Kitabın sonu hakkında birkaç yazı (1)
Nasılsa, BDDK’nın internet bankacılığı yeni jandarma kuralları hakkındaki eleştirime cevap vereceği veya aldırdığı yok, bence eski konumuza, yani elektronik kitapların fiziksel kitapları eninde sonunda ortadan kaldırabileceği konusuna dönelim.
Geçen haftaki Las Vegas Tüketici Elektroniği Fuarı’nın da iyice ortaya çıkardığı gibi, Amazon Kindle, Barnes Noonle Nook ve Sony Reader ile başlayan elektronik kitap donanımları furyası devam edecek. Apple da bir ay kadar içinde kendi elektronik tableti (üstelik renkli!!) ile kervana katılmış olacak. Apple’ın iTunes ile bir müzik müşteri toplumu yaratmadaki başarısını dikkate alırsak, şu anda pazardaki şirketleri çok iyi bir rekabet bekliyor. Ben birkaç defa Kindle, Nook ve Reader’ı elime aldım, baktım ve kendi kendime ben bunları almam dedim! Apple’ın tabletini alma ihtimalim çok yüksek çünkü okuyucu toplumu yaratma gücünün çok iyi farkındayım. Amazon gibi bir kitaba 10 dolar istemek yerine (nerdeyse, fiziksel kitap fiyatında), daha uygun fiyatlar ve daha geniş bir seçim sunarsa ve ayrıca sadece belirli bir özel formatta kitaplar sunmak yerine, PDF formatında da kitapları okuma olanağı verirse (böyle olacağına eminim), Apple birçok kişiyi (ben dahil) e-kitap pazarına sokacak demektir.
Şimdiye kadar yapılan analizlerde ortaya çıkan eğilim, e-kitap pazarının fiziksel kitap pazarı içinde çok küçük bir rol almaya devam edeceği ve kesinlikle onun yerine geçemeyeceği yönünde. Ancak dikkate alınması gereken birkaç şey var:
1) Şimdiye kadar çıkan donanımlar çok ilkel, yeni donanımlar öyle olmayacak. Renk bir konu diğeri ise zamanla yarı şeffaf ve esnek (kıvrılabilir ve katlanabilir) görüntüleme donanımları çok büyük farklılık getirecek.
2) Fiyat, seçim ve sahiplenme modeli ile e-kitap satışları çok farklılaşabilir. Burada, Apple büyük bir farklılığa neden olacak.
3) Kitap formatında özel protokollerden vazgeçilmesi ve açık bir teknoloji kullanılması e-kitap yayılmasına büyük katkıda bulunacak. Devamı, bir sonraki yazımızda.