Kanca IT Direktörü Hulusi Bodrumlu: “ÖNEMLİ OLAN DOĞRU YAZILIMLARI SEÇMEK”
“Sektörde uzun yıllardan beri aynı şirkette çalışıyorum. Önemli olan sürdürülebilirlik. 2006 yılından beri sanallaştırma altyapımız var. Mühendislik ve kalite tarafında da globalde kullanılan üreticilerin isteklerine uygun yazılımlar kullanıyoruz. Bunların hepsinin sürdürülebilir olması gerekiyor. Bir veri merkezine taşıma planımız var. Önemli olan yazılımı ve güvenliği doğru seçmek, doğru yazılımları kullanmak ve yetişmiş insan gücü önemli. Günümüzde entegrasyona ve dijitalleşmeye önem veriyoruz. Üretim bölümlerinde tüm makinelerden SCADA üzerinde veri topluyoruz. Makinelerin de bir bilgisayar gibi güvenliğini sağlamak zorundayız. Geniş ürün yapımız var. Birçok regülasyona tabiiyiz. Hem yurtiçi hem yurtdışı şirketlerin bazısı kendileri denetler, bazıları başka şirketler tarafından denetlettirirler. KVKK, BGYS ve YYS süreçleri ile ilgili mevzuat ve regülasyonlara uygun çalışmalar yapıyoruz. Tüm süreçlerde denetime tabiyiz.
Tedarik zincirinde, üretici firmalarla EDI üzerinden sipariş, irsaliye ve fatura bilgilerini gönderip alıyoruz. Otomotiv firmalarında yüzde 93 civarında veri alışverişini EDI sistemi üzerinden yapıyoruz. Demiryolu ve el aletleri sektöründe de çalışmalarımız devam ediyor. Otomotiv sektöründe manuel veri girişi yapılmıyor. Tedarikçi portal çalışmamız var. Tedarikçilerimiz optimize etmek ve iyileştirmek istiyoruz. E-fatura ve gelen e-arşiv süreci ile gelen verilerin %93’ü sisteme otomatik giriyor. Bir alt seviyedeki tedarikçileri hem eğitmeniz hem de bilgilendirmeniz ve alt yapılarını iyileştirmemiz gerekiyor. Verileri iyi yönetmemiz gerekiyor.
Tüm departmanlarla ilgili dönemsel olarak dijital olgunluk seviyesi kontrolü yapıyoruz. Çalışma planlarımızı buna göre yönlendiriyoruz. İdari bölümlerde dijitalleşme seviyemiz daha yüksek.
Üretim ve bakım yönetiminde SCADA çalışmalarımız tamamlanmak üzere. SAP S4 HANA süreci tamamlanınca SCADA sistemleri ile SAP MES çözümünü uygulamaya alacağız. Bu süreç tamamlanınca üretim ve bakım bölümlerinde de dijitalleşme seviyemiz hedeflerine ulaşacaktır. Bu çalışmadan sonra manuel bilgi girişi olsa bile yüzde 80-90 otomatik veri toplama seviyesine geleceğiz. Günümüzde bu şekilde çalışmadığı sürece rekabet şansımız yok. Bir de raporlama sistemleri konusunda çalışmalarımız var. Dijitalleşmenin birkaç ölçüsü var bende. Bir tanesi baskı cihazı kullandırmıyorum. İkincisi Excel ile raporlama yaptırmıyoruz. Bu şekilde iş yapış tarzımız var. Önemli olan sürdürülebilirlik ve ayakta kalmak.
Güvenlik açısından da her türlü yeniliğe açığız. Tüm sunucularımız yedekli. Dijitalleşme ve entegrasyona önem veriyoruz. Kurumsal gelişimi tamamlamak ce stratejik olarak 5 yıllık Gelişim yol haritamız var, tüm çalışmalarımızı planlı olarak yapmaya çalışıyoruz.”