Katma değerli hizmetler fark yaratıyor
Küresel bazda olduğu gibi Türkiye’de de distribütörlük alanında stratejik bir konumda olan TD SYNNEX, geniş tedarikçi ağı ve iş ortaklıkları ile en yeni çözümleri büyük veya küçük fark etmeksizin tüm işletmelere sunuyor. Distribütörlük hizmetinin yanında global teknoloji deneyimi ve ürün portföyü ile de yenilikçi ve kapsamlı hizmetleri verdiklerini belirten TD SYNNEX Türkiye Ülke Müdürü Behçet Yumrukçallı, kendilerini farklı kılan unsuru müşteri odaklı yaklaşım ve esnek iş modelleri olarak tanımladı.
Handan Aybars
Müşteri ihtiyaçlarını doğru analiz ederek, onlara özel çözümler sunduklarının altını çizen Behçet Yumrukçallı, “Teknoloji ve dijital dönüşüm konusundaki bilgi birikimimiz sayesinde, iş ortaklarımızın rekabet güçlerini artırmalarına destek oluyoruz” dedi. Hızlı ve güvenilir lojistik hizmetleri, etkin stok yönetimi, ihtiyaca özel pazarlama ve satış sonrası desteklerin de rekabette fark yarattığına işaret eden Behçet Yumrukçallı, iş dünyasının dijital dönüşümüne yön verdiklerini söyledi. Bu noktada CaaS, yani Hizmet Olarak Danışmanlık modeli ile müşterilerin uzmanlardan yardım alarak, doğru danışmanlarla sahip oldukları altyapı ve teknolojileri en üst düzeyde kullanmalarına ve yönetmelerine yardımcı olunuyor. CaaS modelinin en önemli özelliğini esnek olması, farklı teknolojileri birbirlerini tamamlayacak şekilde bir araya getirmesi ve müşteri ihtiyaçlarını tam karşılayacak şekilde nokta atışı hizmetler içermesi olarak gösteren Behçet Yumrukçallı, sorularımızı yanıtladı:
ABD merkez, Türkiye operasyonunu ve pazarın potansiyelini nasıl değerlendiriyor?
Türkiye’nin dinamik ekonomik yapısı, genç ve teknolojiye duyarlı nüfusu, hızla dijitalleşen iş dünyası, Türkiye pazarını cazip kılan unsurlar. ABD merkez ofisimiz de Türkiye’nin bu potansiyelinin farkında. Türkiye’yi Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Avrupa pazarlarına açılan bir kapı olarak görüyorlar ve bu da TD SYNNEX’in global büyüme hedeflerine katkıda bulunuyor. Merkez ofisimiz Türkiye pazarının sunduğu fırsatları en iyi şekilde değerlendirebilmek için yerel pazar dinamiklerini ve müşteri beklentilerini yakından takip ediyor. Yaptığı yatırımlarla Türkiye’deki iş ortaklarımızın ve müşterilerimizin ihtiyaçlarına daha hızlı ve etkili yanıt verebilmemizi sağlıyor.
Geniş ürün portföyünüz var. Türkiye pazarında sizden neler talep ediliyor? Siz bulut, güvenlik, yönetilen hizmet sağlayıcı (MSP), yapay zekâ (AI) gibi hangi başlıkları öne çıkarmak istiyorsunuz?
Dünya genelinde 60’tan fazla ülkeden bayiler, sistem entegratörleri, hizmet sağlayıcıları ve yönetilen hizmet sağlayıcısını kapsayan 550 B2B kanal ortağımızın katılım gösterdiği anketimizin sonuçlarına “Teknolojinin Yönü 2023” ekosistem raporumuzda yer vermiştik. Katılımcıların “24 ay içinde hangi teknoloji çözümlerini sunmayı planlıyorsunuz?” sorusuna verdikleri yanıtlar güvenlik, ağ, veri analitiği, yapay zekâ ve makine öğrenimi, hibrit bulut, sunucular ve depolama, otomasyon olarak sıralanıyor. Benzer bir eğilimi Türkiye pazarında da görüyoruz. Özellikle bulut çözümleri, güvenlik ürünleri, MSP çözümleri ve AI gibi ileri teknoloji ürünlerine talep artıyor. Biz de müşterilerimizin taleplerine paralel olarak bu teknolojileri öne çıkarıyor, müşterilerimizin dijital dönüşüm süreçlerine de katkıda bulunmak istiyoruz. Bulut teknolojilerinde yenilikçi çözümler, güvenlikte en güncel ve kapsamlı koruma yöntemleri, MSP alanında etkili ve verimli hizmetler, yapay zekâ ile iş süreçlerinde dönüşüm sağlayacak çözümler sunarak müşterilerimizin ihtiyaçlarına en uygun ürünleri sağlamak için çalışıyoruz. Ayrıca, eğitim ve destek hizmetleriyle müşterilerimizin bu teknolojileri en verimli şekilde kullanmalarını hedefliyoruz. Mevcut ekonomik baskılar nedeniyle donanım, yazılım ve hizmetleri bir arada sunan “hizmet olarak teknoloji” paketlerinin satışında artış bekliyoruz. Donanım, yazılım, çevre birimleri, aksesuarlar ve hizmetleri tek bir abonelik ödemesi ile bu hizmet basitlik, çeviklik ve verimliliği bir arada sunuyor. Basitlik, öngörülebilir maliyet ve artan kolaylık hem son kullanıcılar hem kanal ortakları için önemli. Büyüklüğü ne olursa olsun tüm işletmeler daha müşteri odaklı olmak istiyor. Bu da donanım, yazılım ve hizmet tekliflerini bir arada sunmayı daha önemli hale getiriyor.
Bu geniş portföyde müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için nasıl bir danışmanlık süreci izliyorsunuz?
Öncelikle distribütörlük; en basit tabiri ile ürün talep etme ve bu ürünü arz etme ilişkisi üzerine kurulan yüzeysel bir yapı olarak görülse de, ürün arz etmenin ötesinde değer sunan bir distribütörün katma değerli distribütör olduğunu vurgulamak isterim. Sunulan katma değerli hizmetlerle de standart hizmetin haricinde, ekstradan müşteriye rekabette öne geçebileceği faydalar sağlanır. Biz de bırakın sadece distribütör olmayı, aslında katma değerli distribütör olmanın da ötesindeyiz. Reaktif değil proaktif katma değerli hizmetler sunan bir distribütörüz. Yani müşterilerimize katma değer sunmak için onların bize gelmesini beklemiyor, biz onlara gidiyor, uzman ekiplerimizle onlarla birlikte çalışıyoruz. Türkiye olarak bulut, siber güvenlik, büyük veri ve analitik, IoT, mobil çözümler ve bu alanlardaki servisler dâhil olmak üzere uçtan uca portföyümüz ile en yüksek büyümeye sahip yeni nesil teknolojiler konusunda yaklaşık 30 markayı temsil ediyoruz. Hizmetlerimizi 35’i mühendisten oluşan 130 kişilik kadromuz ile gerçekleştiriyoruz. Mühendis kadromuz sayesinde teknik kabiliyetimiz yüksek. Örneğin yeni bir çözüm çıktığında ekibin hızla eğitim alarak sertifikalı hale gelmesi, sonrasında iş ortakları ve müşterilerine satış öncesi, sırası ve sonrasında destek vermesi mümkün oluyor. Yine önemli bir konu demo ortamlarının sunulması. Bu amaçla Türkiye’de Nextperience Demo Merkezi’ni hayata geçirdik. Merkezimiz Oracle’ın yanında IBM, AWS, Cisco gibi küresel markaların yanı sıra IoT, analitik ve bulut alanlarında çalışan 50’den fazla iş ortağının geliştirdiği donanım, yazılım ve platformların entegre çalışmasını sağlıyor. Demo Merkezi’nde siber güvenlik teknolojileri de dâhil yeni teknolojilerin neleri mümkün hale getirebileceği, senaryolar üzerinden gösteriliyor.
Finansal çözümleriniz nasıl şekilleniyor?
Küresel lojistik ve finansal gücümüz sayesinde sadece al-sat yapmanın ötesinde, proaktif şekilde katma değerli hizmetler de sunabiliyoruz. İş ortaklarımıza en önemli katkıyı finansal gücümüz ile sağlıyoruz. Özellikle Türkiye pazarında, ekonominin zorlayıcı etkisi ile iş ortaklarımıza sunduğumuz esnek finansal çözümleri artırma şansına sahibiz. Teknolojinin benimsenmesini hızlandırma, gelir akışlarını çeşitlendirme, çapraz satış fırsatları oluşturma ve kapsamlı hizmetler olarak her şeyi pazara sunma becerimiz güçlü. Dijital platformlarda, tedarik zinciri yeteneklerinde, çözüm toplama ve iş etkinleştirme programlarında, müşterilerimizin deneyimini daha da iyileştirecek yatırımlar yapmaya devam ediyoruz.
