Kimdir bu Bilişim Elçileri?
Bilişim Elçileri’nde ulaşılması gereken hedef, kutup yıldızına ulaşmaktır. Kutup yıldızı, dünyadan bakıldığında konumu değişmeyen tek yıldızdır.
Levent Karadağ
Birçok insana göre, dijital devrim henüz başlamadı bile! Önümüzdeki 10 yılda büyük değişikliklere şahit olacağız. Google’ın borsa değeri petrol şirketlerini geçti. Yeni dünyanın petrolü “bilgi”dir. Bilgi ve bilgiyi kullanan şirketler, dünyanın en değerli şirketleri oldular. Microsoft, Apple, Facebook, Google, Amazon vs. geleceği şekillendirecek şirketlerde bugünün gençleri olacaktır. Bizde bu düşünceden hareketle iki temel hareket noktasından Bilişim Elçileri’ni kurduk. Birincisi, herkesi bilişime davet ederek, bilişimi işlerinde kullanmaları konusunda farkındalık yaratmak. İkincisi ise bilişim mesleğine atılacak gençleri, lise ve üniversite yıllarında “bilişim” konusunda farkındalık ve becerilerini arttırmak, doğru kariyer yol haritaları oluşturmalarına yardımcı olmak.
Bilişim denilince akla İstanbul ve Ankara gelmektedir. Bizim, bilişimle kalkınmayı ve 2023 hedeflerini gerçekleştirmemiz için bilişimin Anadolu’ya yayılması gerekir. Biz, bundan da öteye gittik, “Bilişim Elçileri Hareketi”ni Anadolu’daki üniversitelerden başlattık. Bilişim Elçileri’ne giden yolda Burdur’da ve Bartın’da 20’den fazla üniversitenin öğrencilerinin katıldığı Ulusal Yönetim Bilişim Zirveleri organize ettik. Bu ekiplerden Türkiye çapında ses getiren gençler çıktı.
1988 yılında Ankara’da orta birinci sınıf öğrencilerine kodlama anlattım. Bu konu 2 yıldır Türkiye’nin gündemine gelmeye başladı. Oysa, 28 yıl önce bu çalışmayı Türkiye’de başlattım. Türkiye’nin bilişimle sıçramasını sağlayacak çalışmaları gençler oluşturacaktır. Bizde, Bilişim Elçileri’ni kurarak, örnek çalışmaları başlattık.
Bilişim Elçileri Topluluğu, değişimin insanlığa yararlı olarak şekillenmesinde rol almak ve rehberlik etmek amacıyla gönüllü bilişimcilerden oluşmaktadır. 2015 yılında fikir ortaya atıldı ve Anadolu’dan çok sayıda öğrenciyle birlikte Aralık’ta hayata geçirildi. Anadolu’nun birkaç ilinden 200’den fazla sayıda gelen öğrenciler, 32. Bilişim Kurultay’ına Bilişim Elçileri’ni desteklemek için geldiler.
Amaçları
Amacı bilişim teknolojilerini kullanarak, bilimsel veriler ışığında toplumlara yön verecek bireylerin yetişmesinde “yol arkadaşlığı” yapmak olan Bilişim Elçileri rehber olarak manifesto oluşturmuştur.
Dünyada 5 yaşından 100 yaşına kadar tüm bireylerin yaşam kalitelerinin yükselmesinde bilişimi kullanarak, ulusal ve uluslararası alanda kabul gören bir grup olmak.
Manifestomuz
1 – Bilişimi, her zaman insanların yararına kullan ve kullananlara destek ol.
2- İnternetin, iş ve günlük yaşamın kurallarını kökten değiştirdiği günümüzde insanlığa faydalı uygulamaları geliştir veya geliştirenlere rehberlik et.
3- Çocukların, bilişimi kullanarak geleceklerine yön verebilmeleri için rehberlik et.
4- Yaşlıların ve engellilerin yaşam kalitelerini iyileştirmek için bilişimi kullan.
5- Farklı meslek gruplarından olanların yanlarında ol, bilişimle geleceğe inandır ve onların bilişim becerilerini arttırmada yardımcı ol.
6- Kendi deneyimlerini, bilgi ve birikimlerini, diğer bilişim elçileriyle paylaş.
7- Bilişim alanındaki mevcut uygulamaların en iyisi olduğunu kabul etme, daha iyi uygulamayı sen geliştirmeye çalış ve geliştirenleri destekle.
8- Özgür ve açık kaynaklı yazılımlar geliştirmeye çalış ve geliştirenleri destekle.
9- Aklını, yüreğini ve emeğini bilişime adayan bir bilişim lideri olma yolunda ilerle.
10- 7 temel bilişim ilkesinde kendini hızla geliştir; alanında uzman ol, farklı disiplinlerle ilgilen, yaratıcı ol, etik ol, saygılı ol, takım oyuncusu ve gönüllü ol.
Bilişim Elçisi nasıl olunuyor?
Bilişim Elçisi, küçük gruplarla özel ilgilenilerek oluyor. Önce bilişim elçisi aday adayı olunuyor. Aday adaylarına ödevler veriliyor. Ödevleri, istenilen şekilde yapanlar bilişim elçileri adayı oluyorlar. Adaylık süresi ortalama bir ay sürüyor. Bir ay sonra yapılan değerlendirme sonucu Bilişim Elçisi oluyorlar.
