Karmaşık iş modelleri için nesnelerin interneti kullanılacak
2016 yılına nesnelerin interneti damgasını vuracak. Nesnelerin internetinin ortaya çıkaracağı karmaşık iş modelleri, girişimcilerin ilgisini çekebilir.
Nesnelerin interneti gibi yepyeni bir teknoloji trendinin ortaya çıkması, elbette ki buna bağlı farklı ve karmaşık iş modellerinin de önünü açacaktır. Henüz emekleme aşamasında olan nesnelerin interneti, ayağa kalkıp yürümeye başladığında ise daha farklı cihazlarla, daha farklı servislerin kullanılmasını sağlayacak.
2016’da giderek daha fazla nesnelerin interneti ürününün ve çözümünün net şekilde tanımlanmış bir iş modeline sahip olacağını görmeye başlayacağız. IoE; 2016 yılında makine öğrenimi (machine learning) ve dağıtık bilgi işlemle ilgili daha çok projenin gerçekleştirilmesine yardımcı olacak. Giderek daha fazla nesnelerin interneti ürünü ve aracı, gerçek zamanlı sensör verilerini nesnelerin interneti ve sosyal ağ platformlarına iletmeye başlayacak.
2016 yılında, karmaşık iş problemlerini çözmek için nesnelerin interneti ve IoE’nin kullanımı konusuna daha fazla vurgu yapıldığını göreceğiz. Bu noktada büyük bir fırsat sağlık hizmetleri segmentinde bulunuyor. Nesnelerin interneti; Bluetooth termometreleri ve kalp atış hızı cihazları gibi cihazları elektronik tıbbi kayıtlara (EMR) bağlamak için teknolojiden faydalanan sağlık hizmetleri tedarikçileri sayesinde görünürlük ve güvenilirlik kazanacak. Bu da yaşamsal verileri toplama konusundaki hataları ve bunların toplanma süresini düşürürken, verimliliği artıracak. Bu; sektör oyuncularının zamanlarını daha çok patent ve yenilik için harcamalarına ön ayak olacak.
Başka bir öngörü ise nesnelerin internetinin 2016 yılında akıllı ofis kavramını güçlendireceğiyle ilgili. Şirketler, geleneksel ofislerden, işbirliği ve birlikte çalışma odaklı yeni çalışma alanlarına geçişi hızlandıracak. Nesnelerin interneti ise toplantı odası otomasyonu, iş akışı düzenlemesi ve tesis optimizasyonuyla bu geçişin gerçekleşmesine yardım edecek, bu süreci hızlandıracak.
2016 yılında akıllı ofis kavramının nesnelerin internetiyle güçleneceğini vurgulayan Citrix Türkiye Kıdemli Sistem Mühendisi Koray Akarsu, bu konuda önemli bilgiler verdi:
“2016 yılı; bağlantılı, destekli ve sürücüsüz araçların yılı olacak diyebiliriz. 2016 yılında sürücüsüz araçları yollarda görmeyeceğiz belki ama Uber gibi şirketlerin ve farklı araba üreticilerinin bu teknolojinin kabul görmesi konusundaki ciddi çabalarını ve sonuç olarak ciddi bir ivmeyi göreceğiz. Yine drone’ların 2016 yılında ünlüleri gözetlemekten daha faydalı becerilere sahip olduğunu göreceğiz.
2016 yılında bir 'nesne' tarafından yön verilen güvenlik açıklarının daha fazla örneğini duyacağımızı öngörüyoruz. BT yönetimleri; ağlar, tesisler ve telefon sistemleri gibi altyapıları etkilemek için nesnelerin interneti potansiyelinin yanı sıra, nesnelerin interneti tarafından sunulan iş fırsatlarının da farkında. Bunlara ek olarak BT, hem ağ güvenliği hem de fiziksel güvenlik açısından nesnelerin internetinin sahip olduğu güvenlik uygunluğunun da farkına varacak.”