Kışa hareketli giriyoruz
Kış mevsiminden merhaba,
Bu hafta mektubuma herkese örnek olmasını dilediğim bir çalışma ile başlıyorum: HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu) işbirliğiyle ile planlanan kampanyada tüm Toyzz Shop mağazaları ve www.toyzzshop.com’da satışa sunulan Fun Dough 4’lü oyun hamurunun her birinden elde edilen gelirin iki TL’si, HAYTAP’ın çalışmalarında kullanılmak üzere Toyzz Shop tarafından sahipsiz hayvanlarının kumbarasında biriktiriliyormuş. Kampanya 1 yıl devam edecek ve çocukların da hayvan hakları gönüllüsü olması adına kapsamlı adımlar atılacakmış.
Sıra, Kasım ayımızı tersyüz eden lodos ile ilgili acı bir gerçekte: Karbonmonoksit zehirlenmesi. Bu riske karşı Honeywell; Karbonmonoksit Alarm Cihazları kullanımını öneriyormuş. Alarm cihazları, soba, şömine ve kombiden sızabilecek zehirli karbonmonoksit kaçaklarını algılayarak yüksek sesli alarm veriyormuş. Kendini güvene ve garantiye almak adına önemli bir araç, ne dersin…
Rüzgardan çevreye, küresel kurumsal hayata örnek olmasını dilediğim bir habere geçiyorum: EMC, sera gazı salınımını azaltma ve iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmeye yönelik eylem ve stratejilerinden dolayı sürdürülebilir ekonomileri yönlendiren uluslararası sivil toplum örgütü CDP’nin takdirini toplamış. Ayrıca EMC, yedinci kez CDLI (İklimle ilgili Kamuoyunu Bilgilendiren Liderler) Endeksi’nde yer almış. Bu endeks; S&P 500 endeksinde yer alan, iklim değişikliği ile ilgili kamuoyunu bilgilendirme konusunda yüksek düzeyde şeffaflık gösteren ve verilerin kalitesine en üst seviyede özen gösteren şirketlere vurgu yapıyormuş. Kurumsal değeri daha da artırır bu gibi adımlar, değil mi.
Temizlikten dem vurup, gürültü kirliliğini dikkate almamak olmaz. İstenmeyen numaralardan gelen çağrı ve kısa mesajlar en önemli dertlerimiz arasında hala. Bu konuda Truecaller’ın akıllı algoritmaları, alakasız arayan kişinin kim olduğunu, rehberde kaydı olmasa bile söylüyor. Truecaller topluluğu tarafından spam olarak belirtilen numaralar ayrıca işaretleniyor ve kullanıcı isterse böyle numaralardan hiçbir arama veya kısa mesaj gelmemesini seçebiliyor. Mobil cihazın huzuru adına güzel bir çalışma…
Gurur verici bir haber vereyim sana: 17 – 21 Ağustos 2016 tarihleri arasında Almanya’nın Köln şehrinde düzenlenecek bilgisayar ve video oyunları alanında dünyanın en büyük ticari fuarı ve en önemli etkinliği gamescom 2016’da Türkiye, partner ülke olarak yer alacakmış. Oyun sektörümüzün gelişimi adına önemli bir fırsat.
Kadına yönelik şiddeti engellemek amacıyla Vodafone Türkiye tarafından 2014 yılında sunulan ve maalesef 300 bine yakın indirilme rakamına ulaşan Kırmızı Işık, yeni yüzü ve yenilikçi özellikleriyle kadınların kendilerini daha güvende hissetmelerine yardımcı olmaya devam ediyor. Yenilenen yüzü ve eklenen yenilikçi özellikleri ile güçlenen, aldığı birçok ödülü de yine bu sayfalarda seninle paylaştığım uygulama, 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nden itibaren Android platform üzerinden kullanıma sunulmuş. Dileğimi yineliyorum: Böyle konularda yaratıcılık göstermemiz gerekmeyen derli toplu sakin günlere…
Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi ve Gazi Üniversitesi işbirliği ile geliştirilen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen “Anlamsal Eşleştirme Temelli Otomatik Meta Arama Motoru ve Uygulaması (SanTez) Projesi”, başarıyla tamamlanmasının ardından, “Uluslararası Mühendisler Birliği – IAENG” tarafından, İnternet Programcılığı ve Web Servisleri alanında da ödüle layık görülmüş.
Türk Telekom Grubu, Asya-Pasifik Bölgesi’nin en güçlü mobil operatörlerini bir araya getiren, bölgenin en büyük mobil birliği Bridge Alliance’a katılmış, 700 milyonun üzerinde müşteriye ulaşan Bridge Alliance’da Türkiye’yi temsil eden ilk şirket olmuş.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ve Avrupa Birliği (AB) Ağ ve Bilgi Güvenliği Ajansı’nın (ENISA) “Siber Güvenlik Ayı” çerçevesinde gerçekleştirdiği ortak çalışmalar kapsamında, güvenlik teknolojileri şirketi Lostar tarafından, BimSA’nın sponsorluğunda düzenlenen “Siber Güvenlik Farkındalığı Yarışması 2015”de ödüller sahiplerini bulmuş. 48 üniversiteden 175 yarışmacı, toplamda 104 slogan, 75 poster, 8 kısa film 7 el ilanından oluşan 194 eser katılmış. İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Özel Beylerbeyi Ortaokulu öğrencisi Armağan Sevim ise icat ettiği “İlaç Saati Hatırlatıcısı” ile Geleceğin Mucitleri Yarışması’nda birinci olmuş. Yeni nesil yaratıcılığa bir örnek daha: 1 Ekim- 1 Kasım tarihleri arasında Romanya’nın başkenti Bükreş’te düzenlenen 8. RoboChallange Uluslararası Robot Yarışması’na Türkiye’yi temsilen katılan İstanbul Aydın Üniversitesi Endüstri Mühendisi Bölümü öğrencisi Umut Meriç, “Sumo Robot Kategorisi”nde Zetsu isimli robotu ile ikincilik, Helon isimli robotu ile de üçüncülük kazanmış. Meriç, Aralık ayında Japonya’da düzenlenecek Uluslararası Robot Yarışması’nın büyük finaline katılacak ve dilerim yine bir başarı haberini seninle bu sayfada paylaşma imkanı bulurum.
İlim irfanı, biraz da kültür sanatla güçlendirelim… 5 Şubat’ta vizyona girecek olan Bülent Üstün’ün yarattığı efsane “Kötü Kedi Şerafettin“, bu ilk macerasında ustaların sesleri ile hayat buluyor. Şero’nun atarlı sesi Uğur Yücel’den, latif şirin Misket’in sesi Demet Evgar’dan. Bu kadar da değil: İlhamını Bülent Üstün’den alan, intikam ateşiyle yanıp kavrulan çizeri konuşan Okan Yalabık, ameliyatla sincap olmak isteyen Fare Rıza’da Güven Kıraç, Şero’nun babası Tonguç’un sesinde Ahmet Mümtaz Taylan var. Daha ne olsun…
Gurur veren bir haberle bu haftaya noktayı koyuyorum: “Yayın Dünyasının Belleği” sloganıyla çeyrek asırdır her ayın ilk Cuma günü yayınlanan Dünya Kitap, Kasım sayısı ile birlikte 25 yaşına bastı. Temennimiz de her zamanki gibi ortak: ‘Kitaplar hiç eksik olmasın raflarınızdan, daima “kitaplı kalın.”
Bu dilekle haftaya noktayı koyuyorum, yeniliklerle haftaya yine buradayım,