Bilişim Elçileri’nde ulaşılması gereken hedef, kutup yıldızına ulaşmaktır. Kutup yıldızı, dünyadan bakıldığında konumu değişmeyen tek yıldızdır. Yönümüzü o yıldıza bakarak buluruz. Kutup yıldızı, yedi yıldızdan oluşan küçük ayı takım yıldızının en önemli üyesidir. Yedi aşamayı geçen elçiler geleceği şekillendirecek yedi zihne sahip olacaklardır. Alanında uzman ol, farklı disiplinlerle ilgilen, yaratıcı ol, etik ol, saygılı ol, takım oyuncusu ve gönüllü ol.
Bugün 50’ye yakın Bilişim Elçimiz var. Yıldızlı Bilişim Elçilerimiz, diğer ekipleri yetiştirmede yer almaya başladılar. Hedefimiz, yıl sonunda 200 Bilişim Elçisine ulaşmaktır.
Projelerimiz:
Örnek çalışmalarımız arasında nitelikli bilişim elemanı yetiştirme, siber güvenlik, dijital topluluklar, sanayi 4.0 ve çocuklara kodlama…
Biz bu hareketi 2015’te bu amaçlarla başlattık. 2016 yılının başlarında bu çalışmaların hepsinden yapmaya başladık. Geçen aylarda Hillary Clinton başkanlık adaylığı kesinleşince programını açıkladı. Programı incelediğimizde bu çalışmaların hepsi Hillary Clinton’un programında yer alıyor. Bu durum bize ayrı bir görev yükledi.
Konuşmacı, tanıtım desteği sunduğumuz etkinliklerden bazıları
- Uluslararası Engelsiz Bilişim 2015 Kongresi
- 32. Ulusal Bilişim Kurultayı -2015
- KKTC Engelsiz Bilişim Günleri -21015
- Siber Olaylara Müdahale Stratejileri Semineri, Boğaziçi Üniversitesi- 2015
- Çorlu Ticaret Odası Dijital Pazarlama ve Taktikleri Semineri – 2016
- Boğaziçi Üniversitesi Dijital Pazarlama Günleri
- Sanayi 4.0 Forumu
- Bilişim Zirvesi 2016
- Bilişim Çocuk zirvesi 2016
- LOCARD Global Security-Summit 2016
- Dünya Engelliler Vakfı İle Projeler Geliştirme
Yayınlar
- Online Güvenlik Klavuzu (Hazırlanıyor)
- Çocuklar İçin Kodlamanın Şifreleri Kitabı (hazırlık aşamasında )
- Türkiye’de Bilişimin Tarihi Belgesel Çalışmaları (Videolar çekilmeye başlandı)
Kanal Ekonomi TV Programı
- Dijital Ekonomi Programı’na Bilişim Elçileri Anadolu’dan haber desteği vermektedirler.
Çocuklara Yönelik Kodlama Projeleri
- Çocuklar Geleceği Kodluyor
- Kızlar Geleceği Kodluyor
Gelişim Projeleri
- Bilişimde Kariyer Yolculuğu Projesi
- İşe Yolculuk Projesi,
- Sosyal Medya Sertifika Projesi
- Bilişimde Kariyer Zirveleri
- Bilişim Girişimcilik Zirveleri
Yarışmalar
- Dijital Şampiyonlar Yarışması
- Dijital Yıldızlar Yarışması
- Bilişim Startup Proje Yarışması.
Y ve Z kuşağını tanımak
En genç Bilişim Elçisi olan Ali Ozan Demir, 2000 Aralık doğumlu Kadıköy Anadolu Lisesi 10. Sınıf öğrencisi. Ali Ozan Demir aynı zamanda Bilişim Zirvesi’nin de en genç panelisti oldu. Ali Ozan Demir konuşmasında şunlara dikkat çekti:
“Z kuşağı olarak bizler değişime kolay ayak uyduruyoruz. Ancak çabuk sıkılıyoruz. Yeni uğraşlar arıyoruz. Sosyal ağlarda en çok Snapchat, Youtube ve Instagram kullanıyoruz. Fakat bunlar da yetmiyor. İhtiyacımızı karşılamıyor. Z kuşağına sürekli yeni projeler gerek. Paylaşımcı ve sosyal değilmişiz gibi görebilirsiniz. Ama z kuşağı dijital dünyaya doğanlar olarak bizim kadar paylaşımcı ve sosyal bir kuşak henüz yok. Dünyanın her yerinden arkadaşa sahibiz. İlginçtir dijital dünyanın içinde kaybolmuş gibi görünen bu kuşak aynı zamanda iyi bir doğa severdir.
Z kuşağı dijital dünyada doğanlar olarak, ürün ve hizmet alırken internetten araştırma yaparız, genelde mobil ürünler kullanır, internet kotaları sınırlı olduğu için çabuk açılan web siteleri ve mobil siteleri tercih ederiz.”
Panelin giriş konusu olan ‘Dünyayı bu çocuklar kurtaracak’ teması sorulduğun da ise Ali Ozan Demir, “Ümit ediyorum. Bu çok ağır bir sorumluluk Önce Kendimizi kurtarmamız gerek” yanıtıyla panele son noktayı koydu.