Kesintisiz iletişim için tümleşik yapı kuruluyor
Günümüzde e-posta, faks, telefon, anlık mesajlaşma, sesli mesaj, konferans, video gibi başlıkların tümleşik iletişimin altında toplanabileceğini dile getiren 4S Çözüm Teknolojileri Danışmanı Ahmet Gül, bu uygulamalar sayesinde çalışanların birbirleriyle, diğer şirketler ve müşterileriyle iletişim kurabildiğine dikkat çekti. Gül’e göre iletişimin verimli olması, iş sürecinin kısalmasına ve verilerin daha doğru biçimde aktarılmasına katkıda bulunuyor.
Son dönemde iletişim teknolojileri alanındaki en önemli gelişmelerin IP telefon ve tümleşik iletişim alanında yaşandığını söyleyen Avaya Türkiye Satış Müdürü Hakan Uzun, başta KOBİ’ler olmak üzere, her ölçekteki kurumun ve işletmenin maliyetlerini düşürme ve verimliliğini artırma baskısı altında bulunduğunu vurguladı. Uzun, bu teknolojilerin sağladığı getirilerin temelinde yatan önemli noktalarıysa şöyle aktardı: “VoIP teknolojisi sayesinde sesli iletişim maliyetlerini azaltma, her yerden ve her zaman esnek çalışabilme, çalışanların verimini artırma konuları ön plana çıkıyor. Ayrıca gerektiğinde görüşmelerin kayıt altına alınabilmesi ve kriptolu ses görüşmesi yapma olanakları da kurumsal taraftaki önemli faydalar olarak sıralanabilir.”
Yeni teknolojiler ile zenginleşen iletişim
Akıllı İletişim Teknolojileri Çözümlerinde SIP (Session Initiation Protocol) teknolojisinin ön plana çıkmaya başladığını dile getiren Hakan Uzun, Avaya’nın bu vizyon ile yeni nesil çözümlerini oturum ve içerik temelli olarak tasarladığını söyledi.
Microsoft Türkiye İş Üretkenliği Çözümlerinden Sorumlu Ürün Yöneticisi Atalay Aktaş, sesin veri olarak taşınmasını mümkün kılan teknolojinin gelişimiyle beraber iletişime bakış açısının tümüyle yeniden şekillenmeye başladığını söyledi ve şunları kaydetti: “Bir yandan bildiğimiz klasik telefon iletişimi sayısallaşıp akıllı uygulamalar ile bütünleşik hale gelirken diğer yandan da mobil iletişim ile yakınsama içerisine girerek iletişime farklı boyutlar kattı.”
“İnsan kaynağı doğru yere aktarılmalı”
Bircom CEO’su Burçin Bircanoğlu, tümleşik iletişim çözümlerinden yararlanan şirketlerin az sayıda çalışan ile çok daha fazla müşteriye ulaşabileceğinin ve çok daha verimli çalışabileceğinin altını çizdiğı açıklamasında, “Şirkette çalışan personel, masa telefonlarına gelen çağrıları tıpkı ofisteymiş gibi ofis dışındayken de cevaplayabilir. Bu tip bir sistem müşteri memnuniyetinden, çalışan personelin gün içerisinde ilgilenebileceği müşteri sayısının artmasına kadar önemli katkılar sağlar. Böylece daha verimli, daha kârlı bir şirket yapısı oluşmasını mümkün kılar. Tümleşik iletişim uygulamaları, şirketlerin iletişim maliyetlerini önemli oranda düşüren VoIP tabanlı sistemlerden, home office çalışmaya kadar tüm verimlilik artırıcı unsurları beraberinde getirir” dedi. Ayrıca Bircanoğlu, farklı teknolojileri bir araya getiren ve hepsinin bir arada uyum içinde kullanılabilmelerini sağlayan bütünleşik iletişim sistemleri sayesinde, şirketlerdeki iş süreçlerini yönetmenin de kolaylaştırdığını vurguladı.
Cesa İletişim Genel Müdürü Cemil Olgun ise bu konuda tek bir platformda, konuşma, sesli mesajlaşma-faks uygulamaları ve mobil cihaz uygulamalarını tek platformda yönetmenin ana ihtiyaç haline geldiğini dile getirdi.
