Katmanlı ve proaktif çözümler ön planda
2020 itibarıyla dijital dünyadaki zararlı yazılım sayısı 1 milyar adedi geçti. Eset Türkiye Teknik Müdürü Erkan Tuğral’ın verdiği bilgilere göre, her gün 350 bin yeni ve özgün zararlı yazılım ortaya çıkıyor. Önlem almadan değil bilgisayarda iş yapmak, bilgisayarı açmak bile riskli hale geldi. Bu kadar çok zararlı yazılım onlarca farklı yol deneyerek kimlik, şifre, parola, fotoğraf, özel veya şirket verilerimize ya da hesaplarına ulaşmaya çalışıyor. Bu konuda umutsuzluğa düşülmemesi gerektiğinin altını çizen Erkan Tuğral, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Binlerce uzman, internetin güvenli kullanımı için çaba sarf ediyor ve internetin güvenli kullanımı mümkün. Ama önce dijital tehditlerin oluşturabileceği riskleri kabullenmemiz ve korunabilmek için doğru önlemleri almamız gerekiyor. Günümüzde zaten sorun artık siber saldırıya uğramak değil. Özellikle de kurumlar açısından. Hatta diyebiliriz ki, herhangi bir kurumun siber saldırıya uğramaması şaşırtıcı olur. Sorun, pek çok kurumun siber saldırılara karşı hazırlıksız olması. Oysa katmanlı ve proaktif çözümlerle, saldırıları savuşturmak ve böylece pek çok sıkıntıdan, iş ve para kaybından kurtulmak mümkün.
Güvenliği sağlayan pek çok parametre ve uygulama var. Özellikle kurumlar açısından güvenliği sağlamak için kullanılan uygulamalar ve takip süreçleri birbirleriyle standart bir dille konuşabilecek şekilde planlanmalı ve işletilmeli. Veri paylaşımında standartlara ve kanuni gerekliliklere uygunluk gözetilmeli. Programlar daha önce belirlenen genel strateji çerçevesinde ilgili API’ler, mevcut eklentiler ve üçüncü parti uygulamalar kullanılarak birbirleriyle haberleştirilebilmeli. Ama burada şunun da altını çizmek isterim: Programların birbiriyle haberleşmesi ve uyumlu çalışması önemli. Ancak bu çalışmanın çıktılarını bir hedef doğrultusunda yorumlayacak yetişmiş insan kaynağı çok daha önemli bir hal aldı.”