Kaspersky Patent Trolü davasını kazandı
Kaspersky Lab, Lodsys tarafından açılan tazminat davasını kazandı.
Davalı olarak adı geçen 55 şirket arasında yalnızca Kaspersky Lab, Lodsys ile anlaşmaya varmayı reddederek, davanın mahkemeye taşınmasını talep etmişti. Davanın başlamasına yedi gün kala, 30 Eylül tarihinde Lodsys, mahkeme kararıyla yüzleşmek yerine iddialarını geri çekti ve dava talebi yargıya taşınmadan reddedildi. Kaspersky Lab Lodsys’e herhangi bir ödeme yapmadığı gibi, anlaşma şartlarını da kabul etmedi.
Kaspersky Lab Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Eugene Kaspersky konuyla ilgili olarak; “Bilindiği gibi Kaspersky Lab markası olarak güçlü ve güvenilir marka imajımızı koruyoruz. Trollere ve BT şantajcılarına ödün vermiyoruz. Diğer BT şirketlerini de mücadele etmeye ve vazgeçmemeye davet ediyoruz. Çünkü ancak bu şekilde patent parazitlerinden kesin olarak kurtulabiliriz” açıklamasını yaptı.
400’ü aşkın şirket davadan önce anlaşmaya vardı
Patent trolü, silikon vadisinde kısa süre önce isimlendirilen bir kavram. Bazı şirketler veya kişiler, gelecekte kullanılması mümkün bazı fikirlerin patentini alarak bunları kasalarında saklıyorlar. Ne zaman ki büyük bir teknoloji şirketi, kendi ürünlerinde onların patentini anımsatan teknolojiler kullanmaya başlıyor, patent trolleri bu şirketlere dava açıp milyar dolarlık tazminatlar talep ediyorlar
Lodsys de, bu çerçevede Mayıs 2012’de ABD’de 55 şirkete karşı bir patent davası açmıştı. Lodsys’in iddiası, bu şirketlerden her birinin, satın alma ve bilgisayar uygulamaları yükseltmeleri de dahil olmak üzere, dört patentten bir ya da daha fazlasını ihlal ettiği yönündeydi. Bu şirketlerden 51’i mahkeme dışında anlaşmaya varmayı kabul etti. Diğer davalılar ilk aşamada mücadele etmeye kararlı görünseler de, nihai duruşmanın başlamasına 10 gün kala anlaşmaya varmaya razı oldu. Yalnızca Kaspersky Lab haklarını savunmak konusunda ısrarcı davrandı. 30 Eylül 2013’te mahkeme Lodsys’in iddialarını geri çeken dilekçesini onayladı ve dava talebi yargıya taşınmadan reddedildi. Kaspersky Lab, Lodsys’e ait herhangi bir patenti ihlal etmediği ve taleplerinin geçersizliği yönündeki duruşunu değiştirmedi.
Oracle gibi büyük şirketlerin yanı sıra birçok küçük uygulama geliştiricilerin de dahil olduğu 400’ü aşkın şirketin dava açılmadan önce Lodsys ile lisans anlaşmaları imzalamış olduğuna dikkat edilmeli. Bu anlaşmalar aracılığıyla Lodsys, bu şirketlerin patentli olduğu iddia edilen bu teknolojileri her kullandığında lisans ücretleri kazanmıştır. Lodsys aynı zamanda halen devam eden bazı davaların tarafıdır.
Anlaşmalar Trollere yarıyor
Patent Trolleri dünyanın dört bir yanında geniş ölçekli faaliyetler yürütmekte ve inovasyon,
geliştirme ve uygulama faaliyetleri önünde engel oluşturmaktadır. Birçok şirket mahkeme maliyetlerine katlanmak ve bu davalarla mücadele etmek yerine, patent trollerine istedikleri ödemeleri yapmayı tercih ediyor. Kaspersky Lab’in bu davayı ele alış şekli, bu davaların hukuki yollarla alt edilebileceğini gösterirken, anlaşmaların yalnızca “trolleri beslemeye” yaradığını da ortaya koyuyor.
Kaspersky Lab Fikri Mülkiyet Baş Danışmanı ve Patent Avukatı Nadia Kashchenko davaya ilişkin olarak: “Sürecin yönetimi çeşitli nedenlerle oldukça zor geçti. Öncelikle birçok davalı farklı görüşlere sahipti ve bu nedenle davanın savunma tarafında koordinasyonu sağlamak zordu. İkincisi, trolün patent iddiaları oldukça soyuttu ve kazanılması gereken ilk mücadele talebin şartları ve yapısıyla ilgiliydi. Ayrıca davanın açıldığı Teksas’ta her şey son derece hızlı ilerliyordu ve her bir adımda gerekli hazırlığı, derinlemesine analizleri yapmak ve mahkemeye materyal sunarak karşı argumanlar hazırlamak için oldukça az zamanımız vardı. Son olarak trolün yapısı gereği hiç taviz vermemek gerekliydi!” diye konuştu.
Bu, Kaspersky Lab tarafından bir patent trolüne karşı kazanılan ilk dava değildi. Geçen yıl bir başka trol olan IPAT (Information Protection and Authentication of Texas), ABD Texas Doğu Bölgesi Bölge Mahkemesi tarafından Kaspersky Lab lehine verilen bir kara üzerine Kaspersky Lab’den hiçbir şey alamamıştı.