KKTC’de dijital dönüşüme öncülük eden isimler de BTvizyon Girne sahnesinde olacak!
Anadolu’nun birbirinden güzel şehirlerini sırasıyla dolaşan BTvizyon Anadolu Toplantıları’nın sıradaki durağı: Girne. BTvizyon Girne etkinliğinde katılımcılara e-dönüşüm süreçlerini anlatacak olan Denizler Bilişim Direktörü Lisani Deniz ile etkinlik öncesinde röpotaj yapma fırsatı bulduk…
-BTvizyon Girne etkinliği her sene sizlerin de desteği ile gerçekleşiyor. BTvizyon Anadolu Toplantıları hakkında neler söylemek istersiniz?
BTvizyon Girne etkinliği ülkemiz için bilişim alanındaki en önemli etkinliklerden biri haline geldi.
Bunun sebebi istikrarlı bir şekilde sürekliliğinin olması ve gerek kamu, gerekse özel sektörün bilişimdeki gelişmeleri, başarı öykülerini ve uygulamaları bire bir ilk ağızdan öğrenmelerine olanak sağlaması.
Bu etkinlik sayesinde hem bilgi alışverişi hem de bilişim sektörü ile diğer sektörlerin sıcak bir ortamda buluşmalarını sağlaması. Diğer BTvizyon etkinliklerinden farkı ise mutlaka her yıl Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti’nin üst düzey bürokratlarının da bu etkinliğe katılıp kamuda dijitalleşme konularında alınan aksiyonlar anlatılırken özel sektördeki gelişmelerin de tartışılarak harmanlamasıdır. Bu yüzden özelde Murat Göçe’ye genelde ise BTvizyon etkinliğini düzenleyen ve destek veren kişi ve kurumlara KKTC’de böyle bir organizsayonun sürdürdükleri ve destekledikleri için çok teşekkür ederiz.
-Gerçekleştirdiğiniz e-Dönüşüm ve küresel kimlik doğrulama projeleri hakkında detay bizleri bilgilendirir misiniz?
Ülkemizde e-Dönüşüm ile ilgili Denizler Bilişim olarak “Dönüşüm Sizinle Başlar” sloganı ile yola çıktık ve öncellikle e-Dönüşüm’ün önündeki engelleri aşmak adına, kendi yatırımlarımızı yaparak, tabiri yerinde ise “elciklerimizi taşın altına koyarak” tek tek engelleri aşmaya çalışıp ülkenin e-Dönüşümüne katkı sağlamaya çalışıyoruz.
e-Dönüşüm’ün ülkemizdeki en büyük engeli olarak görülen, dijital ortamdaki bilgi ve verilerin hukuksal geçerliliğini sağlayan elektronik imza altyapısını ülkemizde kurarak, KKTC’nin ilk ESHS’i olduk. Böylelikle 2007’den beri yasa “93/2007 sayılı Elektronik İmza Yasası” geçmiş ancak Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı yetki almadığından yasa uygulamaya alınamamıştı. Zaten e-Devlet projelerinin ivme kazanması da bizim Eylül 2016’da BTHK’dan ESHS yetkisini almamızdan sonra başlar. Şu anda birçok kurum , kuruluş, vatadaş veya KKTC’de yaşayan yabancılara elektronik imza ve elektronik imza ile ilgili çözüm ve hizmetleri sağlıyoruz.
e-Dönüşüm’ün yine olmazsa olmaz bir bacağı da dijital ortamda verdiğiniz ürün veya hizmetlerin, dijital ortamda tahsil edilmesine olanak sağlayan online ödeme sistemlerinin eksikliği idi, bu konuda da gerekli yatırımları iş ortaklarımızla birlikte yaparak Kuzey Kıbrıs’da elektronik ödeme sistemlerinin hayat bulmasını sağladık. Bu konuda da ülkemizdeki finans sektörünü elektronik ortamda tahsilat yapılabilecek sistemleri sağlamalarına fırsat yarattık.
e-Dönüşüm’ün yine olmazsa olmazı olan, kurum/kuruluşların iş süreçlerini dijitalleştirmesi, bu işlemlerle birlikte döküman yönetimini de dijitalleştirmeleri ve dijital ortamda yürüttükleri tüm işlemlerini ve oluşan belgelerini arşivlemelerine olanak sağlayan hizmetleri de sunmaya başladık. Bu ürün ve hizmetleri verebilmemize olanak sağlayan BTvizyon etkinliğinde tanıştığımız ve birlikte iş yapabilme fırsatı yakaladığımız iş ortağımız CBKSoft, kendi ürünlerini birlikte çalışarak tamamen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti mevzuatına uyumlaştırdık ve birçok sektöre hitap edebilecek şekilde ürünümüzü konumlanırdık.
Bireyler, her geçen gün ihtiyaçlarını dijital ortamda istedikleri zaman, mekan bağımsız olarak sağlama arzusu ile ürün ve hizmetleri kurumlardan talep ediyorlar. Kurumlar da bu talepleri karşılamak ve rekabetçi olmak için her geçen gün daha çok dijitalleşiyor. Bundan dolayı sürekli ve çok hızlı büyüyen veride, gerek bireylerin gerekse kurumların verileri güvenli ortamda tutma ihtiyacı doğuyor. Kurumlar son yılarda veriyi korumak için çok yüksek bedeller ödeyerek sistemler kuruyor. Ancak her geçen gün verilerin yetkisiz kişiler tarafından çalınarak açığa çıktığını ve bu verilerle gerek bireylerin gerekse kurumların itibar ve para kaybettiğini görüyoruz.
Nekadar güvenlik sistemleri gelişse de, sistemdeki en zayıf halkanın insan olduğunu görüyoruz. Bu yüzden Küresel Kimlik Koruma sistemlerine ihtiyaç duyuyoruz. Olası kişisel verilerin çalınmasını, önceden farkına varmamızı ve alınabilecek önlemler varsa en az zarar ile itibarımızı ve paramızı koruyabilmemizi sağlıyor. Webguardme Küresel Kimlik Koruma hizmetimizi de yine iş ortaklarımızla birlikte dünyada 50. ülke olarak ülkemize ve çevre ülkelere sunma fırsatı buluyoruz. Yerelde Perspective Danışmanlık, uluslararası CSID ve yaklaşık 3.5 milyar data arasından sürekli gelişen ve değişen bilgileri bize sunan Experian’ı 13 Aralık Perşembe günü BTvizyon etkinliğinde ilk kez duyuruyor olacağız.
-Bu bağlamda BTvizyon Girne de nelerden söz edeceksiniz?
Bu yıl, her yıl olduğu gibi öncelikle KKTC’de e-Dönüşüm ne aşamada bunun kısa bir kritiğini yapacağım. Benden sonra, konuşmalarında konu ile ilgili her zaman etkinliklerimizi onurlandıran ve desteğini hiçbir zaman çekmeyen BTHK başkanımız Sayın Doç. Dr. Kadri Bürüncük ile Ulaştırma ve Bayındırlık müsteşarımız Sayın Kemal Bağzıbağlı’nın daha detaylı bilgiler sunacağından eminim.
Küresel Kimlik Koruma hizmetimiz olan Webguardme ile ilgili kısa bir sunum yapıp hizmetimizi ve vizyonumuzu paylaşacağız.