Sorunların anında çözülmesi gerekiyor
“Günümüzde işletmeler çalışanları, müşteri ve tedarikçileriyle bilgi paylaşımını daha verimli hale getirebilmek için baskı altındalar” diyen Karel Tümleşik İletişim Çözümleri Ürün Müdürü Hakan Hintoğlu, rekabetçi kalabilmek için sorunların çözümünün anında sağlanması ve işbirliklerinin anında gerçekleşmesi gerektiğini dile getirdi ve ekledi: “Tümleşik iletişim sayesinde çalışanlar kendi aralarında, müşterilerle ve tedarikçilerle en verimli yöntemle iletişim kurabiliyor ve iş süreçlerini iyileştirebiliyor.”
İnsanların birbirlerinden uzakta çalıştıkları dağınık yapıdaki organizasyonlarda tümleşik iletişimin çalışanları birbirine yaklaştıran ve verimliliklerini artıran çözümler sunduğuna dikkat çeken Hintoğlu, tümleşik iletişimin çalışanların karar verme anındaki sıkıntılarını azalttığını ve daha hızlı karar almalarını desteklediğini söyledi.
Avantajlar yönünden diğer bir noktaya değinen Hintoğlu, seyahat masraflarının sürekli yükselmesinin de tümleşik iletişimin yolunu açan bir unsur olduğunu belirterek: “Tümleşik iletişim ile birbirinden uzak noktalarda çalışanlar ve sürekli hareket halinde olanlar sesli ve görüntülü konferans, anlık mesaj, durum bilgisi gibi uygulamalar sayesinde aynı odadaymış gibi iletişim kurabiliyor. Maliyet düşüşüne ek olarak seyahat sırasındaki zaman kayıpları da ortadan kalkıyor” dedi.
KoçSistem İletişim Teknolojileri ve BT Güvenlik Grup Yöneticisi Orhan Düz ise tümleşik iletişimin, çalışanları; ofis, şehir ve hâttâ ülkeden bağımsız olarak tek bir tabletten veya dizüstü bilgisayardan birleştirebildiğini, bundan yararlanmanınsa bir zorunluluk haline geldiğini vurguladı. Anlık mesajlaşma desteği sunan çözümlerle etkileşimli ve hızlı bir yazılı iletişim olanağı sağlanabileceğine değinen SYS Ürün Müdürü Mehmet Sarıoğlu ise mobil iletişimin de tümleşik iletişim platformunun bir parçası olarak konumlandırılabileceğini söyledi.
Bu teknoloji çok üreticili ortamlar da dahil olmak üzere çalışan verimliliğinin artırılmasının yanında kullanıcıya sunulan işbirliği olanaklarını artırıyor. Pazarda yaşanan IP telefonu dönüşümünün bir benzeri olarak yaşanacak olan SIP temelli dönüşüm ile yeni nesil iletişim çözümleri mimarisi kullanıcıya; ses, video, durum bilgisi, anlık mesajlaşma ve sosyal medya ortamlarında güçlü kontrol sağlayacak.
SYS Ürün Müdürü Mehmet Sarıoğlu, yeni teknolojilerin iletişim odaklı olduğu için üretilen çözümler de insanların iletişim ihtiyaçlarını kolaylaştırmak ve iletişimin sürekliliğini sağlamak için tasarlandığını hatırlatarak, tümleşik iletişimin sağladığı en büyük avantajın da bu noktada ortaya çıktığını ve insanlara sürekli iletişim imkânı sunduğunu söyledi. Sarıoğlu, “Ofis dışındayken sesli mesajlarınız ve faks mesajlarınız e-posta yoluyla size iletilirken, size gelen çağrılar nerede olursanız olun sizi takip edebiliyor. Akıllı mobil telefonlar için geliştirilen yazılımlar sayesinde masa telefonunuzu mobil cihazınız üzerinden yönetebilir, diğer çalışma arkadaşlarınıza anlık mesaj gönderebilir veya onların kişisel durumlarını mobil telefonunuz üzerinden kontrol edebilirsiniz” dedi.
Gelişen tümleşik iletişim teknolojileri sayesinde, artık günlük iş yaşamımızda tümleşik iletişim uygulamalarından faydalanabildiğimizi dile getiren Netaş Tümleşik İletişim Çözümleri Müdürü Yalım Gündüz, “Örneğin müşterilerini ziyaret eden bir müşteri temsilcisi, cep telefonuyla, ofis masasına gelen çağrıları ofis dışındayken cevaplayabiliyor ve bu sayede müşteri memnuniyetini artırabiliyor” dedi. Ayrıca Gündüz, işbirliği çözümlerinin yeteneklerini genişletmek ve son kullanıcılara sınırsız iletişim özgürlüğü sunmak üzere bulut altyapısı üzerinde mobil iletişim çözümlerinin de konumlandırıldığına dikkat çekti.
