Kayseri’de teknoloji rüzgarı esti
BTvizyon Anadolu Toplantıları, İç Anadolu’nun iş hacmi ile bölgenin öncü şehirlerinden Kayseri’deydi. 13 Haziran Perşembe günü Wyndham Grand Hotel’de gerçekleşen etkinlik her zaman olduğu gibi güvenlikten yapay zekaya, finansal çözümlerden yeni nesil ağ teknolojilerine kadar pek çok ana başlıkta konuşmalara sahne oldu.
Etkinliğin açılış konuşmasını Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci gerçekleştirdi. Kayseri’nin çevresinde yer alan 12 şehir için ticaret, lojistik ve sağlık merkezi konumunda olduğunu belirten Büyüksimitci, pek çok sektördeki ihracat potansiyelinin yanında bilişim alanında da önemli bir konuma geldiğini paylaştı.
Daha sonra sahneye Alaris Ülke Müdürü Mustafa Gökhan Yenigün çıktı. ‘’Alaris ile Dijital Dönüşümünüzü Hızlandırın’’ sloganı ile etkinlikte konuşan Yenigün katılımcılara kağıttan dijitale geçmenin gerekliliklerini ve dijitalleşme yolunda izlenmesi gereken yol haritasını paylaştı.
Etkinliğin üçüncü sunumu Exclusive Networks Takım Lideri Erdal Bulut tarafından gerçekleşti. Bulut sunumunda yapay zekanın her alanda olduğu gibi ağ ve altyapı teknolojilerinde de kendine genişçe yer bulduğunu, bu bağlamda makine öğrenimi ve yapay zeka teknolojileri sayesinde güvenlik alanında daha az insan çabasının mümkün olduğunu kaydetti.
BTvizyon Kayseri’de güvenlik vurgusu yapan bir diğer konuşmacı ise 12M Bilişim İş Ortakları Koordinatörü Ferhat Çapraz oldu. Çapraz güvenlik alanında yerli ve milli çözümlerin kritik önemi olduğunu belirtirken, yerli çözümlerini portföylerinde yer alan Picus, Roksit, Comodo, SureLog, GMT, scopnet, Aphel, NormShield, TrapMine ve Netsparker gibi çözümlerle güçlendirdiklerini belirtti.
BTvizyon Anadolu Toplantıları’nın başlıkları arasında yer alan finansal teknolojiler Kayseri’de de unutulmadı. Innova Bilişim Çözümleri Bayi Kanal Geliştirme Yöneticisi Mert Ülker finansal çözümleri bilişim sektörü özelinde değerlendirdi. Günümüzde API bankacılığı, makine öğrenimi, blok zinciri ve mobil teknolojiler gibi olmazsa olmaz yaklaşımların ve teknolojilerin olduğunu belirten Ülker, Innova tarafından geliştirilen PayFlex Ortak Banka Platformu’nun detaylarını katılımcılarla paylaştı.
Dijital dönüşümün önemi bu kez Oracle Dijital Ülke Satış Direktörü Elçim Sirek tarafından vurgulandı. Dijital iş dönüşümünde izlenmesi gerek yolu katılımcılarla paylaşan Sirek, günümüzde artık sahip olma devrinin sona erdiğini ve bulut devrinin başladığını kaydetti.
Dijital Dönüşümde Akıllı Çözümler başlıklı bir sunum gerçekleştiren Bimser İş Ortakları ve Kanal Satış Müdürü Serhat Güzel de dijital dönüşümün altı kilit yaklaşımının, kişiselleştirme, kapalı döngü proses, varlık paylaşımı, işbirlikçi ekosistem, kullanım bazlı fiyatlandırma, çevik ve uyumlu organizasyon olduğunu kaydetti.
Pir Yazılım Teknik Müdürü İbrahim Şahin sunumunda bulut bilişim ve süreç yönetimi konularındaki tecrübelerini katılımcılarla paylaştı. Şahin günümüzde kişiselleştirme, işbirlikçi ekosistem, kapalı döngü işlem, kullanım bazlı fiyatlandırma, varlık paylaşımı ve çevik, uyumlu organizasyon olmak üzere 6 güncel yaklaşımın olduğunu belirtirken bu bağlamda izlenmesi gereken dönüşümsel iş modeli süreçlerini katılımcılara anlattı.
