Kızlar için Gelecek!
Merhaba,
Pandemi etkisini azaltarak günleri geçirme çabasındayız malum. İş dünyasını farklı açılardan ele alarak pandemi sonrasına ilişkin değerlendirme ve öngörülerini paylaştığı raporlarına bir yenisini ekleyen McKinsey Global Enstitüsü (MGI) çalışmasının başlığı; ‘Tüketicileri, çalışanları ve şirketleri, COVID-19 sonrası toparlanma sürecinde neler bekliyor?’. Şirketlerin bu dönem vesilesiyle dijital dönüşüm hızlarını artırdığını gösteren raporda; alışveriş, eğlence ve tıp sektörünün nasıl çevrimiçi hale geldiği değerlendiriliyor. Pandemi verimlilik ve büyümede, doğru stratejik kararlar ve yatırımlarla ortaya çıkabilecek önemli bir potansiyelin oluşmasına zemin hazırladı. Şirketler, kısa sürede uzaktan çalışma modeline geçti. İş süreçlerinde dijital dönüşüme, otomasyona, yapay zekâ kullanımına hız vererek, ani talep dalgalanmalarını yönetmeye ve verimliliği yükseltmeye çalıştı. Tüketiciler ise alışverişten eğitime, sağlıktan eğlenceye neredeyse tüm ihtiyaçlarını dijital kanallar üzerinden karşılamaya başladı. İşte araştırmada da tüketici davranışları ve iş modellerinde bu değişikliklerin, yoğunluğu azalsa da pandemi sonrasında devam edeceği öngörülüyor.
Normalleşmeyi ‘maskesiz hayat’ olarak algılayanlara inat, yine bir pandemi araştırma bilgim var. Ericsson ConsumerLab’ın raporu, Türkiye’deki tüketicilerin 15-79 yaş arası 1.000 ila 2.000 arasında kişinin katıldığı bir anket aracılığıyla pandemi sonrasında 2025 yılına kadar neler olacağına dair beklentilerini ortaya koymuş. Misal, günlük çevrimiçi faaliyetlerine 2 yeni çevrimiçi hizmetin daha ekleneceği ve pandemi öncesine göre çevrimiçi faaliyetlere 9 saat daha fazla zaman ayrılacağı görülüyor. Orta düzey çevrimiçi kullanıcıların pandemi sürecinde günlük yaşamlarında daha fazla hizmet kullanmaya başladığı görülen raporda önümüzdeki süreçte çevrimiçi faaliyetlerdeki bu değişimle birlikte orta ve ileri düzey kullanıcılar arasındaki boşluğun kapanacağı üzerinde duruluyor. Her zamanki gibi ‘eğitim şart’ diyerek devam ediyorum. Çünkü Ericsson Raporu’na göre, yakın gelecekte Türkiye’nin yüzde 48’inin uzaktan eğitim görmesi ve çalışması bekleniyor. İyisi mi www.ericsson.com/en/reports-and-papers/consumerlab/reports/the-future-urban-reality linkinde dahasına ulaş.
İtalya’nın şampiyonluğuyla bir Avrupa Kupası’nı da geride bıraktık, hem de pandemi gölgesinde… Biz önümüzdeki maçlara bakalım. Fujitsu’nun Dijital Annealer tabanlı Kuantumdan ilham alan Optimizasyon Hizmetleri (QIOS) sayesinde %60’a kadar daha fazla taraftar Covid açısından daha güvenli koşullar altında canlı spor etkinliklerinin keyfini çıkarabilecek. Oluşturulan teknoloji, daha fazla taraftarın arenaya dönmesini sağlamanın yanı sıra büyük spor kulüpleri ve diğer arena etkinliklerinin destekçileri için önemli gelir artışı sağlıyor. Fujitsu’nun çözümü Bundesliga Almanya’nın en üst düzey futbol ligindeki kulüpler tarafından değerlendiriliyormuş. Fujitsu’nun Berlin Olimpiyat Stadyumu modellemesi, Dijital Annealer’in sosyal mesafe kurallarına uyarak kullanılan koltuk sayısını yüzde 60 artırabileceğini gösteriyormuş ve bu bile bilet satışları göz önüne alındığında maç başına daha fazla gelir demek. Digital Annealer ile etkinlik organizatörleri artık tamamen çiftlere dayalı standart bir oturma düzeni yerine, taraftarların ihtiyaçlarına ve yerel sosyal mesafeye uygun oturma planlarını hesaplayabiliyor. Özetle, analitik candır.
Huawei de 2020 Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınlamış ve geçtiğimiz yıl eğitime, sağlık hizmetlerine, veri güvenliğine ve çevrenin korunması gibi alanlara daha fazla odaklanmış. Yerim sınırlı malum, Huawei 2020 Sürdürülebilirlik Raporu için hedefimiz www.huawei.com/en/sustainability/sustainability-report.
Doğum günlerinden başarılara geçme vaktim… Kuveyt Türk’ün, bankacılık işlemlerini kendi platformlarıyla entegre etmek isteyen firmaların hizmetine sunduğu API Marketi, şirketlere dijital işlemler alanında global çapta danışmanlık hizmeti veren INNOPAY tarafından dünyanın en iyi platformlardan biri olarak gösterilmiş.
Teleperformance, Great Place to Work Enstitüsü’nün “2021’in En İyi Çokuluslu Şirketleri” listesine Türkiye’de sektöründen giren tek şirket olmayı başarmş, ama dahası da var. Bu ödülle bir yıl içinde dördüncü kez çalışanları tarafından Türkiye’nin en iyi işverenleri arasında olduğunu tescillemiş.
Okuyalım okutalım kamu spotuma ithafen gelsin: 5 Eylül’e kadar Dergilik uygulaması üzerinden herhangi bir günde makale ve podcast dinlemenin yanı sıra makale okuyan kullanıcılar çekilişe katılarak 40 cep telefonu ve 10 tabletten birini kazanma şansını yakalayacak. Benden söylemesi…
Başlıktan buraya geldim… Çünkü bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında genç kızlara eğitimler vererek kapsayıcılığı teşvik etmek ve Türkiye’de bilişim sektöründeki cinsiyet eşitsizliğini azaltma hedefiyle yola çıkan “Future for Girls” (Kızlar için Gelecek) projesinin ilk etabında ortaya çıkan yaratıcı eserler sergileniyor. Habitat Derneği ile Dell Technologies iş birliğinde başta dezavantajlı topluluklardan olmak üzere 8-14 yaş arası kız öğrencileri bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) becerilerini geliştirmeleri ve bilişim eğitimi almalarını amaçlayan “Future for Girls” projesi kapsamında düzenlenen eğitimlere 900’ünde üzerinde kız çocuğu katıldı. Geçekleştirilen programda 30 gönüllü eğitmen ile 59 farklı şehirden öğrenci için toplamda 135 saat eğitim ve 96 saat mentorluk gerçekleştirildi. Dahası takibimizde olsun…
Haftaya buradayım,