Karma Gerçeklik ve 5G Hologram teknolojileri BTvizyon Eskişehir’de konuşulacak
BTvizyon Eskişehir etkinliğini 26 Eylül Perşembe günü Modernity Hotel’de gerçekleşecek. Etkinlikte TTL Teknoloji Ar-Ge Müdürü Kıvanç Coşkun ”Karma Gerçeklik ve 5G Hologram” sunumu ile yer alacak. Kıvanç Coşkun’a etkinlik öncesinde bazı sorular yönelttik. Aldığımız yanıtlarsa şöyle oldu:
BTvizyon Eskişehir etkinliğindeki konuşmanızın ana başlığı da olan Karma Gerçeklik ve 5G Hologram kavramlarını bizlere açıklayabilir misiniz?
Karma Gerçeklik yani İngilizce karşılığı ile “Mixed Reality”, 1994 yılında Paul Milgram ve Fumio Kishino tarafından ortaya atılmış bir kavramdır. Özetle sanal ve gerçek dünyanın görüntüsünün birbiriyle iç içe geçmesiyle oluşan spektruma verilen isimdir. Son yıllarda bu kavram Microsoft tarafından tekrar ele alınmış ve deneyimlenebilir bir Holografik Dünyanın oluşmasını mümkün kılmıştır. Daha basite indirgeyecek olursak şu ana kadar filmlerde gördüğümüz Hologramlar artık gerçek dünyanın birer parçası haline dönüşecek. Bu benzersiz deneyimi yaşamanın şu anki yolu ise Karma Gerçeklik Teknolojisi ile üretilmiş gözlüklerin kullanımıyla mümkündür. Şöyle düşünün; bir mimarsınız ve müşterinize tasarladığınız bir ev projesinin maketini sunmak istiyorsunuz, eskiden bu maketin hazırlanması için hatırı sayılır bir ücret ve bir o kadar zaman ayırmanız gerekliydi. Artık birkaç dakika içerisinde projenizi müşterinize 3 boyutlu olarak sunmanız ve hatta o evin içinde yürüyerek dolaşması mümkün olacak.
5G Hologram kavramı ise süper hızlı mobil ağ teknolojisi 5G ile Holografik Dünyanın oluşturulması temeline dayanır. Gerçek hayatın birer yansısı olarak bilgisayar destekli üretilmiş Hologramlar 5G ile hızla gerçek dünyaya entegre edilebilir hale gelecektir. 4G’nin yaklaşık 10 katı daha yüksek veri transferi hızını mümkün kılan 5G gecikmesiz görüntü aktarımını ve dolayısıyla görselleştirmeyi mümkün kılacaktır. Örnekleyecek olursak geçmiş yıllarda kesintisiz izlemek için bilgisayarımıza indirdiğimiz bir filmi artık internet alt yapılarının hızlanması sayesinde online izleyebiliyoruz. 5G ile uzak sunucularda depolanan Holografik görüntüleri, önceden cihazımıza indirmeden canlı yayın hızında deneyimleyeceğiz. Bir seyahate çıktığınızı düşünün ve uzaktaki bir şehre gittiniz. O sırada özlediğiniz bir yakınınızla aynı odada karşılıklı oturuyormuş gibi 3 boyutlu görüşmeniz mümkün olacak.
TTL Teknoloji hakkında bizleri aydınlatabilir misiniz?
TTL Teknoloji “Görüntü Teknolojileri” alanında Eskişehir de Ar-Ge ve Üretim çalışmaları sürdüren bir Teknopark şirketidir. Çalışmalarımızı “Ürünler” ve “Projeler” olmak üzere iki kategoride sınıflandırıyoruz. Ürünlerimiz, Ar-Ge ve test süreçleri başarıyla tamamlanmış ve sahada müşteri ile buluşarak kendini ispatlamış 40’a yakın Görüntü Sisteminden oluşmaktadır. Kapasite raporları ile sertifikasyonu yapılmış şekilde her bir üründen yılda ortalama 1000’in üzerinde üretim gerçekleştirebiliyoruz. Başlıca ürünlerimiz Dokunmatik Ekran, Kiosk Sistemleri, Videowall, Digital Signage, Dokunmatik Masa, Dijital Kürsü, İnteraktif Zemin cihazlarından oluşmaktadır. Rakiplerimize kıyasla butik üretime yatkınlığımız oldukça gelişmiş düzeydedir. Bu sayede müşterilerimizin ihtiyaçlarına tam uygunluk sağlayacak şekilde ürünlerimizi rahatlıkla özelleştirmekte ve endüstriyel standartlarda üretim yapmaktayız. Ülkemiz genelinde 68 ilde ürettiğimiz cihazlar kamu ve özel sektörden önemli kuruluşlar tarafından kullanılmaktadır.
Projeler başlığı altında ise Yurtiçi ve Yurtdışı birçok özel çalışmada müşterilerimizin ihtiyaçlarına çözümler sunduk. Başta İnteraktif Müzeler, Fuar Uygulamaları, Tanıtım ve Simülasyonlar olmak üzere tamamen projeye özgü donanım ve yazılımlarının üretimlerini gerçekleştiriyoruz. Şirketimiz bünyesinde üretilen tüm Görüntü Sistemlerinin insan bilgisayar etkileşimi için gerekli tasarım ve yazılım faaliyetleri tarafımızdan gerçekleştirilmektedir. Tüm bu çalışmalar Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı denetiminde yüksek teknoloji Ar-Ge faaliyetleri olarak sürdürülmektedir. Şu ana kadar Türkiye genelinde toplam 15 müzenin Görüntü Sistemleri ve yazılımlarını ürettik. 2017 yılında Astana-Kazakistan’da düzenlenen, 2019 yılında ise Pekin-Çin de düzenlenen Expo çalışmalarında Türkiye Pavyonunun interaktif görüntü sistemleri tarafımızdan üretilmiştir. 2017 yılında Astana da gerçekleştirdiğimiz çalışma ile Türkiye 139 ülke arasında En İyi İnteraktif Sistemler ödülü almıştır.
BTvizyon Eskişehir etkinliği hakkındaki görüşlerinizi/beklentilerinizi bizlerle paylaşır mısınız?
BTvizyon Bilişim Zirvesi etkinliklerinin bir ayağının Eskişehir’de yapılıyor olması, BT sektöründe özellikle Eskişehir’de faaliyet gösteren firmalar için harika bir kazanım. Eskişehir, büyük hayalleri ve büyük potansiyeli olan bir şehir. Bu sebeple Eskişehir’e yapılan her yatırımın bu hayalleri biraz daha gerçeğe dönüştüreceğine inanıyorum. Bildiğiniz gibi Eskişehir Kent Bilişim Kurulu olarak bizde ayda bir kez düzenlediğimiz buluşmalara yurt içi ve yurt dışından konuklarımızı davet ediyor ve karşılıklı görüş alış verişinde bulunuyoruz. Şu ana kadar gelen tüm konuklarımız Eskişehir’in potansiyeline hayran kaldığını belirtti. Ancak Bilişim Zirvesi gibi ulusal organizasyonların Eskişehir’de düzenlenmesinin hem Eskişehir’in potansiyeline ışık tutacağına, hem de ulusal networkler oluşturmamıza hız katacağına inanıyorum.