Kesintisiz iletişimin verimli çalışmanın temelini oluşturduğuna inanan Alcatel-Lucent Teknik Satış Müdürü Münir Kızılçalı, “Verimlilik hedeflerinin yüksek olduğu rekabetçi ve hızlı çalışma ortamı, iş seyahatleri için gereken zamanı ve finans kaynağını en aza indiriyor ve farklı noktalardan ortak çalışmayı zorunlu kılıyor. Şirketlerin doksanlı yılların sonunda, iletişim ve ulaşım maliyetlerini düşürmek için kullanmaya başladığı VoIP altyapıları, artık sadece ucuz iletişim çözümleri için değil, daha verimli bir iş ortamı yaratma sürecinin temelini oluşturuyor” dedi. Başka bir toplantıya yetişmek için masasını terkeden çalışanın, aynı görüşmeyi masa telefonundan cep telefonuna karşı taraf hissetmeden taşıyabildiğini söyleyen Kızılçalı, sesli iletişimin yeterli olmadığı durumlarda görüşmeyi video konferans sistemine aktarılabilindiğini belirtti.
İş süreç bütünleştirmesi ile şirketlerin, hali hazırda kullandıkları ERP, CRM ve SCM sistemlerini tümleşik iletişim sistemleri ile bütün hale getirebildiklerinin altını çizen Kızılçalı şunları söyledi: “Çalışanların anlık erişim durumlarının her daim birçok ortamda (cep telefonu, masa telefonu, bilgisayar) görülebilmesi e-posta temelli yavaş iletişim yöntemlerinden çok daha hızlı bir şekilde doğru iletişim metoduyla sonuç alınmasını sağlıyor.”
Microsoft’un yeni nesil iletişim çözümü Microsoft Lync 2010’un birleşik iletişimde yeni bir aşamayı ortaya koyduğunu söyleyen Microsoft Türkiye İş Üretkenliği Çözümlerinden Sorumlu Ürün Yöneticisi Atalay Aktaş, bu alanda kurumların iletişime bakışınında değiştiğini belirtti. Aktaş, Microsoft’un birleşik iletişim çözümlerinin en son üyesi olan Microsoft Lync 2010’un, iletişimi bağımsızlaştırarak; anlık mesajlaşma gibi birbirinden farklı iletişim araçlarını tek bir arayüzü üzerinde birleştirdiğini vurguladı.
Masaüstü bilgisayarların kullanımının yerini dizüstü bilgisayarlara bıraktığı bir dönemde olduğumuzu belirten 4S Çözüm Teknolojileri Danışmanı Ahmet Gül, gelişmeler doğrultusunda tümleşik iletişimde mobilitenin öneminın arttığına değindi. “Telefondan e-posta akışının rutin hale geldiği, insanların toplantılara dizüstü bilgisayarlarından, tabletlerinden katıldığı bir çağda yaşıyoruz. E-posta trafiğinde bile e-posta atacağınız kişinin durum bilgisini görmek büyük avantaj sağlıyor” dedi ve bütünleşik anlık mesajlaşma ile sorunların daha hızlı çözümlenebildiğine dikkat çekti.
Tümleşik iletişimde şirketlerin bünyelerinde kurduğu sistemler ile sadece çalışanlarına sundukları hizmetleri kapsayan ilk aşamanın sona erdiğine değinen KoçSistem İletişim Teknolojileri ve BT Güvenlik Grup Yöneticisi Orhan Düz, ikinci aşamada şirketlerin iş ortaklarının ve müşterilerinin de bu sisteme dahil olduğu bir sisteme geçtiklerini dile getirdi. “İkinci aşamanın ortalarında bulunduğumuz şu dönemde ise, tümleşik iletişim sistemlerinin birbirleri ile ya da bulut sistem ile birleştirilmesi süreci devam ediyor. Bir sonraki aşamaya geldiğimizde, tek bir cihazdan tüm iletişimin sürdürülebileceğini tahmin ediyoruz” dedi.