“Kat etmemiz gereken çok uzun bir yol var”
Türkiye’de korsan yazılım kullanma oranı geçtiğimiz yıla göre sadece yüzde 1 azaldı. Bilinçlendirme ve bilgilendirme konusunda BSA’nın daha çok çalışması gerekiyor.
Business Software Alliance (BSA) Türkiye’de uzun yıllardır süren çalışmalar ile yazılım korsanlığını engellemek için çaba sarf ediyor. Ancak BSA’nın IDC ile ortaklaşa gerçekleştirdiği araştırma neticesinde yayınlanan 2010 Küresel Yazılım Korsanlığı Raporu mücadelenin her ülkede aynı sonuçlar getirmediğini gösteriyor. Dünya ortalaması yüzde 42 olan korsan yazılım Türkiye’de 2010 yılına yüzde 62 ile girdi. 1 puanlık düşüş umutları artırsa da çalışmaların gelişerek ve çeşitlenerek devam etmesi gerektiğini gösteriyor.
BSA Türkiye Koordinatörü Semih Sağman, Almanya, Fransa ve Kanada gibi ülkelerde korsan yazılım kullanma oranının yüzde 40’ın altında olduğunu, ancak gelişmekte olan ülkeler arasında bulunan Türkiye’de bir yılda sadece yüzde 1’lik bir düşüş elde edilebildiğini söyledi. Yazılım korsanlığının 2010 yılında ekonomiye ve sektöre toplamda 516 milyon dolarlık bir zarar getirdiğini belirten Sağman, korsan yazılımın engellenmesi halinde sadece devletin vergi kazancının bile 80 milyon dolar olacağını vurguladı. Sağman, lisanssız yazılım kullanmanın resmen hırsızlık olduğuna ve bunun kurumlara ve kişilere yazılımı satın almaktan çok daha büyük maliyetler getirebileceğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Lisanssız yazılım kullanarak kurumunuzu teknik destekten mahrum bırakırsınız ve orijinal olmayan ortamlardan aktarılan yazılımlarla iş sürecinde olumsuz etkiler yaratabilirsiniz.”
Bazı şirketlerin bünyelerinde korsan yazılım kullanıldığını bilmediğini kaydeden Sağman, mücadele sürecinde öncelikle ‘telkin ve bilgilendirme’ yoluna gittiklerini, şirket ile temasa geçerek korsan kullanım konusunda onları aydınlattıklarını söyledi.
Sağman, uyarılar ile devam ettiklerini ve sonuç alınamadığı durumlarda son çare olarak hukuki sürecin başlatıldığını ifade etti.
Artık birçok şirket destekliyor
BSA’nın, ‘taraflı bir oluşum’ izlenimi yarattığı konusundaki eleştirilere karşılık veren Sağman, bu algının bazı şirketlerin ilk zamanlardaki yoğun desteğinden dolayı oluştuğunu ancak şu anda birçok şirketin desteklemesiyle bu durumun tersine dönmeye başladığını söyledi.
Korsan yazılım konusunda yapılan eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının başarıya ulaştığını söylemenin zor olduğunu söyleyen Sağman, “Amaç doğrultusunda BSA olarak üniversiteler ve devlet kurumlarıyla önümüzdeki dönemde birlikte çalışmamız gerekiyor. Bu yılki en önemli hedefimiz görünürlüğümüzü artırmak” dedi.
Araştırmalarda göre her 10 kurum temsilcisinden 7’sinin lisanslı yazılım için adım atmaya hazır olduğunu belirtmesinin umut verici olduğunu söyleyen Sağman, Türkiye’nin korsan yazılım kullanımında ilk 10 ülke arasında yer almasının hem ülkenin itibarını, hem de yatırım yapmak isteyen şirketlerin ilgisini azalttığını vurguladı.