2024’ü nasıl değerlendiriyorsunuz? İkinci yarıyıl için stratejileriniz neler?
Yılın ilk yarısında birçok önemli başarıya imza attık. Özellikle bulut çözümleri, güvenlik ürünleri ve yapay zekâ gibi stratejik alanlarda büyüme kaydettik. Birçok sektörde dijitalleşme süreçlerini destekledik. İkinci yarı yıl için hedefimiz ve stratejimiz ise bu başarılarımızı ileriye taşımak ve yıl sonunda çift haneli büyüme yakalamak. Dijital dönüşümüze devam ediyor ve katma değerli çözümlerimizi artırıyoruz. Yeni nesil teknolojilerde ekosistemimizi geliştirmeyi önceliklendiriyoruz. Hedeflerimiz arasında bulut hizmetleri ve yapay zekâ çözümlerine yönelik yatırımlarımızı artırmak var. Bu alanlarda müşterilerimize daha geniş ve yenilikçi ürün yelpazesi sunarak, onların dijital dönüşüm yolculuklarında yanlarında olmaya devam edeceğiz. Stratejilerimizden biri de müşteri odaklı hizmet anlayışımızı daha da geliştirmek ve kişiselleştirilmiş çözümler sunmak. Eğitim faaliyetleri de stratejik önceliklerimiz arasında. Müşterilerimizin yeni teknolojileri en etkin şekilde kullanmalarını sağlamak için düzenli eğitim programları düzenleyeceğiz. Müşteri odaklı stratejilerimizle büyümemizi sürdürmeye, pazar liderliğimizi pekiştirmeye ve müşterilerimize en iyi hizmeti sunmaya devam edeceğiz.
Yeni iş ortaklıkları gündemde mi?
Artık herkes, bilerek veya bilmeyerek, planlı veya plansız, etken ya da edilgen olarak dijital dönüşümü yaşıyor. Ülkemizde dijitalleşme alanında ciddi bir sinerji yaratmak istiyorsak şirketlerin tüm dijital çözümleri benimsemelerini kolaylaştırmalıyız. Bunun da yolu güçlü markaların iş birliğinden geçiyor. Türkiye’nin dijital dönüşümünü hızlandıracak iş birliklerine her zamankinden fazla ihtiyacımız olduğu bu dönemde biz de önde gelen markalarla iş birliklerimizi artırmaya önem veriyoruz. Özellikle bulut teknolojileri, yapay zekâ, siber güvenlik ve MSP çözümleri gibi stratejik alanlarda güçlü iş birlikleri oluşturmak önceliklerimiz arasında. Bu kapsamda yakın zamanda Türkiye’de faaliyet gösteren müşterilerimize daha geniş bir ürün yelpazesi sunmak amacıyla Microsoft’un tüm ürünlerinin Türkiye distribütörlüğünü de üstlendik. Bu anlaşma ile Microsoft’un Copilot, Azure, Microsoft 365, Dynamics 365, Microsoft AI ve Modern Çalışma & Güvenlik çözümlerinin ülkemizde dağıtımını yapacağız. Avrupa’daki portföyümüze NVIDIA RTX grafik işlem birimlerini (GPU’lar) ekleyerek NVIDIA AI ürün yelpazemizi genişlettik. Bu iş birliği, TD SYNNEX’in NVIDIA Omniverse platformu, NVIDIA sanal GPU yazılımı ve üretim sınıfı yapay zekâ uygulamalarının geliştirilmesi ve dağıtımı için NVIDIA AI Enterprise platformunu sunarak yapay zekâ ve makine öğrenimi yeteneklerini geliştirme konusundaki kararlılığımızın da yansıması. Startup’lar ve yenilikçi teknoloji firmaları ile iş birliği yaparak sektöre yeni ve farklı çözümler kazandırmayı da planlıyoruz. Özellikle Türk mühendisleri tarafından geliştirilen tamamen yerli yeni ürün ve çözümlerin dağıtıcılığını sahiplenerek Türkiye’de başarı hikâyelerini arttırmalarını sağlamak, daha sonra da TD SYNNEX’in global gücünü ve network’ünü kullanarak bu markaları diğer ülkelerde pozisyonlandırabilmek de hedeflerimiz arasında.