Kar Grup CIO’su Harun Çetin: BULUTA GEÇİŞ, ÇOK UZUN SÜRMEYECEK
Boru, catering ve tarım ve hayvancılık işleri ile uğraşan şirketlerimiz ve 1300 civarında çalışanımız var. Yaptığımız iş faaliyetlerini dikkate aldığımızda, üretim süreçleri yönetmede digital dünya işlerimizi kolaylaştırıyor. Şirketlerimiz açısından kritik veri diye nitelendirebileceğimiz datalar kendi veri merkezlerimizde tutuyoruz. Bulutun avantajlarından faydalanmak istemekle beraber, özellikle veri güvenliği tarafında bazı endişelerimiz nedeniyle kritik verimizi bünyemizde barındırıyoruz.
2018’de İran-Amerika gerginliği, Venezualla da yaşanan ve en son Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yazılım ve lisanlarla ilgili olumsuz gelişmeler, verilerin özellikte yurtdışına çıkmaması gerektiğinin önemini ortaya koydu. Kurum bünyesinde yapılan yatırımlara kıyasla, bulut tarafında maliyetlerin avantaja dönüşmeye başladığını görüyoruz. Maliyetler çok ciddi avantaj sağlamaya başladığını görüyoruz. Covid sonrası Bulut’a olan ilgimiz arttı. Özellikle karar verici merciler sıcak bakmaya başladı.
50 yıl kadar önce elektrik şebekelerinin kurulması çok önemli iken, şimdilerde arka planda ciddi bir operasyon olmasına rağmen bu şebekelerin varlığın farketmiyoruz bile. Benzer şekilde arka planda ciddi yapıların olduğu bulutta çalışan birçok uygulamanın olacağını öngörüyoruz. Muhtemelen önümüzdeki birkaç senede biz de tamamen bulutta olacağız.
Pandemi, patron şirketlerinin teknolojiye bakış açısını çok değiştirdi. Müşteriye birebir dokunma yerini video konferas sistemlerine bıraktı. Bu zorunlu değişim, bizim gibi şirketlerin buluta geçiş sürecini hızlandıracaktır.