Kendini tanıyan, kendi formülünü geliştiriyor
Orta ve uzun vadeli ihtiyaçlar gözetilmeli
“Veri merkezi geçişi, bir şirketin işi için alabileceği en önemli kararlardan biridir” saptamasını yapan IBM Küresel Hizmetler, BT Strateji ve Veri Merkezi Hizmetleri Danışmanı Ayça Çay, “Veri Merkezi Stratejisi Geliştirme Hizmetleri, bir şirketin sahip olduğu veri merkezi olanaklarını belirleyip gelecekteki büyüme planlarına yönelik veri merkezi ihtiyaçlarının ne olacağı konusunda ilgili stratejiyi oluşturmaya yardımcı olur” tanımını da vurguladı. Çay ekledi: “Verimlilik ve esneklik kriterlerine göre tasarlanmış ve bu standartlarda işletilen veri merkezlerinin hayata geçmesi için planlamalar yapılıyor.”
Kavi Bilgisayar Veri Merkezleri Sorumlusu Çağatay Aktuğ, pazarı “Sektörde kurumsal yapıda büyük veri merkezleri ve 20-40 sunuculu küçük-orta ölçekli veri merkezlerinin yanı sıra, veri merkezlerinden sunucu kiralayıp bunları son kullanıcılara ulaştıran marjinal başka bir grup bulunmakta” sözleriyle kategorilere ayırdı. Şirketlerin ihtiyaçlarına göre bu yapılardan birini seçtiğini söyleyen Aktuğ’a göre, şirketler bu konuyla ilgili kararları mutlaka veri merkezi tecrübesi olan yöneticileri vasıtası ile vermeli ya da bu konuda tecrübeli daha önce pek çok proje gerçekleştirmiş danışman şirketler ile almalı. Çünkü her bir organizasyon farklı yapılanmayı gerektirir. Aktuğ, küresel pazarı ve bu yapılanma ışığında veri merkezlerinin geleceğine yönelik beklentilerini şöyle anlattı:
“Çok büyük şirketler hariç, ağırlıklı olarak sistem altyapılarının veri merkezleri üzerinde bulunduğunu söylemek yanlış olmaz. Sektörün geleceğine bakıldığında ise veri merkezi piyasasının küçük şirketlere yer olmayacak şekilde evrileceğini düşünüyoruz. Bizim gözümüzden sektörün geleceği; kısa vadede; küçük ve orta ölçekli şirketler ya birleşip daha büyük ve kurumsal bir yapı oluşturacak ya da kaybolacaklar. Orta vadede; büyük ölçekli veri merkezleri daha küçük ölçekli olanları kendi bünyesine dahil edecek. Uzun vadede ise; mega yapılara sahip internet servis sağlayıcılar büyük ölçekli veri merkezlerini kendi bünyelerine dahil ederek veri merkezi tarafında, duopol ya da en fazla 3-4 şirketli bir oligopol piyasası oluşturacaklar.”