Karekod uygulamaları yaygınlaşıyor (mu?)
Karekod uygulamalarını barkod sisteminin iki boyutlu kullanımı olarak açıklayan Artes Şirket Sahibi Serkan Kekik, “Özellikle ilaç sektöründe birçok açığın önüne geçebilecek bir teknoloji. Karekod, ürünün barkod bilgisi dışında; üretim tarihi, parti numarası seri numarası gibi bilgilerden son kullanım tarihine kadar her detayı içinde barındırıyor. Elbette ki karekod başka ürünlerde de kullanılmaya başlanacak. Son zamanlarda özellikle yurtdışında insanlar karekodu kartvizitlerine ekliyorlar. Cep telefonunuzla bu karekodu okutup telefon rehberinize kolaylıkla tüm bilgileri kayıt edebiliyorsunuz” dedi.
Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin, “Akıllı telefon kullanıcıları artık karekod kampanyalarını takip ediyor. Günümüzde karekod üzerinden birçok servis ve kampanya mevcut. Markalar bile artık bu uygulamayı reklam kampanyalarında kullanmaya başladılar. Avea, mobil teknolojilerdeki ilkleri gerçekleştirmeyi ve müşterilerinin hayatına değer katmayı ana hedeflerinden biri olarak gördüğü için Türkiye için oldukça yeni olan karekod uygulamasında turizm, şehircilik gibi önemli alanlarda şimdiye kadar benzeri görülmemiş uygulamalara imza atmıştır. Karekod’dan çok farklı bir teknoloji olan fakat bazı alanlarda benzer uygulamalar için kullanılan NFC teknolojisi daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmaktadır” şeklinde görüş belirtti.
Bicentrix Ortağı ve Kıdemli Danışmanı Onur Önder, “Eve gelen faturalarınızın bile üzerinde karekod mevcut. Şu anki eksiklik bütünleştirme tarafında bizce. Yani tekil olarak bir ürüne, bir aygıta, bir insana karekod yaratabiliyorsunuz ama bunları birbirleri ile tam anlamı ile bütünleştirmek gerekli. Örnek vermek gerekirse perakende sektöründe ki bir B2B uygulamasının mağaza içindeki her ürünün karekodundan yola çıkarak satış, stok analizlerine erişilmesi, belirli seviyelerde karekod okutulmasının ardından stok rakamlarının durumuna göre otomatik sipariş geçilmesi gibi süreç yönetimleri ile bütünleştirilmeli. Bu gelişme hızı ise yukarıda saydıklarımıza ne kadar ihtiyacımız olacağına göre değişecektir” dedi.
Karekod uygulamalarının kendine şimdilik farklı alanda yer bulabilmiş durumda olduğuna dikkat çeken Bilkom Satış Direktörü Fikret Ballıkaya, “Bildiğiniz üzere ülkemizde ilaç paketleri üzerinde artık kare kod yardımıyla standart barkod uygulamalarından çok daha fazla veri bulundurulabiliyor. İlacın son kullanma tarihi gibi her ilaç paketine özel, bilgi işlemle altından kalkılabilecek bilgiler bu sayede otomatik hale geldi. Haliyle ilaç sektörü, bugün mobil çözümlere ihtiyaç duyan başlıca sektörlerden biri haline geldi” şeklinde konuştu.
Bimsa Sistem Mühendisi Cem Güneyli ise bu konuda şunları söyledi: “Günümüzde kullanıcıların mobil telefon cihazlarının “akıllı” tür cihazlar olması sebebi ile “karekod” uygulamaları önem kazanmaya başladı. Hem zaman hem de pratiklik kazandırması açısından bu uygulamalar da hayatımızın bir parçası oluyor. Uçak bileti için telefona gelen karekod gibi.”
Akıllı telefonlar tetikledi
Defne Bilgi İşlem Genel Müdürü Oğuz Haliloğlu, “Kartvizitler, gazete/dergi reklamları, dış mekan reklamları, ürün kampanyaları, şehir bilgilendirme sistemleri gibi alanlarda yoğun olarak kullanılmaktadır. Akıllı telefonlarımıza uygulama yükleme konusunda da karekod sisteminin pratikliği bize oldukça fayda sağlıyor. Karekod kullanımının Türkiye’de henüz istenen seviyeye ulaştığı söylenemese de kısa bir süre içersinde pazarlama şirketleri yeni mecra kullanımını ön plana çıkartarak kampanyalarında farklılaştırma yaratmak adına bu ve benzeri uygulamalara daha fazla öncelik vermeye başlayacaklardır” dedi.
Helyum Genel Müdürü Murat Göçe, bu konuda şöyle konuştu: “Şirket olarak kartvizitlerimize koyalı 2 seneyi geçti ama kartı eline alan için hala hiçbir anlam taşımadığı kesin. Hep söylediğimiz gibi, teknolojiyi tanıtmaz ve arkasında durmazsanız, ne kadar iyi olursa olsun gelişme beklememek lazım. Ben bu konuda hiçbir şey yapılmadığını düşünüyorum.”
