Kişisel verileri 600 yıldan fazla saklamak artık mümkün
Bilim insanları, veri depolama teknoloji için yeni bir buluşa imza attı. Yürüten çalışmalar neticesinde, depolanan verileri 600 yıldan daha uzun süre saklamak mümkün olacak.Melbourne RMIT Üniversitesi ve Çin'deki Wuhan Teknoloji Enstitüsü'nün ortak yürüttüğü çalışmalar sonucunda bilim insanları, tam 10 TB'lık yeni bir disk ürettiler. Diski üretirken altın ve nano malzemeler kullanan bilim insanları, yeni ürünle birlikte veri depolamada enerji kullanımını en aza indirgemeyi öngörüyorlar.
Tüm dünyada gün geçtikçe artan bir sorun olarak göze çarpan veri depolama alanında yapılan bu çalışmalar, daha düşük maliyeti ve uzun bir kullanım süresi sunuyor. Normal bir diskten 1000 kat daha az güç harcayacağı konuşulan bu yeni teknoloji sayesinde, gelecekte veri madenciliği alanlarında yeni keşiflerin kolaylaşması bekleniyor.
Bu zamana kadar üretilen disklerin maksimum veri saklayabilme süresi 50 yıl ve yapılan son buluşun bu alanda çok büyük olduğuna dikkat çeken RMIT Üniversitesi profesörü Min Gu, üretilen yeni ürünün seri üretim için hazır olduğunu belirtti. Fakat disk üzerinde biraz daha araştırma yapıp bazı yenilikler için çalışmalara devam edeceklerini açıklayan Gu, hem dayanıklılık hem de süre konusunda titiz olacaklarının altını çizdi. Kullanılan altın nanoparçacıkların, hibrit camların verileri beş farklı boyutta depolamasını sağladığını ve bu yüzden bu yöntemi seçtiklerini de sözlerine ekledi. Bahsedilen beş boyutu ise uzaydaki üç boyut, renk ve polarizasyon olarak açıkladı.