Kapılar açık ama giriş zor
Halka arz konusunda seferberlik var. Teknoloji sektörü şirketleri de buna hevesli. İMKB’de Teknoloji Sektörü Endeksi’nin bir ‘NASDAQ’ yapısına kavuşması herkesin hayali. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) bünyesinde hisseleri işlem gören şirketlerin sayısını artırmak için yoğun bir çaba var. Bu konuda gerek geçtiğimiz yıl, gerekse 2011’in ilk haftalarında Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray’ın ve İMKB Başkanı Hüseyin Erkan’ın açıklamaları oldu. Her iki yetkili isim de ‘halka arz seferberliğine’ vurgu yaptı. Konu halka arzlar olunca, borsada hisseleri işlem gören teknoloji şirketleri de akla geliyor. Sektör şirketleri İMKB Teknoloji Endeksi yapısında gruplanıyor. 1 Şubat 2011
itibariyle endekste 14 teknoloji şirketi var. Bu şirketlerin sayısının artması, bölgenin öne çıkan sermaye piyasasında ‘NASDAQ’ benzeri bir yapıya hayat verebilir. Çünkü bir bütün olarak İMKB; Ortadoğu ve Doğu Avrupa borsaları arasında performansı ile zaten hep öne çıkıyor.
Konuyla ilgili bilgi veren İMKB yetkilileri, İMKB Teknoloji Endeksi’nde hisseleri işlem gören şirketlerin piyasa değerleri toplamının 3,3 milyar TL olduğunu, bu rakamın İMKB’de işlem gören şirketlerin piyasa değerleri toplamının sadece yüzde 0,7’sini oluşturduğunu belirterek şu hatırlatmayı yaptı: “NASDAQ’da işlem gören 2 bin 881 şirketin 521 tanesi teknoloji şirketi. Bunların piyasa değerleri toplamı ise NASDAQ’ın toplam piyasa değerinin yüzde 47,6’sı.”
Sektör temsilcileri ile yakın temaslar var
Teknoloji şirketlerinin, halka arzın nimetlerinden faydalanmasına önem verdiklerini kaydeden İMKB yetkilileri, özellikle teknokent ve teknoparklardaki şirketlerin halka arz çalışmalarına ve onlarla işbirliğine her zaman açık olduklarını ifade etti. Bu çerçevede Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) ile görüşmeler de var.
İMKB; sektör şirketleri için çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Bunun bir parçasını İMKB yetkilileri şöyle anlattı: “Teknoloji şirketlerinin sermaye piyasasından kaynak temin etmelerini sağlamak ve hisse senetlerinin ikincil piyasada işlem görmesi amacıyla, daha önce Yeni Şirketler Pazarı olarak faaliyet gösteren pazarımız, 2003’te Yeni Ekonomi Pazarı’na dönüştürüldü. 2011’den itibaren ise Yeni Ekonomi Pazarı’nın, İkinci Ulusal Pazar bünyesinde birleştirilmesine karar verildi.”
Bu arada, 2011 yılından itibaren Gelişen İşletmeler Piyasası da İMKB’de faaliyete geçti. İMKB yetkilileri, bu çerçevede halka açılmayı düşünen teknoloji şirketlerinin bu piyasa üzerinden İMKB’ye gelmesini öngördüklerini belirtti.
“Halka arz büyüklüğü önemli bir engel”
İMKB kanadı, teknoloji şirketlerinin bugününe ve geleceğine yönelik iyimserlik sergilerken, TÜBİSAD’da ise daha temkinli bir tutum var. TÜBİSAD Kurumsal Finansman Komisyonu Başkanı Barış Öney’e göre, söz konusu şirketler bir ‘teknoloji endeksi’ oluşturmaktan uzak ve bu yapı, sadece sektör altında gruplanma olarak tanımlanabilir. Sektör şirketlerinin halka açılmasının zorluğuna dikkat çeken Öney, şu detayları paylaştı: “İşlem gören çoğu teknoloji şirketi; küçük halka arzların yapılabildiği 2001 krizi öncesi halka açılmıştı. Ama bugün 100-200 milyon dolar ve üzerinde büyüklüğü olan arzlar yapılabiliyor. Teknoloji şirketlerinin çoğu bu büyüklüklerin altında. Bu yüzden yakın zamanda, bazı istisnalar dışında, teknoloji şirketlerinin halka arzı mümkün görünmüyor. İMKB Teknoloji Endeksi’nin NASDAQ’a benzetilebilmesi için erken bir dönemdeyiz.”
“Sağlıklı rekabet avantajı geliyor”
Index Grup bünyesindeki Index Bilgisayar 2004 Haziran’ında, Datagate 2006 Şubat’ında, Despec ise 2010 Aralık’ında halka açıldı. Index Grup CEO’su Erol Bilecik, bu şirketlerin halka arzını yaparken benimsedikleri hedefleri şöyle anlattı: “Birincisi, şirketlerimizin şeffaf yönetim anlayışı içerisinde kurumsal yönetime geçecek olmasından kaynaklanan rekabet avantajı; ikincisi, sağlıklı büyümeyi gerçekleştirmek için ekonomik finansman aracı; üçüncüsü, kredibilite. Biz bu üçgene çok inanıyoruz.”
“Sektörde halka arzlar artacak”
Kasım 2000’de halka açılan Arena için halka arzın en önemli getirisi; tüm kurumsal işleyişe belli bir disiplinin gelmesi olmuş. Arena Bilgisayar Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serkan Çelik’e göre halka açık şirketlerdeki şeffaflık ilkesi tüm şirket kültürünü olumlu yönde değiştiriyor, önemli bir iç disiplin sağlanıyor.