Kazların ekip ruhu
Göç eden yaban kazlarının havada süzülürken “V” şeklinde uçtuklarını görmüşsünüzdür. Uzun zaman sonra bunun bir amacının olduğunu düşünen doğa bilimciler yaptıkları araştırmalar sonunda bunun bir çok nedeni olduğunu bulmuşlar. Gelin kıssadan hisse çıkaralım ve kazlardan öğrenebileceklerimize bir bakalım.
Kıssa : “V” şeklinde uçuş sırasında uçan her kuş kanat çırptığında arkadaki kuş için daha uygun bir hava akımı yaratıyormuş. Böylece uçuş menzillerini bir kuşun tek başına gidebileceği menzilin iki katına çıkarıyorlarmış.
Hisse : Belli bir hedefi olan ve bu hedef için biraraya gelen insanlar da, kazlar gibi hedeflerine daha kolay erişirler.
Kıssa : “V” grubunun başındaki kaz durağan havayla temas kuran ilk kaz olduğundan diğerlerine oranda daha çabuk yoruluyor. Yorulduğunda en arkaya geçiyor ve hemen arkasındaki kaz, lider konumuna geçiyor. Bu değişim hedefe ulaşıncaya kadar devam ediyor.
Hisse : Değişimden korkmamalıyız. Yaptığımız her işi yeri ve zamanı geldiğinde bizden daha iyi yapacak olana bırakabilmeliyiz.
Kıssa : “V” uçuşunda hız azalırsa arkadaki kuşlar daha fazla hava akımıyla karşılaşıyorlar ve uçuşun etkinliği azaldığından öndekileri bağırarak uyarıyorlar.
Hisse : İlerlemek için bazen başkalarının uyarılarına ihtiyaç duyarız. Bundan alınmamalıyız.
Kıssa : “V” uçusu sırasında hasta olan bir kaz olursa grup onu yalnız bırakmıyor. Nöbetçi olarak iki kaz, hasta olan kazla birlikte gruptan ayrılıyor ve onunla ilgileniyor. Daha sonra kendilerine başka bir kaz grubu bulup ilerliyorlar. Bu grup ise bu kazları sorgulamadan kabul ediyor.
Hisse : Hedefler önemlidir. Ancak insani duygularımızı hedeflerimiz için harcamamalıyız. Kötü günlerde bile takım ruhunu kaybetmemeliyiz. Güven duygusu takımın geleceği için çok önemlidir.
Kıssa : “V” grubundan biz kaz ayrıldığı anda uçmakta zorluk çekiyor. Çünkü diğer kuşların yarattığı hava akımınının dışında kalıyor. Bunun sonucunda genellikle gruba geri dönüyor ve yoluna grupla devam ediyorlar.
Hisse : Hiçbirimiz, hepimiz kadar akıllı ve güçlü değiliz.