alan çok farklı disiplinlere sahip, akreditasyonları ile ünlü kolej ve üniversiteye sahip olan Kanada da, göçmen statüsüne sahip kişiler ve çocukları tarafından da tercih nedeni olmaktadır.
Kanada’ya göçmen olarak gelen aile bireylerinin hepsi, Kanada vatandaşı olan kişiler ile aynı hakka sahiptirler (seçme ve seçilme hakkı dışında). Göçmen olarak gelen kişilerin 3 yıl Kanada’da yaşamaları neticesinde kendilerine vatandaşlık hakkı verilmektedir. Bu bağlamda Kanada her sene dünyanın farklı bölge ve ülkelerinden belirli sayıda hem iş adamlarını hem de nitelikli, iyi eğitimli ve tecrübeli göçmenleri kabul etmektedir ve bu kabulü yaparken iş deneyimi, iş sahası, bilgi birikimi, eğitim, yabancı dil ve yaş gibi kriterleri göz önünde bulunduran bir puanlama sistemi tasarlamıştır.
Toronto ise Kanada’nın özellikle finans ve BT sektörünün en yoğun olduğu, bu konuda lokomotif olarak bilinen ve göçmenlerce en çok tercih edilen şehridir. Kısacası tüm bu kriterler göz önüne alındığında Kanada beyin göçünü toplayan veya bir başka deyişle ithal eden bir ülke halini almıştır.
ICTC- Information and Communications Technology Council tarafından yapılan Outlook for Human Resources in the ICT Labour Market raporuna göre, 2011-2016 yılları arasında Kanada da bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon sektörü için yetişmiş ve nitelikli 106 bin yeni insan istihdamı gerçekleştirilmesi öngörülmektedir. Toronto da özellikle BT sektöründe çok ciddi bir iş gücüne ihtiyaç var lakin uluslararası BT şirketleri, banka, finans ve sigorta kurumları, üretim ve pazarlama firmaları genelde bu şehirde yer almaktadır.
Kanada menşeli bankaların BT bölümlerinde, özel BT şirketlerinde ve devlet kuruluşlarında ağ uzmanı, bilgi güvenliği danışmanı, proje yöneticisi, programcı, CRM ve ERP danışmanı, veritabanı yöneticisi, veri mimarı gibi pozisyonlarda çalışan binlerce Türk var ve çoğu orta ve üst düzey yönetici pozisyonunda yer almakta. Bu değerli arkadaşların her biri çok iyi eğitimlere ve iş deneyimine sahipler. Türkiye’den getirdikleri bilgi birikimini kullanarak fark yaratırken aynı zamanda Türkiye’nin sahip olduğu insan gücünü temsil ediyorlar. Öyle ki Kanadalı şirketler artık Türkiye’de yetişmiş insan gücünü bilir, tanır ve tercih eder olmuştur. Konu sadece BT sektöründe fark yaratan mühendis ve uzmanlar ile sınırlı değildir. Kanada da makine mühendisliği, inşaat mühendisliği, endüstri mühendisliği, mimarlık, pazarlama ve yönetim danışmanlığı, finans ve bankacılık, öğretim üyeliği, sigortacılık, iş analisti, planlama ve risk yönetimi gibi pozisyonlarda ve çok çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerde binlerce Türk mühendis ve profesyonel mevcuttur. Kanada’da toplam Türk kökenli insan nüfusunun 43 bin civarında olduğu bilinmektedir (2006 yılında Kanada İstatistik Kurumu tarafından yapılan araştırma sonucu). Fakat söylenebilecek şey iyi eğitimli, ciddi iş deneyimine ve bilgi birikimine sahip binlerce Türk’ün, Türkiye’nin yetiştirdiği iş gücü ve yarattığı farkı Kanada da çok net olarak gösterdiğidir.
İşin diğer bir boyutu ise; Bu Türklerin birçogunun çalışırken aynı zamanda eğitimlerine devam etmeleridir. Halen çok çeşitli Kanada College ve Üniversitelerinde eğitim gören, sertifika, diploma ve yüksek lisans programlarına devam eden, kendini sürekli yenileyen, teorik ve akademik donanımını artıran Türk arkadaşlar mevcuttur ki bu durum mevcutla yetinmeyen, kendini yenileyen insanlar olduklarının güzel bir göstergesidir.
Kişisel olarak iki yıldır Kanada-Toronto da yaşıyorum. Türkiye’de BT sektöründe 10 yılı aşkın bir süre çok çeşitli yerel ve uluslararası şirketlerde Network-Security Grup Müdürlüğü, Satış Müdürlüğü, Bölge Müdürlüğü gibi görevlerde bulundum. Kanada’nın her yıl belli oranda yetişmiş ve iyi eğitimli insanlara talep duyduğunu biliyordum ve yıllar önce başvuru yapmıştım. Ardından kabul cevabı aldım ve Toronto’ya yerleştim. Benim burada olmaktaki amacım öncelikle farklı bir ülkede mevcut deneyim ve tecrübelerimi kullanarak çalışmak, yeni deneyimler inşa etmekti.
Öte yandan farklı kültürleri tanımak ve tecrübe elde etmek. Şu anda hem yönetim ve organizasyon hem de pazarlama konusunda Toronto Üniversitesi’nde ve McMaster Üniversitesi’nde eğitimimi sürdürürken aynı zamanda özel sektörde yer alan bir BT şirketinde kıdemli danışman olarak görev yapıyor ve projeler üretiyorum.
Türkiye de özellikle BT şirketlerinde çalışırken teknik bilgi ve donanım ile müşteri ilişkileri kurmanın, daha verimli projeler üretmenin ve üretilen çözümleri müşteriye anlatırken aynı teknik bilgi ile iş geliştirme yeteneklerini birleştirmenin verimli sonuçlar doğurduğunu gördüm ve deneyimledim. Bu bilgi ve donanımları aynı zamanda satış yetenekleri ile birleştirince ortaya güzel sonuçlar çıkıyor. Kanada’da benzer bilgi birikimi ve deneyime sahip Türk arkadaşlar var. Teknik bilgiyi ve satış tecrübesini harmanlayarak iş geliştirip proje üretiyor ve kapatıyorlar. Bilindiği üzere çoğu firma buna ‘Satış Mühendisliği’ veya ‘Satış öncesi danışmanlık’ adı veriyor. Ancak satış yetenekleri bir noktadan sonra küreselleşen ve hemen her şeyin sosyal medya platformları üzerinden yürütüldüğü günümüzde biraz da pazarlama donanımı gerektiriyor. Kısacası teknik bilgi birikimi, satış becerileri ve üzerine pazarlama gücü eklendiğinde BT sektöründe iş geliştirme adına tüm araçları elinizde bulunduruyorsunuz. Bu nedenle Kanada’daki Türk BT profesyonelleri ve diğer sektörlerdeki arkadaşlar benzer konularda sürekli eğitim alıyorlar ve kendilerini yeniliyorlar diyebilirim.
Sözün özü; Türk mühendisleri ve profesyonelleri Kanada’da ülkemizin tanıtımını yaparken aynı zamanda sahip oldukları nitelikler ve bilgi birikimleri nedeni ile tercih ediliyorlar, küreselleşen iş dünyasında adlarını duyuruyorlar diyebilirim. Benzer örnekler diğer Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinde de mevcuttur.
ziyag@hotmail.com