TÜBİDER eğitimlerine Kayseri’de start verildi
Sunumların ardından TÜBİDER Akademi tarafından iki saat süren bir güvenlik network eğitimi verildi. Eğitimin ardından TÜBİDER Akademi Eğitmenleri Serkan Kekik ve Uğur Dilek katılımcıların sorularını yanıtladı.
“Türkiye’nin kurtuluşu bilişimde, Türkiye’deki bilişimin geleceği Anadolu firmalarının atağındadır” şiarı ile yola çıkan TÜBİDER Akademi Anadolu’nun pek çok şehrinde TÜBİDER 20 Faaliyetleri kapsamasında bilişim firmalarına ücretsiz eğitimler düzenliyor. BTvizyon Toplantıları işbirliği ile düzenlenen bu eğitimlerdeki amaç bilişim bayi kanalına sektörde yenilikçi iş modelleri göstermek.
İlk durağı Kayseri olarak belirleyen TÜBİDER Akademi, birçok bilişim firmasının katılımıyla, güvenlik kamera networklerinin yapısal kablolama fiber/bakır olmak üzere uygulamalı eğitimini tamamladı. Ayrıca sistemde kullanılan endüstriyel switch ve omurga switch teknolojilerinden bahsedilerek, kullanılacak güvenlik kameralar, kayıt cihazları ve yedekleme üniteleri hakkında da geniş bir eğitim verildi.
İlginin çok yüksek olduğu bu eğitimlerin, tüm Anadolu’da devam edeceğini belirten TÜBİDER Akademi Eğitim Komisyonu Sorumlusu ve Yönetim Kurulu Üyesi Pınar Kabil, katılımcılara sertifikalarını verirken, bilişim sektörü firmalarının vermiş olduğu hizmetlerin, sertifikalı ve donanımlı teknik elemanlar tarafından verilmesi gerektiğini vurguladı. Pınar Kabil, bu kapsamda TÜBİDER olarak sektörde sertifikalı eleman istihdam zorunluluğu konusunda çeşitli çalışmalar yürütüleceğinin bilgisini de paylaştı.
BTvizyon Kayseri etkinliği, Kurumsal Dönüşüm Platformu Koordinatörü M. Göker Sarp’ın moderatörlüğünde bir panele de sahne oldu. Dijital Dönüşüm ve Akıllı Firmaların Yol Haritası Paneli IAS Yazılım Genel Müdürü Bahtiyar Tan, Bilişim A.Ş. ERP Ürün Müdürü M. Sedat Yılmaz ve Logo Stratejik Müşteri Yönetimi Müdürü Özlem Ersöz’ün katılımları ile gerçekleşti. Dijital dönüşümün, son zamanlarda en çok konuşulan konulardan biri olma özelliğini sürdürdüğünü belirten Göker Sarp, şunları kaydetti:
“Ancak firmalar henüz bu konudaki kararlarını tam olarak verebilmiş ve yol haritalarını belirleyebilmiş durumda değiller. Aynı zamanda temel ve tamamlayıcı birçok kurumsal uygulamanın dijital dönüşüm sürecindeki rolleri ve yerleri de firmalar tarafından tam olarak kanıksanabilmiş durumda değil.
Önce akıllı şehirleri, ardından akıllı evleri ve akıllı şirketleri konuşmaya başlamıştık. 2011 – 2014 yılları arasında ise Alman Devleti’nin yüksek teknoloji stratejilerine dayanan Endüstri 4.0 konsepti (en çok kabul gören) ortaya atıldı ve bu fikir giderek gündemimizde daha fazla yer işgal etmeye başladı. Amerika “Smart Factory” ve Japonya “Society 5.0” olarak kendi konspetlerini isimlendirerek dijital ekonomide ülkelerinin birer kampanyası haline getirdiler.
