Karar mekanizmasının başrol oyuncusu
Son günlerin gündem maddesi olan büyük veri, gerçek zamanlı raporlama, senaryo modelleme, çevrimiçi iş süreçlerine bütünleştirme, görsellik, kolay kullanım iş zekâsı uygulamalarında öne çıkan eğilimler olarak sıralanıyor. Başka bir eğilim ise iş zekâsı uygulamalarının da bir hizmet olarak sunulması yani buluta taşınması.
Rekabetin yoğun olarak yaşandığı günümüzde kurum ve şirketler her türlü veriye sahip olmak ve bu veriden kendilerine rekabet avantajı sağlayacak bilgiler oluşturmak istiyorlar. Tabiri caizse sineğin yağını çıkarmak isteyen kurum ve şirketler için en küçük bir bilgi bile stratejik önem taşıyabiliyor. 2000’li yıllar ile birlikte ERP, CRM gibi yatırımlarını yapan ve bu uygulamalarını oturtan şirketlerin elinde oldukça yoğun bir veri de birikmiş durumda. Buna gelişen internet ortamları, mobilite ve sosyal medya gibi platformlar da eklenince neredeyse bir veri yığınının altında eziliyor şirketler. Durum böyle olunca da veriye ulaşmak değil, elde edilen verilerin analizi daha da önemli hale geliyor. İşte bu durumda da şirketlerin imdadına iş zekâsı çözümleri yetişiyor.
Dünyada kullanımı hızla yaygınlaşan ve iş liderlerinin karar verme süreçlerine destek olan bu uygulamaları Türk şirketlerinin de es geçeceği düşünülemez. Başta finans, telekom ve perakende olmak üzere tüm büyük şirketler bu konudaki yatırımlarını yaptılar, sistemlerini olgunlaştırdılar ve sonraki fazlara geçtiler bile. Biraz daha alt katmanlara yani KOBİ’ler düzeyine inildiğinde ise bu konu yeni yeni gündeme gelmekte. Bu durumun kamu kurumları ve yerel yönetimler için de geçerli olduğunu söyleyebiliriz.
Son günlerin gündem maddesi olan büyük veri, gerçek zamanlı raporlama, senaryo modelleme, çevrimiçi iş süreçlerine bütünleştirme, görsellik, kolay kullanım iş zekâsı uygulamalarında öne çıkan eğilimler olarak sıralanıyor. Başka bir eğilim ise diğer birçok alanda olduğu gibi iş zekası uygulamalarının da bir hizmet olarak sunulması.