Kent Bilgi Sistemi ile Akıllı Şehir İstanbul
İstanbul’da var olan akıllı ulaşım, akıllı su yönetimi gibi altyapıların anlatılıp, Akıllı İstanbul için Akıllı Çözümlerin tartışıldığı “Akıllı Şehir İstanbul Platformu”nda Fatih Belediyesi’nin Kent Bilgi Sistemi’ni anlatan Fatih Belediyesi Başkanı Mustafa Demir, bu sistem sayesinde sadece isim girerek vatandaşların kendi mülkleriyle ilgili tüm verilere ve imar planlarına şeffaf bir şekilde hızlıca ulaştığını söyledi.
Coğrafi Bilgi Sistemi (GIS) ile Yönetim Bilgi Sistemi (MIS)’den oluşan Kent Bilgi Sistemi’ni Türkiye’de davet üzerine pek çok üniversitede ve en son Harvard Üniversitesi’nde anlattıklarını belirten Demir, şu detayları kaydetti: “22 alt projeden oluşan Kent Bilgi Sistemi’ni oluştururken, bu projeyi ulusal anlamda tüm belediyelerin kullanabilmesi amacıyla yola çıktık ve kendimize paydaşlar, çözüm ortakları aradık. Son olarak da mobil sistemle bütünleştirdik. “Artırılmış gerçeklik” adını verdiğimiz bu yazılımı telefonuna, tabletine yükleyen turistler, herhangi bir tarihi esere ekranı doğrulttuklarında otomatik olarak o eserle ilgili bilgiyi görebiliyorlar.”
Coğrafi Bilgi Sistemi ile vatandaş imar planını görüyor
Demir, eskiden en az bir hafta sürede ulaşılabilen imar planlarına ve verilere artık sadece birkaç dakikada ulaşılabildiğini Coğrafi Bilgi Sistemi’ne girerek uygulamalı olarak gösterdi. Fatih Belediyesi’nde mülk sahibi olan bir kişinin adını sisteme giren Demir, dairede yaşayanları, ne zaman nerede muayene oldukları gibi bilgilere rahatlıkla ulaşılabildiğine dikkat çekti. Vatandaşın sisteme girerek imar planına ulaşabilmesini de belediyeler açısından şeffaflığa katkıda bulunduğuna vurgu yaptı ve ekledi: “Kaçak binaları da tek tek tespit ederek sisteme giriyoruz. Böylelikle Fatih Bölgesi’ndeki kaçak yapılarda ortaya çıkmış oluyor. Yıkılacak olan binanızın yerine kaç katlı bir bina yapabileceğinizi, taşma payı gibi detayları rahatlıkla görebiliyorsunuz.”
Akıllı şehirle kaliteli ve hızlı hizmet
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Okan Orhan Oflaz ise akıllı şehirlerin ekonomi, çevre, mobilite, yaşam, insan ve yönetim olmak üzere 6 boyutta incelenebileceğini ve akıllı şehrin çevresel, sosyal varlıkları ön planda tutarak sınırlı kaynakları en uygun şekilde kullanmak olarak tanımlanabileceğini belirtti ve ekledi: “Vatandaşa kent yaşamını kolaylaştıracak statik değil, evinde hizmet anlayışını oturtmayı amaçlıyoruz. Bunun için kurumlar bilgi teknolojilerini takip etmeli ve altyapılarını buna göre baştan kurmaktansa yeniden yapılandırmalılar. Kamu kurumlarının bu noktada bulut bilişime geçmesi gerekiyor.”