Kişisel TV kanalları
İnternet TV’yi duymayan yoktur. Genişbant ağları üzerinden, internet protokolü kullanılarak sayısal televizyon hizmeti verilmesi olarak tanımlanan IPTV teknolojisi, herkes tarafından anlaşılması için internet tv olarak adlandırılıyor. Daha önce benzer teknoloji telefonlarda hayatımıza girdi. Adı internet phone ya da IPPhone olmasa da “voice over IP Phone” yani VoIP kısaltması ile birçok şirkette aktif olarak kullanılıyor. İnternet üzerinden gelen ve bu protokole özel paketleri, bilgisayara gerek kalmadan sese çevirerek iletimini sağlayan telefonlar bunlar. Bu haftaki konumuz internet tv veya internet telefonu değil. Internet tv’nin getireceği yeniliklere ve fırsatlara değinmek istiyorum.
IPTV hizmetinden yararlanmak isteyen vatandaşlarımız aynı anda internet, tv ve telefon kullanma imkanına sahip olacaklar. İzleyiciler yayın akışına bağlı kalmak zorunda kalmayacak, istediği zaman istediği programı seyredebilecekler. Aynı sistem üzerinde istenirse televizyon ekranından internette sörf yapılırken, bir yandan yine aynı ortam üzerinden görüntülü ve sesli iletişim kurulabilir olacak. Artık pasif izleyici olmaktan çıkarak televizyon ile etkileşimli bir şekilde etkileşimde bulunulacak.
Yakın bir zaman sonra ise ekranlar daha da bir renklenecek. Herkes internette kanal sahibi olabilecek mesela. Akıllı televizyonlar ile birlikte web sitesi açar gibi televizyon kanalı açılabilir olacak. Şirketler kendi web sitelerinin yanında kendi tv kanallarını da açacaklar. Elektronik ticarette TV reyonları ve satışları gerçekleşecek. Şu anda Fransa, Japonya ve ABD gibi ülkelerde bu hizmet verilmekte. Türkiye ise bu teknoloji için bence büyük bir pazar. Çok mu bol zamanımız var bilmiyorum, hem televizyon seyretmeyi çok seviyor, hem de interneti çok yaygın kullanıyoruz.
Bu teknoloji için de üretici değil, maalesef yine tüketici konumundayız. Donanım ve altyapı olarak tüketici konumunda olsak da, bu yeni ortamda yazılımsal olarak çok yeni fikirler ve fırsatlar bizleri bekliyor görünüyor.