Katma değerli BT hizmeti önem kazanıyor
Dış kaynak kullanımı ülkemizde yaygınlaşırken BT sektöründeki hizmet piyasasının önemi gün geçtikçe artıyor. Anadolu Bilişim de bu dönüşümün öncüsü olmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Türkiye Bilişim Vakfı başkan yardımcılığını da sürdüren Anadolu Bilişim Hizmetleri İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Gönç’ten hem sektördeki ihtiyaçları hem de Anadolu Bilişim'de yaşanan dönüşümü dinledik. Anadolu Bilişim’in kendisini BT sektöründeki bir hizmet şirketi olarak tanımladığına dikkat çekerek sözlerine başlayan Gönç, bu sektörün Türkiye’de önünün açık olduğunu belirtti. Henüz yeterli sayıda şirket bulunmadığını aktaran Gönç, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Sektörün BT hizmet alanında büyüme potansiyeli oldukça yüksek. Belki bu yıl içerisinde kısa süreli bir yavaşlama görülebilir ancak katma değerli hizmetleri dışarıda bıraktığınızda, bir şirketin yalnızca veri merkezi hizmeti almasının ekonomik modellemesi mümkün değil. Bu nedenle de hizmet şirketlerinin önemi ve pazar payı gün geçtikçe artacaktır.“
“Dışkaynak kullanım modeli yerleşmedi”
Ülkemizde uzun süredir üzerinde tartışılan konuların başında dışkaynak kullanımı yer alıyor. Bulut bilişim çözümlerinin dünya eğilimine kıyasla ülkemizdeki seviyesinin geride kalmasının sebebi olarak dışkaynak kullanımı her zaman öne sürülüyor. Bu konuda Bülent Gönç de benzer sorunlara değindi.
Türkiye’deki şirketlerin hemen her alanda dışkaynak kullanımına alışmakta zorlandığına değinen Gönç, BT alanında da benzer bir etki görüldüğünü ancak bu durumun değişmeye başladığının üzerinde durdu.
Gönç’e göre, güvenlik ve düzenleme konusunda şirketlerin işi her geçen gün zorlaşıyor. Bu süreçleri yönetmek için şirket içerisinde bir kadroyu istihdam etmek de zor oluyor. Bu sebeple katma değerli veri merkezi hizmetlerinin önü açık. Bu alanda daha çok yatırım yapılması gerektiğini söyleyen Gönç, “Uzun vadede kayıt dışı ekonominin azalması da bu hizmetlerin oluşturduğu pazarı büyütecek” dedi.
“Burada üretilen bilgi burada saklanmalı”
Burada üretilen bilginin burada olması gerektiğini belirten Gönç, “Dünyanın ne zaman, nasıl bir duruma geleceği bilinemez. Yurtdışı çıkışlarında bir sorun yaşanabilir ve bilgiye erişemeyebilirler. Bu sebeple kritik bilgiler Türkiye’de saklanmalıdır” şeklinde konuştu.
Sektördeki insan kaynağı sorununa da değinen Gönç sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’deki sektörün büyümesi ve bölgenin de merkezi olması gerekiyor. Bunun yolu da teşvikler ve gerekli düzenlemelerden geçiyor. Bununla birlikte ülkemizdeki insan kaynağının da çok iyi olduğunu düşünüyorum. Sayı olarak yeterli olmasa da çok kaliteli elemanlarımız var.”
Türkiye’ye yapılan yatırımları hatırlattığımız Bülent Gönç, “Küresel rekabet her zaman olacak. Bu ölçekteki oyuncuların da Türkiye’ye gelip yatırım yapması gerekiyor. Bu da pozitif bir gelişmedir” dedi.
Anadolu Bilişim dönüşüyor
Bir hizmet şirketi olan Anadolu Bilişim’in teknolojik hizmetler bölümünde; barındırma, yönetim gibi A’den Z’ye hizmet veriliyor. Sadece barındırma hizmetleri vermekle kalmayan şirket, katma değerli hizmetleri olmazsa olmaz olarak görüyor.
Kurumsal uygulamalar bölümünde ağırlıklı olarak SAP projelerinin uygulanması ve danışmanlık hizmetleri bulunuyor. SAP’ye geçen müşterilerin büyük bir kısmı veri merkezinde de hizmet alıyor.
Yerli bütçeleme yazılımı Budget Right
Bütçeleme konusunda ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirilen Budget Right, şirketlerin hedeflerini belirlemedeki tüm süreçlerine yardımcı oluyor. Oldukça dinamik bir yapıya sahip olan yazılım paketi, piyasadaki hazır paketlerin aksine özelleştirilebilmesiyle öne çıkıyor.
Yazılım;
• Finansal planlamada
• Hedeflerinizi gerçekleştirmenizde
• Gelirlerinizin giderlerinizi karşılamasında
• Şirketinizin bütçesini doğru planlamada kullanılabiliyor.