KKTC’de girişimcilik ekosistemi büyüyecek
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) öncülüğünde, İstanbul Teknik Üniversitesi İTÜ-KKTC Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri ve İTÜ Mezunlar Derneği Kuzey Kıbrıs desteği, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi ile İTÜ ARI Teknokent işbirliğinde Yenilikçi Girişimcilik ve Kuluçka Programı başlıyor. DEİK/Türkiye-KKTC İş Konseyi’nin çalışmaları kapsamında hayata geçen “Yenilikçi Girişimcilik ve Kuluçka Programı” ile KKTC’de girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesi, yenilikçi ürün ve fikirlerin ticarileşmesine fırsat tanıtılması ve girişimcilerin uluslararası pazarlarda yer almalarına destek olunması amaçlanıyor.
İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi’nde girişimcilere açık ofis, mini MBA/girişimcilik eğitimi, satış koçluğu, teknik altyapı desteği, laboratuvar kullanım imkânı, laboratuvar sarf malzemeleri desteğinin yanı sıra aralarında alanında uzman iş dünyası ve akademiden 500’ü aşkın gönüllü mentor desteği sağlanıyor. Yenilikçi Girişimcilik ve Kuluçka Programı’na katılmak isteyen girişimciler, www.kktckulucka.com adresinden 18 Ekim’e kadar başvuruda bulunabilecek.
DEİK/Türkiye-KKTC İş Konseyi Başkanı Nazım Hikmet, “Teknoloji ve yenilikçilik odaklı ürün ve fikirlerin geliştirilmesi ve bu fikirlerin yatırımcılar ve dış pazarlarla buluşturmasına destek olmak için hazırlanan proje ile 18-40 yaş arası, teknolojik ve yenilikçi iş fikirleri olan, Üniversite Öğrencilerini, Mezunları ve diğer Girişimcilerin programa katılmasını amaçlıyoruz. KKTC’de girişimcilik ekosistemini güçlendirmek, yenilikçi ürün ve fikirlerin ticarileşmesine fırsat tanınmasını amaçlayan bu programda, katılımcıların “İTÜ Çekirdek Girişimcilik Eğitimi”, “Mentor Görüşmeleri”, “Yatırımcı Buluşmaları” ve “İTÜ Çekirdek Big Bang’e Katılım” fırsatını değerlendireceklerini öngörüyoruz” dedi.
Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Turgay Deniz ise “Teknoloji ve yenilikçilik odaklı girişimlere fikir aşamasından, kurumsallaşma safhasına kadar destekler sağlayacak olan bu projenin hayata geçmiş olmasından büyük bir memnuniyet duyuyoruz” dedi. İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş da, “KKTC’de bir “kuluçka” projesini hayata geçirmek, girişimcilik ekosistemini güçlendirmek, yenilikçi ürün ve fikirlerin ticarileşmesine fırsat tanımak ve girişimcilerin finansman ve yatırımcılara erişimini kolaylaştırmak, uluslararası pazarlarda yer almalarına destek olmak amacıyla çıktığımız bu yolda girişimcileri İTÜ Çekirdek’e davet ediyoruz” dedi. Doğu Akdeniz Üniversitesi, Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi (DAÜ-GİMER) adına Prof. Dr. Mustafa Tümer ise, “Projenin, tüm ülke vatandaşı öğrencilerine açık olması, küreselleşen dünyada öğrencilerimize büyük katkı sağlayacak ve dünyadaki yerimize ayrı bir ivme kazandıracak” diye konuştu.