Karbondioksit ışıltısı
KOPENHAG İklim Zirvesi’nin fos çıkmasına çevreciler ve dünyanın halini beğenmeyen herkes bozuldu. Galiba canı tek sıkılmayan, Danimarkalı tasarım şirketi Diffus oldu. Giyimde mükemmel bir inovasyon örneği sundular dünyaya: Karbondioksitle aydınlanan giysi.
Öyle bir kimyasal-elektronik düzenleme yaptılar ki, giysinin üzerindeki LED ışıklar, karbondioksiti bol ortamda ışıldıyor. Buluşun adı “İklim Giysisi” (Climate Dress).
Işıklar, kumaşın içine yedirilmiş. Bir mikroişlemci ve karbondioksit algılayıcı, giyenin saçının içine konuluyor. Giysiye yakın bir yere de konulabilir. İlle kafaya takmak şart değil. Ortamda karbondioksit algıladığı takdirde, işlemci, ışıklara sinyal yolluyor. Miktar azsa hafif, miktar çoksa yüksek oranda ışık yayıyor giysi.
Bu sıradışı yenilik, ortak bir çalışma ürünü: Danimarka Tasarım Okulu, bir İsviçre nakış şirketi Forster-Rohner, yine bir Danimarka Ar-Ge kuruluşu Alexandra Enstitüsü ve elbette bütün bu işi düşünen Danimarka tasarım şirketi Diffus. Ortamdaki zararlı gazlara göre yanıp sönen giysi yapma fikri gayet güncel bir konuya dikkat çekiyor: Hava kirliliği, küresel ısınma.
Türk asıllı oluşundan ötürü medyamızda özel bir yere sahip İngiliz tasarımcı Hüseyin Çağlayan (Hussein Chalayan) da 2007’de benzer bir LED giysi denemişti. Yine İngiliz Cute Circuit şirketi tam 24 bin LED ışıktan oluşan müthiş bir gece elbisesi yarattı. Ama giyilebilecek gibi değildi. Chicago’da Bilim ve Teknoloji Müzesi’ne kaldırıldı. Yine İngiliz tasarımcı Gareth Pugh, organik LED ışık panellerinden oluşan bir elbise tasarladı. Ama o da fikir olarak hoş, giysi olarak sıfırdı. İklim Elbisesi, sakin ve sade tasarımı ve toplumsal mesajıyla içlerinde en makul görüneni.