Kendi çözümünü üret, kârlılığını artır
Donanım alanında beklenen gelişmeyi göstermemiz kısa vadede zor görünse de yazılım ve hizmet alanında ne denli gelişebileceğimizi gösteren birçok örnek bulunuyor.
Son 3 yıldır sistem entegratörlüğünün ötesine geçerek kendi yazılım ve çözümlerini geliştiren Proline hakkındaki son gelişmeleri ve sektörle ilgili görüşlerini Proline İcra Kurulu Başkanı Mehmet Doğanyiğit’ten dinledik. Son yıllarda kendi ürünlerini geliştirmesiyle özellikle Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkelerine ihracat hedefinde başarılı olan Proline’ın önündeki yol haritasında şu başlıklar bulunuyor:
“ Şehir güvenliği
“ eID ve biyometrik çözümler
“ Damar izi çözümleri
“ Sosyal medya, büyük veri ve veri analizi
“ Makineler arası iletişim (M2M)
Kendi yazılımını üreten şirketin hedefleri birçok raporda önümüzdeki 5 yıl içerisinde yaygınlaşacak teknolojilerle örtüşüyor. Bu doğrultuda gelişmeleri takip ettiklerini ifade eden Mehmet Doğanyiğit, Türk şirketlerinin donanım alanından ziyade yazılım alanında ilerleyebileceğini düşündüklerini ifade etti. Artık bilgi birikimine sahip olma ve üretim gerçekleştirmenin zor olmadığına değinen Doğanyiğit, “Çok büyük üretim yapan işletmelerle başa çıkmamız mümkün değil. Ancak yazılım alanında ölçekten bağımsız olarak rekabet edilebiliyor. Hatta çok büyük ArGe ekipleri oluşturmadan önce dahi, birkaç proje sonrasında yatırım dönüşü sağlanıyor” dedi.
Şirketin son 3 yılı ile daha önceki 7 yılını karşılaştıran Doğanyiğit, “Şirketin ilk 7 yılında yüksek ciro rakamlarına ulaşılan ancak kârlılığı düşük ve iş geliştirme anlamında dışa bağımlı ve kısa vadede hareket edemeyen bir konumdaydık. Bir tedarikçiye bağımlı olduğunuzda ve bu tedarikçi birçok şirketle iş yaptığı için stratejik yatırımlar gerçekleşmiyor” şeklinde konuştu. Proline İcra Kurulu Başkanı’na göre, şirket kendi çözümlerini geliştirmeye başladıktan sonra;
“ Taleplerin kısa sürede karşılanmasıyla müşteri memnuniyeti arttı
“ Kârlılık yükseldi
“ İleriyi görerek hareket edebilme kabiliyeti kazanıldı
“ İnsan kaynağına yatırım yapılabilme ve müşterilerle inovasyonlar gerçekleştirilebilme fırsatı yakalandı
60’ın üzerinde ArGe çalışanı bulunan Proline, şehir güvenlik çözümlerinin yanı sıra coğrafi bilgi sistemleri alanında kendi çözümlerini geliştiriyor. Şirket, afet yönetim sistemlerine, izin destek sistemlerine ve harita tabanlı karar destek sistemlere yönelik geliştirmeler yapıyor. Bunun yanı sıra Meaminds ile büyük veri analizi gerçekleştiren şirket, Türkçe algılayabilen otomatik duygu analizi üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor.
“Kamu İhale Mevzuatı değişmeli”
İhale kanunun sadece fiyat odaklı bir değerlendirme yapması nedeniyle rahatsızlık duyduklarını belirten Proline İcra Kurulu Başkanı Mehmet Doğanyiğit, Dünya Bankası ya da Avrupa Birliği ihalelerinde görüldüğü gibi yetkinliklerin de göz önüne alınması gerektiğini vurguladı. Yetkinliklerin teknik olarak puanlanması gerektiğine değinen Doğanyiğit, fiyat ve yetkinliğin bir arada değerlendirilerek en iyi çözüme en iyi fiyatla ulaşılması gerektiğini savundu.