Karekod kullanımının arttığını ve bu artışın süreceğini IBM Türk Teknoloji Lideri Kıvanç Uslu, “Bunun başlıca nedeni barkoda göre daha çok veri saklayabilmesidir. Türkiye’de ilk defa ilaçlarda uygulanmasına karar verildi. Karekod uygulamalarının mobil ortamda okunması, işlem yapılmasının ilk örnekleri ortaya çıkarmaya başladı. Bu uygulamanın zamanla daha da artarak endüstrideki yerini alması bekleniyor” dedi.
KoçSistem Otomasyon ve Mobil Çözümleri Grup Satış Yöneticisi Engin Güney, bu konuda şöyle dedi: “Karekodda barkoda göre daha fazla karakter ve daha fazla güvenlik parametresi mevcuttur. Özellikle ilaç sektöründe başlayan karekod kullanımı, değişik sektörlere de yayılmaktadır. Barkoddan RFID’ye geçiş sürecinde karekod, maliyetleri düşüren bir teknoloji olarak oldukça hızlı gelişiyor.”
Marka olarak tüketicilerimizin hayata bakışını farklılaştıracak, yenilikler keşfetmelerini sağlayacak deneyimler yaşatmanın kendileri için çok önemli olduğunu belirten Nokia Türkiye Genel Müdürü Çiçek Uyansoy İcan, “National Geographic Channel işbirliği ile yaptığımız çalışma Türkiye için bir ilk oldu. Akıllı telefon-televizyon arasındaki bu ilk işbirliğinde amaç, tüketicileri merakla yaşamaya, araştırmaya, en yeni teknolojileri deneyimlemeye, yönlendirmekti. Bu uygulamayla Mega Fabrikalar, Alaska Devriyesi, Köpekbalığı Adamlar, Plastiki, Sınırda, Doğal Yaşam Nakliyecileri gibi çok beğenilen belgesellerde ekstra içeriklerle izleyicilere ayrıcalıklar sunduk. İlgili programlar esnasında sağ alt köşede Nokia logosu ile birlikte beliren karekodunu cep telefonlarını yaklaştırarak okutan kullanıcılar, cep telefonlarında hiçbir yerde yayımlanmamış sahne arkası görüntülerinden farklı içeriklere kadar ülkemizin ilk offline mobil medya bütünleşmesi deneyimini yaşadılar” dedi.
Qualcomm Türkiye Genel Müdürü Barış Ruacan, “Önümüzdeki günlerde kullanımının artacağını düşünüyorum ancak uzun vadede NFC ve artırılmış gerçeklik gibi uygulamaların devreye girmesi ve cihaz özelliklerinin bu yeni teknolojileri desteklemesi ile birlikte bu alanlara bir kayma olacağını da tahmin ediyorum” şeklinde konuştu. ZyXEL Türkiye Genel Müdürü Vefa Tarhan ise bu konuda şunları söyledi: “Özellikle sosyal medya ve akıllı telefonların yüksek oranda kullanılmaya başlanmasıyla, karekodlar daha yaygın bir biçimde kullanılmaya başladı. JumpScan tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Facebook ve Twitter kullanıcılarının yüzde 57’si en az bir kere bir karekod taramışken, yüzde 40’ı da son bir yıl içerisinde beş adetten daha fazla karekod taramış. Elimizde çok net veriler yok ama orta ölçekli şirketlerin, son kullanıcıya hitap eden yaygın pazarlama yapan kurumların ve markaların bu yönde bir geçişinin olduğu çok net görünüyor. İleride insan vücutlarına uygulanan karekodlar ile hastalar, suçlular, kayıplar, izlenebilecek.”
Yapılan araştırmaların dünyada karekod kullanımının hızla yaygınlaştığını gösterdiğinin altını çizen Netaş CTO’su Necmi Ön, “Özellikle akıllı telefon kullanımındaki artışla birlikte popüler pazarlama araçlarından biri haline geldi. I-nigma’nın Japonya hariç 141 ülkeyi kapsayan raporunda, sadece 2011 yılının 3. çeyreğinde, karekod kullanımının büyüme oranı yüzde 20 seviyelerinde görünüyor. Karekod kullanımının en yaygın olduğu ülkeler sıralamasında ise ABD birinci sırada yer alırken, Japonya, Almanya ve Kanada, ABD’yi takip ediyor. Önümüzdeki dönemde bu eğilimin devam edeceğini söyleyebiliriz” dedi.
Karekod uygulamalarının hızla yaygınlaştığının altını çizen Pancom Kurumsal Çözümler Müdürü M.Fethi Doğulu bu konuda şunları söyledi:
“Karekod uygulamaları ve hizmetlerindeki artışın beklenilen boyutlarda olduğunu henüz düşünmüyorum. Ancak mobil altyapının ucuzlaması, geniş alanda hızlanması ve verilen hizmetlerin artması ile uygulamalarda dikey bir artışın yaşanacağını biliyorum.”