Kitap, bilet oldu
Brezilya’da halk, yılda ortalama iki kitap okuyormuş. Şu bu o sebeplerle kitap okumaya fırsat, istek, vakit bulamıyormuş. Ülkede cep kitaplarının en büyük yayıncısı L&PM, acaba nasıl bir yenilikçi yöntemle milleti kitap okumaya teşvik edebiliriz diye düşünmüş: Kitabı metroda okutsak? Kitabın içine bir çip koysak, ve kitap, bilet yerine geçse? Kitabı turnikede okut geç.
Ülkenin en büyük şehri 11 milyon nüfuslu Sao Paulo’nun metro işletmecisi Via Quatro ile anlaştılar. Kitapların arka kapağına 10 kullanımlık çipler takıldı. 10 bin kitap, metro istasyonlarında bedava dağıtıldı. 10 seferden sonra çipe normal bilet gibi internet sitesinden para yüklenebilecekti. Metro girişlerinde kendilerine bedava kitap-bilet sunulan yolcular, bunu kamera şakası sandılar.
Kitaplar biraz kolay okunur içerikte sunuldu. Örneğin, en baba klasiklerden Hamlet, 4 seferde okunacak şekilde 144 sayfa basıldı. Amerikan çizgi romanı Peanuts, 8 seferlik 120 sayfa oldu. Sherlock Holmes, 8 seferlik 204 sayfa.
Brezilya’da kitap okumayı teşvik için bambaşka bir proje daha var: Cezaevlerinde mahkumlar, bir yıl içinde 12 kitap okurlarsa, cezalarından 48 güne kadar indirim kazanıyor. Ceza yasası bu projeye uygun olarak değiştirildi. Ama bazı koşullarla:
Kitaplar edebiyat, felsefe, bilim veya klasiklerden olacak. Her kitabı en fazla 4 haftada bitirecekler. Sonra bu konuda bir makale yazacaklar. Kitap harfi kullanmadan el yazısıyla, paragraflara dikkat ederek, hiç hata ve karalama yapmadan, sayfa kenarına taşmadan, kolayca okunacak şekilde…
Bir kurul, makaleyi değerlendirecek. Duruma göre karar verecek. Proje sayesinde halk, evlerinden vermek istediği kitaplarını cezaevlerine hibe ediyor.