Kitap okuyalım, okutalım
Merhaba,
Varyantı bitmeyen pandemi dünyayı yıldırdı. Ama umarım ‘sağlıklı’ biçimde normalleşiyoruzdur, yeni varyantlar bizden uzak olsun, bizler de maske ve temizlik önceliklerimizi sürdürelim. Bu temennimi, pandeminin ağır darbesini alan eğitim başlığında yeniliklerle sürdüreyim. Türkiye Tasarım Vakfı, Finlandiya temelli “Arkki” eğitim programlarını tanıtmış. 20. yüzyılda mimari, tasarım, sanat alanlarında yeni akımlar yaratmış bir okul olan Bauhaus akımından esinlenerek Avrupa Komisyonu tarafından başlatılan “Yeniden Bauhaus” (New European Bauhaus) projesi Arkki aracılığıyla çocuklarla buluşuyor. “Yeniden Bauhaus” atölyeleriyle başlayan eğitimlerde Arkki’nin çocukların potansiyellerini keşfetmelerine, sorun çözme yetkinliklerinin gelişmesine önemli destek sağlaması bekleniyor. Finlandiya merkezli tasarım okulu Arkki, çocukların tasarım becerilerinin geliştirilmesi için yaratıcılık, tasarım odaklı ve yenilikçi düşünebilme gibi alanlarda 28 yıldır çalışmalar yürütüyor. Arkki Türkiye kapsamında yapılacak çalışmaların da eğitim sistemimiz için önemli örnekler barındırması dileğimiz. Arkki’nin yaratıcı eğitim müfredatı, 10’ar projeden oluşan ve yaş farklılıkları göz önünde bulundurulan 15 adet modülden oluşuyor. Yaratıcı eğitim modüllerine ek olarak Arkki, kapsamlı bir atölye yelpazesi de sunuyor. Türkiye’den çocuklar, geleceğin şehirlerini hayal ederek gelecek vizyonuna katkıda bulunacaklar.
AstraZeneca Türkiye, Bilim Kahramanları Derneği tarafından yürütülen “Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor” programı kapsamında 6-10 yaş aralığındaki çocukların temel mühendislik ve programlama becerileri öğrenimine katkıda bulunmuş. FIRST Vakfı (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) ve LEGO Education tarafından 41 ülkede uygulanan, Türkiye’de ise “Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor” ismiyle gerçekleştirilen FIRST LEGO League Explore programında öğrencilerin oluşturduğu takımlar LEGO parçalarıyla temel mühendislik ve programlama becerilerini öğrenmiş. Biliriz ki LEGO’nun yaşı yoktur, zihni açtığı da açık bir gerçektir. AstraZeneca Türkiye de 2020 – 2021 akademik dönemi boyunca süren “Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor” projesi ile 5 farklı şehirden 10 takımı destekleyerek öğrencilerin bilimsel süreçlere katılımına destek olmuş. Dönem sonunda düzenlenen çevrimiçi festivallere de katılan gönüllü AstraZeneca Türkiye çalışanları, öğrencilerin edindiği eğlenceli ve öğretici deneyimi izleme fırsatı bulmuş.
Bu hafta doğum günü kutlamalarım var. Türkiye’yi Bitcoin’le tanıştıran BtcTurk 8 yaşında. BtcTurk, 2013’de TL ile ilk Bitcoin alım satım işlemini gerçekleştirmiş, bugünse kullanıcı sayısı dünya genelinde 3,7 milyon kişiye ulaşmış. Kriptopara ve blokzincir teknolojilerinin geleceğine olan inancın üstüne, bir de Türk sporuna verilen destek var. BtcTurk, Kadın ve Erkek Millî Futbol Takımlarının ana sponsorluğunu üstlenirken, millî futbolcu Cengiz Ünder ile iş ortaklığı anlaşmasına imza atmış. Uluslararası arenada Türkiye’yi temsil edecek 21 millî sporcuya toplam 2,1 milyon TL destekte bulunan BtcTurk, Türkiye Voleybol Federasyonu ile Kadın ve Erkek Millî Takımlarının ana sponsorlarından.
Bir kutlamam da 20’inci yaşı ile Platin Bilişim’e… Siber güvenlik, veri koruma ve bütünsel güvenlik hizmetleri alanında çözümleri odağına alarak, 2001’de İstanbul’da kurulan Platin Bilişim, 20. yılında 100’den fazla çalışanı ile yurtiçinde ve yurtdışında yüzlerce kurumu siber saldırılara karşı koruyor. Malum, güvenlik sektöründe istihdam ihtiyacı büyük. Platin Bilişim de bu gerçek ışığında, üniversitelerin kariyer etkinliklerine katılarak Platin Akademi’ye yetiştirmek üzere stajyerler alıyor. Nice yıllara.
Gelelim ödüllere… 40 yılı aşkın süredir güvenilir bir küresel SAP iş ortağı olan Fujitsu, müşterilerinin SAP çözümlerini etkinleştirmedeki güçlü yeteneklerine dayanarak, “Yılın Küresel Teknoloji İş Ortağı” kategorisinde, SAP tarafından her yıl sunulan, müşterilerin SAP kurulumlarının daha iyi çalışmasına yardımcı olan en iyi iş ortaklarına verilen 2021 SAP ® Pinnacle Ödülü’ne sahip olmuş.
Sürdürülebilir tarım uygulamaları ile Türkiye’de tarımın ve tarıma dayalı endüstrilerin gelişimine öncülük eden, Türkiye’nin en büyük taze meyve yetiştiricisi ve meyve suyu konsantresi üreticisi Anadolu Etap, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) 2021 yılı Sürdürülebilirlik Ödülleri’nde “Çevresel ve Sosyal En İyi Uygulama” kategorisinde “Altın” ödülün sahibi olmuş. Doğal kaynakların verimli kullanımı ve çevre için sürdürülebilir tarıma yatırım ödülsüz kalmıyor.
Madem yaz tatili, o zaman tam da kitap vakti. Bu hafta sana Epsilon’dan 3 kitabım var. İlki; George R. R. Martin’in henüz tamamlanmamış “Buz ve Ateşin Şarkısı” serisinin üç öncül novellasını ilk kez bir araya getiren “Yedi Krallık Şövalyesi”. Gary Gianni’nin 160’tan fazla illüstrasyonun da yer aldığı ciltli özel baskı gündemimizde olsun.
İkinci kitabım, özel bir vakıf hastanesinde başhekim yardımcılığı görevini sürdürürken bir yandan da polisiye kitaplara imza atan Dr. Şahin Ünal’ın yeni polisiye gerilim romanı “Üçten Geriye”. Ordunun yetenekli askerlerini kaybetmemek için başlattığı gizli bir projeyle başlayan hikâye, insan fıtratıyla askeri yargıların çatışmasını temel alıyor.
Üçüncü kitabım ise bizim gibi mobilsiz yapamayanlar için gelsin… Akıllı telefon bağımlısı olan herkes için çözüm yolları, Catherine Price’ın “Dijital Detoks” kitabında. Adım adım takip edilebilecek 30 günlük, pratik ve eğlenceli bir detoks programı sunan kitap, telefonla harcanan zamanın odaklanma ve derin düşünme becerilerine verdiği zararı bilimsel açıklamalarla da ortaya koyuyormuş. Renkli sayfalarındaki şematik anlatımlarla hem yetişkinlerin hem de çocukların ilgisini çekeceği aşikar.
Haftaya yine buradayım,