KANAL YAPISI BULUTLA YENİLENİYOR
Global ara bağlantı ve veri merkezi şirketi Equinix, üst düzey kurumsal BT profesyonellerinin, iş ortağı ekosisteminin geleceğine ilişkin görüşlerini içeren bağımsız araştırma sonuçlarını yayınladı. Ankete katılan Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesi genelinde 836 BT karar vericisinin neredeyse yarısının (%48) bulut tabanlı hizmetlere erişmek için iş ortaklarını kullandığını, bulut bilişimin de iş ortaklarıyla çalışmaya yönelten bir numaralı faktör olduğunu gösteriyor.
Bulutun dönüşümün yanı sıra, daha önce geleneksel olarak şirket içinde yönetilen hizmetler de iş ortaklarına taşınmaya başlandı. İşletmelerin daha önce dışarıdan hizmet alma konusunda tereddüt ettikleri bir alan olan güvenlik yönetimi, katılımcıların yüzde 39’u tarafından iş ortaklarından en çok faydalanıldığı ikinci hizmet olarak göze çarpıyor. Karar vericilerinin üçte birinden fazlası (%34) ara bağlantılara erişmek için iş ortaklarını kullanıyor. Equinix’in Kanal İş Ortağı ekosisteminin büyümesine de fayda sağlayan ara bağlantı, trend olma özelliğini koruyarak üçüncü sırada yüksek öncelikli bir hizmet olarak ön plana çıkıyor.
İşletmelerin BT karar vericilerine iş ortaklarını seçme ve çalışma tercihleri de soruldu. Maliyet, hemen hemen her pazarda bir numaralı öncelik. Daha iyi bir hizmet kapsamına erişebilme isteği ise yüzde 46’lık oranla ikinci öncelik oldu. Hollanda ve Türkiye’deki işletmeler bunu iş ortaklarıyla çalışmanın ana nedeni olarak tanımlıyor. Araştırmanın öne çıkan diğer sonuçları ise şöyle:
- Avrupa genelindeki işletmelerin BT karar vericileri, kanal iş ortakları ile birlikte bütçelerinin ortalama dörtte birini harcıyor.
- Ülkelere göre değişiklik gösterse de Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi genelinde işletmelerin hizmet ve servis aldığı iş ortağı sayısı ortalama 9 olarak belirtilmiş.
- Farklı iş ortakları ile birlikte çalışma durumu, işletmelerin günümüz dijital ekonomisinde BT sorunlarına çözüm bulmalarını sağlayan bağımsız platformlara ihtiyacının da göstergesi. Equinix’in Kanal Programı, iş ortaklarıyla birlikte geliştirilen ortak katma değerlere dayanıyor. Kanal iş ortağı yapısı, yeni kurumsal ihtiyaçlara göre şekilleniyor.
- Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi genelinde ankete katılan her 10 kişiden yaklaşık 4’ü (%38) iş ortaklarının işletmeleri kesintiye uğratmadan uygulaması kolay ve kusursuz çözümler sunma konusunda fayda sağlayabileceğini belirtti. Bu ihtiyaç, kurumsal altyapının genişlemesi ve karmaşıklaşması sonucu artmaya devam edecek.
- Müşterilerin yaptığı işi ve bütçelerini iyi anlamak, katılımcıların toplamda üçte biri tarafından iş ortakları için iyileştirilebilir bir alan olarak vurgulandı. Bu durum, Türkiye’deki katılımcılar tarafından ise en önemli gelişim alanı olarak gösterildi.
- Kanal iş ortaklarını neyin ayrıştıracağı ve işletmeleri onlarla çalışmaya neyin yönlendireceği sorulduğunda, hizmet kalitesi, genel olarak yanıtların yüzde 52’si ile incelenen 8 pazarın tümü tarafından en önemli farklılaşma alanı olarak adlandırıldı. Müşterinin faaliyet alanını iyi anlamak ise katılımcıların yüzde 33’ü tarafından bir sonraki en önemli konu olarak belirtildi.
- Anketin Türkiye’deki katılımcıları iş ortaklarının hizmet tekliflerinin kalitesine öncelik verdi ve katılımcıların yüzde 62’si bu önceliğin iş ortaklığı kararlarını etkilediğini belirtti. Katılımcıların yüzde 70’i şu anda erişmekte oldukları hizmet sayısını artırmak için bir iş ortağıyla çalıştığını veya birden fazla iş ortağıyla çalışmayı düşünebileceğini belirterek, hizmet alanının genişliğinin önemini vurguladı.
- Anketin Türkiye’deki katılımcılarının %74’ü gizlilik ve uyumluluk da dahil olmak üzere KVKK gibi yerel veri yasaları hakkında bilgi sahibi olmak için her zaman teknoloji ortaklarına güvendiğini, yüzde 53’ü ise güvenlik yönetim hizmetleri için iş ortaklarını kullandığını veya kullanacağını belirtti.
- Yerel veri yasası desteği ve güvenlik hizmetleri için kanal iş ortaklarına güvenmekle birlikte, katılımcıların yüzde 56’sı iş ortaklarının, iş modelleri ve bütçelerini iyi anlamadıklarına inanıyor.