Kesintisiz enerji ile gelen güç…
Vertiv Türkiye ve Orta Asya Bölgesi Genel Müdürü Zekai Güler
İstanbul Yeni Havalimanı’nın teknoloji altyapısının kesintisiz bir şekilde çalışması büyük önem taşıyor. Tabii bu noktada enerjinin kesintisizliği ve yönetimi de ön plana çıkıyor. Bu konuda yeni havalimanın üç farkı projesinde yer aldıklarını belirten Vertiv Türkiye ve Orta Asya Bölgesi Genel Müdürü Zekai Güler, şu bilgileri verdi:
“İstanbul Yeni Havalimanı Projesi’nde 3 farklı alanda yer aldık. Bunlardan ilki ‘Havaalanı Veri Merkezi Projesi’, ikincisi hava trafik kontrol kulesi, sistem odaları gibi kritik yerlerin beslendiği ‘UPS (Kesintisiz güç kaynağı) Projesi’ ve son olarak da orta ve alçak gerilim enerji altyapısına ait kontrol ve kumanda sistemlerinin yardımcı beslemelerinin sağlandığı ‘Endüstriyel Redresör Projesi’.
Bu projelerin tamamın yurtiçi ve yurtdışında daha önce yaptığımız havaalanları projelerimizdeki tecrübelerimiz de dikkate alınarak konusunda son derece yetkin ve tecrübeli çalışanlarımız tarafından büyük titizlikle planlanmış ve bu plan ve projelere uygun olarak da başarıyla üretimleri, kurulumları ve testleri tamamlanarak devreya alınmıştır. Projenin tamamında üstün teknoloji ürünü yüksek verimli ve ihtiyaç duyulduğunda modüler olarak büyümeye uygun ürün ve çözümler tercih edilmiştir.
Veri merkezi projesi kapsamında; soğutma gruplarımız olan Hava Soğutmalı Freecooling Chiller, Su Soğutmalı Hassas Kontrollü Klimalar ve DX klimalar kullanılmıştır. Bunun yanında kesintisiz güç kaynağı sistemleri için; veri merkezine 800kVA Modüler Trinergy Cube, yardımcı sistemler için de trafolu 40 ve 100 kVA monoblok cihazlar tesis edilmiştir. Bu sistemlerin tamamına 7×24 bakım ve servis hizmeti de verilmektedir.
Kesintisiz güç kaynağı projesi kapsamında kule ve terminal tarafındaki tüm cihazlar modüler APM 600 modeli olarak tesis edilmektedir.
Endüstriyel proje tarafında; mühendisliği ve son tasarımı Türkiye’de yapılan IP41 koruma sınıfına sahip moduler tip yedekli çalışma özelliğine sahip FMP 40 -RMT modeli 110VDC redresörlerimiz kullanıldı.
Vertiv ürünlerinin, yüksek teknolojisi, güvenilirliği ve ileride çıkabilecek ihtiyaçlara uygun donanımlarına ilave olarak Türkiye’deki deneyimli ekibimizin projelendirme, uygulama ve satış sonrası hizmetlerdeki üstün başarıları sayesinde müşterimizin ihtiyaçlarını ve proje gereksinimlerini doğru anlayıp, uygun çözümleri ortaya koymak sureti ile süreklilik, güvenilirlik ve yüksek verimlilik sağlanmıştır.”
Kritik teknolojilerin her zaman çalıştığı yeni bir dünya
Vertiv’in global yönetimi tarafından da takip edilen bu büyük ve heyecan uyandıran projenin bir parçası olmanın kendileri için gurur verici olduğunun altını çizen Zekai Güler, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Ürün ve çözümlerimiz havaalanındaki çok önemli kritik altyapıları desteklediği için projenin hatasız tamamlanması bizim için çok önemliydi, diğer proje paydaşları ile birlikte projeyi yüksek bir başarı ile tamamlamış olmak bizi çok mutlu etti. Biz Vertiv olarak kritik teknolojilerin her zaman çalıştığı bir dünya inşa ediyoruz. Bu kapsamda hem ülkemizde hem de dünyada veri merkezleri, haberleşme sistemleri, ticari işletmeler, endüstriyel tesisler, hastaneler, finans ve telekom gibi sektörlerin hemen hemen hepsinde kritik altyapı çözümleri sağlıyoruz. Bunları detaylandırırsak; AC/DC anlamında kesintisiz güç kaynakları, ısı yönetimi çözümleri, altyapı yönetim çözümleri ve bunların servis hizmetleri gibi alanlarda tasarım, üretim, kurulum ve servis hizmetleri sunuyoruz. Kısacası, bir tesisin sistemlerinin güvenli ve kesintisiz bir şekilde çalışmasını temin etmek için gerekli altyapı çözümleri sunuyoruz. Dünya havacılığının kalbi olmaya hazırlanan bu havalimanı projesinde Vertiv olarak yer almak, şüphesiz ki yurtdışında yapılması planlanan başta diğer havalimanları projeleri olmak üzere diğer tüm büyük çaplı projeler için önemli bir referans proje olacağını düşünüyoruz. Ve gerçekleştiğinde bu başarı hikayesini gururla paylaşacağız.