KKTC dijital dönüşüme hazırlanıyor…
Kurumsal teknoloji uzmanları ile teknoloji şirketlerini buluşturan BTvizyon Toplantıları, 2019 yılına da damgasını vurdu. Türkiye’nin çeşitli illerinde gerçekleştirilen toplantıların 2019 yılındaki son durağı ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti oldu.
BTvizyon Girne Toplantısı’nda ilk konuşmayı gerçekleştiren, bilişim konusunda KKTC’nin önemli isimlerinden Denizler Bilişim Direktörü Lisani Deniz, “KKTC’de e-Dönüşüme Bir Bakış ve Kıbrıs’ın Siber Kahramanları” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. KKTC’de e-dönüşüm için irade, nitelikli insan kaynağı, teknoloji ve süreçlere ihtiyaç olduğunun altını çizen Deniz, “e-Dönüşümün önemli bir bileşeni olan e-devlet; birbiri ile entegre olmuş, etkin, şeffaf ve basitleştirilmiş iş süreçlerine sahip bir yapılanma gerektirmektedir. Bu çerçevede; devlet ve özel sektör birlikte çalışabilirliğini sağlamanın en temel araçlarından biri, kurumların kullanacakları ortak standartları belirleyerek bilgi sistemlerini ve entegre e-devlet hizmetlerini bu standartlar çerçevesinde geliştirmektir” dedi.
Etkinlikte söz alan KKTC Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Kadri Börüncük, “KKTC’de Bilişim Sektörü Mevcut Durum ve Gelecekte Planlanan Yatırımlar” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Bürüncük, 2020 iş planı yatırım ve projeleri konusunda ise şu başlıkların ele alınacağını kaydetti: yeni pazar analizleri, blacklist sistemi, KVKK kapsamında usullerin uygulanması ve denetlenmesi. Piyasa gözetim ve denetimleri, kritik sektörlerdeki enterferans ölçümleri, elektronik hizmetlerin ve sosyal ağların güvenli kullanımı, bilinçli toplum.
Barikat Hizmet Satış Birim Yöneticisi Mehmet Şen, etkinlikte siber güvenlik konusunda bir konuşma gerçekleştirdi. “Barikat Uyumluluk ve Danışmanlık Hizmetleri” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Şen, Güvenlik Test Hizmetleri’ni “Ürün bağımsız olarak bilgi güvenliğinin üç temel ilkesi olan gizlilik, bütünlük ve erişilebilirlik konularında bilgi sistemlerinin, siber saldırganlardan önce test edilerek, mevcut güvenlik açıklıklarının tespit edildiği ve bu açıklıkların giderilmesine yönelik çözüm önerilerinin sunulduğu hizmetler bütünü” olarak tanımladı. Bu konudaki çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Merit International Hotel & Casinos Bilgi İşlem Müdür Yardımcısı Özgür Mehmet Konca da etkinlikte “Reaktif Programlama” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Konca, reaktif programlamanın esnekliğini ve bir organizma gibi çalışmasını açıklarken felaket senaryolarına karşı daha tutarlı yapıda çalıştıran sistemler üzerinde durdu.
“Akıllı Kampüs Uygulamaları” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Utarit Bilişim Genel Müdür Yardımcısı Soner Kasım Öcal da sunumunda, Solidus Kampus Kart Sistemi’nin kampüs bünyesindeki geçiş güvenlik, harcama ve yükleme noktalarının kontrolü tamamen sistem üzerinden sağladığını kaydetti.
“Proje Bazlı Dijital Dönüşüm Yolculuğu” başlıklı sunumu ile Pir Yazılım Kurucusu Sedat Yazıcı da şirketleri ve çözümleri hakkında bilgi verirken Pir Yazılım iş ortağı Wotmax Estate Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Bilgen ise “Gayrimenkul Sektörü İş Geliştirme ve Dijitalleşme” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
KKTC kalifiye eleman merkezi olacak
Etkinlikte, Vizyon 2035 projesi ile ilgili bilgiler veren KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, ülkesinin teknoloji ihraç eden bir ülke hâline gelmesi gerektiğini söyledi.
Taçoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Teknopark Yasası ile girişimci diyebileceğimiz insanlara destek verebileceğimizi görüyoruz. Girişimciye hem maddi hem de sosyal yatırımlar sağlayabilecek bir pozisyona geldik. Bu çalışmalar verimli geçerse teknolojik olarak elimizi güçlendirmiş olacağız. Girişimcilere ve kalifiye güce erişilebilmesi için bu yıl Sanayi ve Sivil Toplum kuruluşlarının bir araya geleceği bir çalışma yapacağız. 2020 yılının bir başlangıç noktası olmasını arzuluyoruz. En azından kısa sürede bunları gerçekleştirmiş olmayı istiyoruz. Neyi, ne kadar kısa sürede halledersek o kadar başarılı olacağımızı umut ediyoruz.”