Son zamanlarda ise ağırlıklı olarak Dijital dönüşüm konuşuyoruz. Yaptığımız temel nitelikteki projelere de bu ismi vermeye başladık. Türkiye’deki işletmelerde yüksek teknoloji kullanımı ve farkındalık seviyesi oldukça düşük seviyede, kullanımı için gerekli yetişmiş insan gücümüzde yeterli değil. Dijitalleşme deyince akla gelen çözümlerden önce kurulması gereken temel uygulamalar yönünden de yeterli durumda değiliz. Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) yazılımlarının kullanım oranı yaklaşım yüzde 20, İmalat Alanı Yönetimi (MES) yazılımlarının kullanım oranı yaklaşık yüzde 5, İş Zekası (BI) yazılımlarının kullanım oranı ise yaklaşık yüzde 6 düzeyinde.”
Bilişim AŞ ERP Ürün Müdürü Mutlu Sedat Yılmaz, ilk olarak dijitalleşmenin omurgasının ERP yazılımları olduğunu belirtti. Firmaların dijitalleşme süreçlerine öncelikle muhasebe yazılımlarıyla başladığını, ancak belirli bir büyüklüğe gelince stok takibi, planlama vb. gereksinimlerinden dolayı ERP’ye geçmeyi tercih ettiklerini, seçtikleri ERP eğer uçtan uca, gelişkin işlevlere sahip değilse yoğun excel kullanımına bu süreçte de devam ettiklerini söyledi. ERP implemantasyon süreçlerini tamamlamadıktan sonra da üretimden veri toplama ve üretim izleme ile ilgili çözümlere geçtiklerini belirtti.
Sonrasında da ERP ve Üretim İzleme ile toplanan verilerin BI (iş zekası) yazılımları ile analiz edilmesi, bilgi panelleri oluşturulması aşamasına gelinerek firmanın geleceğine ışık tutacak kararlar verilebildiğini açıkladı.
IAS Yazılım Genel Müdürü Bahtiyar Tan, dijital dönüşümünün en önemli fakat en çok ihmal edilen aşamalarından birisinin süreçlerin önce doğru ve yalın olarak yürütülmesi ve dijital olarak yönetilmeye hazır hale getirilmesi olduğunu, firmaların dijital dönüşüm sürecine profesyonelce bakmaları gerektiğini, dijital dönüşüm sürecinin omurgasında bu yeni düşünce şekli ile ERP çözümlerinin yer aldığını söyledi.
Firmaların ERP çözümlerinde sonra üretim alanının yönetimi ve üretimden veri toplamak için MES ve toplanan verileri analiz etmek için karar destek sistemleri de denilen BI çözümleri ile ilerlediklerini, bu aşamada gerekli özen gösterilmez ise üretilen verinin yaratacağı katma değerin azalacağını, bu durumda dijital dönüşümün sadece dönüşmek için yapılmış bir proje olacağını ekledi.
Logo Yazılım Stratejik Müşteri Yönetimi Müdürü Özlem Ersöz, Firmaların genellikle dijital dönüşüm süreçlerine ERP yazılımları ile başladığını, Bunun geçmişte de bu şekilde olduğunun, son zamanlarda ise e-Dönüşüm (e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv ve son zamanlarda e-İrsaliye gibi) uygulamaları ile hızlandığını söyledi. Bu sayede süre ve maliyet tasarrufu sağlandığını ve insan hatasının da azaltılmış olduğunu, Dijital dönüşümün de firmalarda uçtan uça uygulandığı zaman faydasının büyüyeceğini, ERP, e-Dönüşüm, MES, BI çözümlerinin entagrasyonu ile sağlanan faydanın maksimuma çıkarılabileciğini söyledi.
Ayrıca panel sırasında izleyicilere yönelik online anket düzenlendi ve Dijital Dönüşüm deyince akıllarına gelen 3 şey soruldu. İzleyicilerden gelen yüze yakın yanıta göre en çok akla gelenler, ERP, Bulut, Hız, Teknoloji, Verimlilik ve Kararlılık oldu.