Kanalın değişimi müşterilere hareket alanı ve özgürlük sunuyor
NetApp Ankara Bölge Müdürü Burak Koç
Şirketler günümüzde ellerinin altında bulunan verinin etkin, stratejik ve geleceğe dönük bir şekilde kullanılabilmesi için kendilerini destekleyecek donanımlara ihtiyaç duyuyor. Bu yüzden de daha yetkin kararlar verip rekabet avantajı kazanmak isteyen kurumlar, anlamlı analitiklere ihtiyaç duyuyor ve danışmanlık desteği alıyorlar. NetApp Ankara Bölge Müdürü Burak Koç’un verdiği bilgilere göre, günümüzde bulut hizmet sağlayıcıları müşterilerinin verilerini kendi sunucularında barındırıyor ve bir süre sonra bu veri terabaytlarla ölçülmeye başlayınca, bütün veri bulut sağlayıcısının elinde olduğu için müşterinin değiştirme özgürlüğü kalmıyor. Müşteri sürpriz fiyatlarla karşılaşabiliyor ve daha iyi hizmet sağlayacak yerlerden hizmet alma şansı kalmıyor, kendisini yalnızca bir bulut sağlayıcısına bağlamış oluyor. Bu noktada kurumların hizmet alırken esnek ve özgür olabilmeleri çok önemli. İhtiyaç duydukları teknolojiyi istedikleri yerden alabilmeleri ve bunu istedikleri zaman değiştirebildikleri bir altyapıya sahip olmaları günümüz koşullarında artık bir zorunluluk.
“Aynı zamanda kanalın, veriye kesintisiz bir şekilde bulut sağlayıcılarının arasında geçiş imkanı sunan teknolojileri benimsemesi, müşterilerine anlatması ve verdiği danışmanlığı bu konuda yapması gerek” diyen Burak Koç, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Kanaldaki birinin müşteriye anlatması gereken şey, ‘Siz bugün hangi bulut sağlayıcısı ile başlarsanız başlayın kullandığınız teknolojik altyapı yani Hizmet Olarak-Altyapı (IAAS) kısmı şu şekilde olursa, şu teknolojileri barındırırsa tek bir sağlayıcıya bağımlı kalmazsınız. Veriniz Amazon’da dururken yarın başka bir yerden hizmet almaya karar verince ara vermeksizin taşıyabilirsiniz’ olmalı. Biz de NetApp olarak Data Fabric vizyonumuz ile hızlı ve güvenilir hibrit sistemleri inşa etmek için en doğru mimarileri kullanıyoruz. Sahip olduğumuz bu vizyon ve bu vizyonla paralel olarak geliştirdiğimiz çözümler ile kurumlara ihtiyaçları değiştiğinde, bu ihtiyaçlarına uygun bulut sistemlerine kolaylıkla geçiş yapabilecekleri esneklik sunuyoruz. Microsoft Azure’un hibrit veri servisleri alanında stratejik iş ortağı olan NetApp’ın veri çözümleri, dünya genelindeki kurumsal müşteriler tarafından her gün kullanılıyor. Birlikte çalışarak, NetApp ve Microsoft Azure’u tercih eden müşterilere diledikleri uygulamaları geliştirmeleri ve kurmaları için daha fazla özgürlük getirecek yeni çözümler yaratıyoruz. Geçtiğimiz ay NetApp İş Ortağı Yöneticiler Forumu’nu (PEF) gerçekleştirdik. İspanya’nın Sevilla şehrinde yaptığımız etkinliğimize katılan 150 iş ortağı temsilcisine flash gibi anahtar teknolojiler ile neler yapılabileceğini ve neleri yapmalarının onlara fayda sağlayabileceğini aktardık.”
Veri artık 21. yüzyılın yeni para birimi olarak adlandırılıyor. Kurumların sahip oldukları en değerli varlıklar sıralamasında en üst sıralarda yıllar içerisinde oluşturdukları veriler yer alıyor. Şu an için dünyada 13 milyar civarı nesnenin internete bağlı olduğunu düşündüğümüzde oluşan verinin devasa boyutta olduğunu söyleyebiliriz. “İnanılmaz boyutlardaki bu veri yapay zeka ile desteklenen analiz sonuçları ve raporları olmadan hiçbir şey ifade etmiyor” diyen Burak Koç, şunları kaydetti: “Yani kurumların kendi mevcut altyapılarını ve ihtiyaçlarını çok iyi analiz etmeleri oldukça önemli. Bu doğrultuda beklentimiz, kanalların kurumlara hangi nitelikte bir sunucu alırlarsa iç ve dış müşterilerine nasıl servisler sunabilecekleri konusunda bilgi vermek yerine tek bir bulut sağlayıcısına bağlı kalmadan, değiştirme özgürlüklerinin olduğunu söylemeleri. Aynı zamanda hangi nitelikte bir sunucu alırlarsa iç ve dış müşterilerine nasıl servisler sunabilecekleri konusunda bilgi vermek yerine tek bir bulut sağlayıcısına bağlı kalmadan, değiştirme özgürlüklerinin olduğunu göstermeliler. Kanalın değişimi en başta müşterilere hareket alanı ve özgürlük veriyor, ancak değişimin kendisi de kanalın BT sektöründeki belirleyici rolünü gösteriyor. Müşterilere sunulan seçeneklerin ve özgürlüğün artışı kanalın kendisi için de gelişime açık bir alan oluşturuyor. Yeni çözümler, iş ortaklıkları en doğru hizmeti sunmak isteyen kanalların kurumsal bilişim yetkinliklerini en günceli takip etme zorunluluğunu doğurarak artırıyor. Önceleri küçük monopoller olarak hareket eden kanallar artık sadece müşterilerin isteklerini değil, ulaşabileceği seçenekleri de hesaba katmak zorunda. Reel sektördeki rekabet zeminini genişletip kaliteyi artıracak bu değişim sayesinde iki tarafın da bilgiye daha ulaşılabilecek bir ortam oluştu. Bu noktada BT altyapıları konusunda danışmanlık desteğine ihtiyaç duyan şirketler, doğru tercihler ile BT altyapılarını maliyet avantajı ve esneklik açısından iyileştirebilir ve geliştirebilir. Giderek fazla gördüğümüz bulut brokerlar da müşterilerine hangi buluttan hangi hizmeti alabilecekleri, nasıl bir maliyet avantajı elde edecekleri konusunda yol gösterirken kanalın değişiminin de altını çiziyor. Amazon, Azure, Google gibi seçenekleri ve geçiş özgürlüğünü kazanan müşteri ile kanalın ilişkisini birbirinden ayrı iki hikaye gibi düşünmek bizi gelecek konusunda yanıltabilir. Birbirini değişimine ve dönüşümüne sebep olan kanal ve müşteri ilişkisi artan esneklik, düşen maliyetler, daha bilgili kanallar, doğru tespitler gibi faydalı sonuçlar doğurdu. İlerleyen vakitlerde de teknolojiye sırtını yaslayacak olan bu ilişki birbirini daha iyi tanıyarak gelişecektir.”