Kişisel teknoloji dünyasında dönüm noktası
Akıllı telefonlar bugün dünyada en çok satılan ürün olarak tanınmaya başladı. İngiltere’de her dört yetişkinden biri bu ürünü kullanırken pazar araştırma şirketi Nielsen’e göre ABD’de mobil telefon satışlarının büyük bir bölümü akıllı telefonlardan oluşuyor. Güneydoğu Asya ülkelerinde akıllı telefon hızla büyüyen orta sınıf arasında bir statü sembolü olarak görülüyor.
Öte yandan tablet bilgisayarların satışları da öngörülenin çok daha üstünde gelişiyor. Bu alanda ilk çıkan Apple’ın iPad’inden sonra RIM’in (Research in Motion) Playbook, Samsung’un Galaxy Tab ve Sony’nin Tablet adlı modelleri birçok ülkede en çok satılan modeller arasında yer alıyor. Hemen herkesin ilgi duyduğu tabletler mobil bilgi işlemde yepyeni boyutlar açmış bulunuyor. Pazar araştırmacılarının büyük bir bölümü 2011 yılında satılmış olan akıllı telefonların ve tabletlerin toplam sayısının aynı yıl içinde satılan kişisel bilgisayarların sayısından daha fazla olacağı görüşünde birleşiyorlar.
Bu gelişme ile kişisel teknoloji dünyasının bir dönüm noktasına geldiği görülüyor. Son 30 yıldır kişisel bilgisayarlar evlerde ve işyerlerinde en çok kullanılan ürün olurken akıllı telefonların ve tabletlerin kişisel bilgisayarların hegemonyasına son verdiği ve PC’den sonra gibi adlandırılan bir dönemin başladığı ortaya çıktığı görülüyor.
Her ne kadar PC’ler ortadan kaybolmayacak ise de endüstri uzmanları 2011 yılında satılan PC’lerin 350-360 milyon arasında olacağını ve PC pazarının hızını kaybetse bile küçük ve hafif yeni modeller ile büyümesini sürdüreceğini ileri sürüyorlar. Buna karşın Microsoft’un Windows işletim sistemi ile Intel’in yongasından oluşan Wintel döneminin artık sonuna yaklaştığı görülüyor.
Akıllı telefon ve tablet satışları üreticilerin bile beklemedikleri bir hızla büyürken bu ürünlerde kullanılan teknolojilerdeki gelişmeler ile ilk çıktıkları dönemlere göre fiyatlarında sürekli bir düşme gözleniyor. Üretim merkezlerinin işçiliğin çok daha ucuz olduğu ülkelere kayması tüketiciye fiyat bakımından büyük bir avantaj sağlıyor. Çin’de toplam yaklaşık 400 bin kişinin çalıştığı Foxconn fabrikalarına üretim işini veren Apple ve Samsung gibi şirketler bu şekilde indirdikleri maliyetlerini ürünlerinin fiyatlarına yansıtırken aynı avantajı kullanan Huwaei adlı Çin şirketi ile Tayvan’ın HTC adlı şirket Android mobil işletim sistemi ile çalışan ürünlerinin düşük maliyetlerini tüketicilerine yansıtıyorlar.
Mobil ürünlerinin tasarım aşamasından üretime geçmesi arasındaki sürenin sürekli kısalması da yenilik sunan üreticiler arasında rekabetin daha da yoğunlaşmasına neden oluyor. İki yıl önce 18 ay dolayında olan bu süreç şimdi altı aya kadar inmiş bulunuyor. Araştırma şirketi Gartner’a göre 2015 yılında satılacak akıllı telefonların sayısı 1 milyara ulaşacak. Ekonomik eğilimlerin yanı sıra teknolojik gelişmeler de hızla gelişiyor. Mobil telefonlarda kullanılan mikro yongaların gücü 2000’li yılların başına göre bugün 40 kat daha artmış durumda. Ayrıca kullanıcıların ellerinde veya ceplerinde olan aynı işlevlere sahip akıllı telefonlar ve tabletler yerlerini almış bulunuyor.
Mobil ürünlerinin bu kadar ilgi görmesinde bir başka etken de bu ürünlerdeki uygulamaların kullanıcılara geniş kullanım olanakları sağlamasından kaynaklanıyor. Apple Store’larda kullanıcılara sunulan uygulamaların sayısı 400 bini geçerken 240 bini aşan Android uygulamaların sayısı da hızla yükseliyor. Gartner’a göre 2008 yılından bu yana indirilen18 milyar uygulamanın sayısının 2013 yılında 49 milyara çıkması bekleniyor. Bu uygulamalar arasında en popüler olanları oyunlar, hava raporları ve sosyal ağlar.
Akıllı telefon ve tablet pazarında dikkati çeken önemli bir gelişmenin de bu ürünlere yönelik kurumsal ilginin büyümesi oluyor. Özellikle sürekli seyahat eden veya şirket dışında çalışan personelin PC yerine bu tür ürünleri işleri için kullanabilmelerini sağlamak amacı ile şirketlerin personeli için çok büyük sayılarda satın alma girişimleri de üreticiler için yeni bir pazar oluşumuna yol açıyor.