Kimlik ve pasaportlar Proline’a emanet
Üçüncü ayağı 24-25 Ekim tarihlerinde düzenlenen ‘Uluslararası e-Kimlik ve e-Pasaport Konferansı’na ev sahipliği yapan Proline, e-kimlik ve e-pasaport alanındaki teknolojik gelişmeleri projelere dönüştüren bir şirket. 2003 yılında sistem bütünleştirici olarak faaliyete başlayan Proline’ın 2010 yılında değişen vizyonu, e-kimlik ve e-pasaport işlerinde büyük projelere imza atabilmesini sağladı. MOBESE başta olmak üzere şehir güvenlik çözümleri sağlayan, e-kimlik ve e-pasaport projelerini yürütmenin yanı sıra Ar-Ge yatırımlarını yapan Proline, konferansta uluslararası birçok çözüm sağlayıcıyı ve kamu sektöründen önemli temsilcileri ağırladı.
Konferansta yaptığı sunumdan önce bilgi alma fırsatı bulduğumuz Proline CEO’su Mehmet Doğanyiğit, e-pasaport ve e-kimlik alanındaki gelişmeleri ve mevcut projeleri değerlendirdi. E-kimlik kartlarının 2008 yılında Bolu’da başlayan pilot uygulamayla kullanılmaya başlandığını hatırlatan Doğanyiğit, 300 bin kişinin katıldığı uygulamada Proline’ın bütünleştirici olarak çalıştığını söyledi.
“Yeni kimlikler hayatımızı değiştirecek”
Türkiye’ye en büyük değişimin e-kimliklerle beraber geleceğini belirten Doğanyiğit, “Doktora gidiyorsunuz, doktor sizi bu kimlik kartınızla tanıyor, reçete yazıyor. Eczaneye gidip kartı veriyorsunuz reçete dökülüyor ve ilaçlarınızı alıyorsunuz. Dolayısıyla e-kimlikler hayatımızı görülür bir şekilde kolaylaştıracak ve güvenli hale getirecek” dedi. E-kimliklerin her türlü servisle bütünleştirilebilir olduğundan söz eden CEO, “Bazı ülkeler işi daha ileriye götürüp birçok fonksiyon kazandırabiliyor, bazılarıysa sadece vatandaşlık işlemleriyle sınırlı tutuyor. Bu tamamen devletin kararıyla ilgili” dedi.
“Pasaportta dünya rekoru kırdık”
Şu anda kullanılmakta olan biyometrik pasaportun Proline tarafından hayata geçirildiğini belirten Doğanyiğit, Türkiye’nin yeni pasaportunun uygulamaya geçirilmesinin dünya rekoru olduğunu vurguladı: “Yıllar süren fakat başarılı olmayan projelerin ardından, Dışişleri Bakanlığı’nın görevlendirilmesiyle 4 aylık bir süreç başladı. Biz Proline olarak projenin gerçekleştirme aşamasını 2 ay gibi kısa bir sürede tamamlayarak bir ilke imza attık.” Şu anda Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı Pasaport Daire Başkanlığı tarafından yürütülen yeni pasaport operasyonunun teknoloji ve uygulama açısından çok başarılı olduğunu söyleyen Doğanyiğit, “E-pasaport öncelikle hız getiriyor. Başvurunuz alındıktan sonra 3 gün içinde yeni pasaportunuza kavuşuyorsunuz. Güvenlik unsurları da artırıldı. PKI (Açık Anahtar Altyapısı) bulunan yeni pasaport sizin gerçekten siz olduğunuz konusunda güvence veren güvenlik özelliğiyle donatılmış oldu” dedi. Doğanyiğit ayrıca, pasaportların farklı özellikler eklenerek geliştirilmesi konusunda teknik bir sınırlama olmadığını ama ‘güvenli olma’ ile ‘zengin fonksiyonlara sahip olma’ arasındaki ince çizgide dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekti.