Kasım ayında Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından duyurulan Fatih Projesi’nde, taraflar biraraya geldi
Kasım ayında duyurusu yapılan ve 1,5 milyar dolarlık bütçesi, 40 bin okul ve 620 dersliği kapsayan büyüklüğü, donanım-yazılım, e-içerik ve BT destekli öğrenme modelleri bileşenlerini biraraya toplayan yapısıyla eğitimden, yazılıma, donanımdan, altyapı sektörüne de gelişim rotası yaratacak Fatih Projesi için, proje ortakları, kamu kurumları ve özel sektör temsilcileri bir araya geldi. 1,5 milyar dolarlık bütçesi, 40 bin okul ve 620 dersliği kapsayan Fatih Projesi’nin Kasım ayındaki duyurusunun ardından proje ile ilgili olarak proje ortakları, kamu kurumları ve özel sektör temsilcileri “21.yy’ın Akıllı Sınıfları, Bilişimle Eğitim ve Fatih Projesi” başlıklı İnterpromedya E-Devlet Yuvarlak Masa toplantısında biraraya geldi. Fatih Projesi ortakları MEB ve Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, BTK, TÜBİTAK BİLGEM temsilcileri ve pek çok özel sektör şirketi yöneticisinin de katılımıyla gerçekleşen toplantı, projede gelinen aşama, yol haritası, projenin başarı faktörleri konusunda da önemli bilgileri gündeme getirdi. Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (MEB EĞİTEK) Proje Yönetim Ekibi’nin projenin ayrıntıları konusunda bilgi verdiği, Ulaştırma Bakanlığı’nın da projeye bakışını aktardığı, toplantı, kamu kurumları ve özel sektör şirketler kanadında da projenin sağlıklı yürüyebilmesi noktasında dikkat edilmesi gereken farklı noktaları da ortaya koydu.
Toplantıda projede işletim sistemi ve yazılımların büyük ekosistemleri oluşturması gereğine, iş sürekliliği ve güvenlik konularından, genişbant hizmetlerin kilit rolüne pek çok noktaya dikkat çekildi. Beş yılda bitirilmesi öngörülen proje takvimine göre ilk üç yıl sınıflara donanım ve yazılım bileşenlerinin kurulması iki yıl ise projenin izlenmesi ve değerlendirilmesi öngörülüyor.
Beş bileşen üzerinden yol haritası işleyecek
MEB EĞİTEK Genel Müdür Yardımcısı Tunay Alkan’ın Fatih Projesi’nin algılandığı gibi sadece bir donanım projesi olmadığının altını çizdiği toplantıda , projenin farklı beş ana bileşenden oluşan yapısına dikkat çekildi. Donanım ve yazılım ve altyapısının sağlanması, e-içeriğin sağlanması ve yönetilmesi, bilinçli, güvenli, yönetilebilir ve ölçülebilir BT internet kullanımı, öğretmenlerin hizmet içi eğitim ve öğretim programlarında etkin BT kullanımı bileşenlerinden oluşan projede her bileşenin kapsamı ve bu alanda yapılacak çalışmalar aktarıldı.
Donanım ve yazılımda üç başlıkta ilerlenecek
Toplantıda “Donanım ve yazılım ve altyapısının sağlanması bileşeni” tarafındaki çalışmalara değinen Bileşen Yöneticisi Harun Çiçek, bu kapsamda yapılması öngörülen yatırım ve çalışmaları da, “Her dersliğe BT “başlığında dizüstü bilgisayar, projeksiyon cihazı, kablolu internet bağlantısı, “Akıllı BT derslikleri” başlığında her okula bir adet olmak üzere “Her dersliğe BT” başlığı ekipmanları yanısıra akıllı tahta, mikroskop kamera, 3 boyutlu doküman kamera ve çok fonksiyonlu yazıcı, “Uzaktan hizmetiçi eğitim merkezleri başlığı kapsamında toplam 110 tane merkez için video konferans sistemi ve genişbant simetrik internet altyapısı kurulması olarak sıraladı.
Verilen bilgiye göre Avrupa’nın en büyük hizmetiçi eğitim ağı oluşturacak merkezler, video konferans sistemine dayalı olarak uzaktan hizmet içi eğitimler için devrede olacak.
Okulların ihtiyacı olan bant genişliği, e-içeriğe göre şekillenecek ve açıklanacak
Toplantıda okullarda istenilen içeriklere ulaşılabilmesi için verimli bir internet altyapısı gerekeceği vurgulanırken, projenin “Bilinçli güvenilir, yönetilebilir BT ve internet kullanımı bileşeni” Yöneticisi Ali Barles, internetin tüm okullara ulaştırılmasında sıkıntı yaşandığını kırsal kesimde içerikleri çevrimdışı verebilmek için buradaki elektronik ağ altyapılarından faydalanılacağını da belirtti. Barles, okulların oluşturulacak e-içeriklere ulaşması için ihtiyaçları olan bant genişliğinin de elektronik içeriğe bağlı olarak belirleneceğini de dile getirdi.
Fiber için eylem planı gerekecek, mobil alternatif olacak
Projenin artan bir geniş bant ihtiyacını adresleyeceğinin vurgulandığı etkinlikte, MEB EĞİTEK Fatih Projesi Koordinatörü Oğuz Temizhan da, bu tür projelerin ülkelerin iletişim altyapılarını hızlı geliştirmelerini tetiklediğini belirterek, “Biz de incelediğimiz bu tür projelerin yapıldığı diğer ülkelerde olduğu gibi bu projeyle fiberin daha çok yaygınlaşacağını ve fiyatların düşeceğini düşünüyoruz” diye konuştu.
Şu anda okulların 1, 4, 8 megabit hızlarla internete bağlantısı olduğunu belirten Alkan da, okulların en az 10 megabit hızlarla internete bağlanabilmelerini istediklerini belirtti. karasal olarak internetin ulaşamadığı noktalarda uydu internet hizmetiyle yola aldıklarını belirten Alkan da, mobil erişimin de olanaklar dahilinde alternatif olacağını belirtti.
Projede iş sürekliliği, güvenlik önemli, açık kaynak kullanımı değerlendirilmeli
Toplantıda BTK Bilişim Uzmanı Demet Kabasakal da, projede iş sürekliliği, güvenliği, farklı işletim sistemleri desteği ve uluslararası standartların önemine dikkat çekti. Fatih Projesi’nin amacı, yapısı nedeniyle açık standartlara destek vermesinin önemli olduğunun da dile getirildiği toplantıda, bu yolla ekosistemin çeşitlenebileceğine dikkat çekildi. TÜBİTAK Dış Projeler Koordinatörü Ekin Meroğlu da, projede kullanılacak işletim sisteminin markalardan bağımsız açık standartlara dayalı olmasının ekosistemi çeşitlendirmesi açısından önemli olacağını dile getirdi.
e-içerik ve hizmetler için 500 milyon dolar bütçe
“e-içeriğin sağlanması ve yönetilmesi” kapsamında bugüne kadar Vitamin,Okulistik gibi içerik hazırlayıcıların destekleri olan projede, sürdürülebilir bir içerik iş modeli oluşturulması gereği de vurgulandı.MEB’in 500 milyon dolarlık bir bütçeyi de içerik ve hizmetlere ayırması planlanıyor.