Klasik hediyelerin internetten siparişleri düşüyor
Yeni haftadan merhaba,
Bir Sevgililer Günü daha geride kaldı, çetelesini tutmak bize düştü. Mastercard’ın her yıl dünya genelinde Sevgililer Günü dönemindeki hediye alışkanlıklarını araştıran anketine göre, online alışveriş hızı ve güvenilirliği ile yüzde 76 artarken, hediyesini son dakika alanların sayısında da artış olmuş. Araştırma, son dakikaya kalan aşıkların klasik hediye tercih etmediklerini göstermiş. Yani gül gibi klasik çiçek alışverişi toplam Sevgililer Günü hediyeleri arasında sadece yüzde 7 paya sahipken, takı ve mücevher alışverişlerinde de yüzde 8 düşüş olmuş. Bu tarz standart hediyeler yerine sevdalılar, sevdiklerinin ilgi alanlarına göre kitap ve müzik albümü hediye ediyor. Öyle ki, 2016’dan 2018’e bu tarz hediye alımlarında yüzde 46 artış var. Romantik bir kaçamak adına otel rezervasyonlarında yüzde 9, seyahat harcamalarında yüzde 42 artış var.
Sevenleri kendi hallerine bırakıp, yazı kışı fark etmeksizin çorbayı kaşıklıyorum. Tüm dünyada 4 Şubat’ta Dünya Çorba Günü kutlanıyormuş, ki Yemeksepeti sayesinde bunu da öğrenmiş oldum. Yemeksepeti, kullanıcılarının çorba tüketimi alışkanlıklarını açıklamış. Sonuçta Türk mutfağında sayısız çorba tarifi var ve online siparişlerde de çeşit çeşit çorbalara yöneliyoruz. Yemeksepeti’nde her yöreden ve ülkeden ortalama 2 bin 500 çeşit çorba ile buluşuyoruz, ama biz Türklerin çorbadaki ilk tercihi mercimek çorbası. Ezogelin çorbası siparişlerde ikinci sırada yer alırken, tavuk suyu ve kelle paça çorbası da en sevilen ortak lezzetlerden. İç Anadolu’nun ünlü lezzeti Arabaşı çorbası diğer yöresel lezzetler arasından sıyrılıyor ve 2018’de sipariş sayısını en çok artıran lezzet oluyor. Gaziantep’in demirbaşı Beyran çorbası atağa geçerken; Trabzon’un meşhur karalahana çorbası da en sevilen yöresel lezzetler arasında. Tarhana online siparişlerde daha fazla tercih edilmeye başlarken, yayla çorbası da benzer bir yükseliş sergilemiş. Konu çorba oldu mu, bizler kültürümüzden çok uzaklaşmıyoruz. Örneğin; brokoli çorbası, Japon mutfağının ünlü çorbası Miso, yine Asya mutfağından Noodle çorbasının siparişleri sınırlı. Beni bilirsin, mevsim veya sabah-akşam fark etmez, bana hep çorba zamanı. Zaten Yemeksepeti araştırmasının da gösterdiği gibi, misal sıcak hava bile çorba siparişlerini etkilemiyor. Karatay hocam kusuruma bakmasın, ekmeği bandırıp içelim o vakit.
Bu soğukta yedik içtik, biraz da hayati gerçeklere, şifrelerimize gelelim. Kaspersky Lab güvenlik araştırmacıları internette verileri güvene almak için benzersiz ve hatırlaması kolay parolaların, düzenli parola değiştirmeye kıyasla daha etkili olduğunu vurgulamış, üstüne bir de kullanıcıların kendilerine özel parolalar oluşturabilmesi için bazı yöntemler paylaşmış. İlk adımda ‘sabit serinizi’, yani parolanızın değişmeyecek olan bölümünü oluşturalım. Misal, şarkı sözleri, bir filmden konuşmalar, ninni veya hatırlayabileceğimiz benzer bir şeyden bir ifade düşünelim. Bunlardan birinin ilk üç ila beş kelimenin ilk harflerini alalım, üstüne bir de her harfin arasına @ / # gibi özel bir karakter ekleyelim, parolaları da bu temele oturtalım. İkinci adımda ise bağlantı kurmanın gücünden yararlanalım. Facebook, Twitter, internet bankacılığı, alışveriş veya oyun siteleri gibi çevrimiçi hesaplar için parola oluştururken, web sitelerinin aklınıza getirdiği ilk kelimeyi yazalım. Misal, Facebook için parola oluştururken, logonun renginden akla gelen “mavi” kelimesini, tamamı büyük harf olarak sabit serinin sonuna ekleyelim. Ayrıca bu felsefeyi, düzenli şifre değişimlerimizde de kullanalım. Sonuçta güvenlik riskleri tırmanırken, her şifre de sürekli değişmeye mahkum.
Kısa video platformu TikTok, her yıl 5 Şubat’ta düzenlenen Güvenli İnternet Günü Safer Internet Day (SID) girişimini desteklemek üzere #DahaİyiBirİnternet etkinliğini başlatmış. TikTok kullanıcıları etkinliğe özgü etiketlerle, uygulamada pozitif internet alışkanlıkları edinmek için #dahaiyibirinternet kampanyasına katılabiliyor. Kullanıcılar #Beğeni #Saygı #Pozitif #Yaratıcılık #Güvenlik gibi olumlu mesajlar içeren etiketleri kullanabilirken, #Siber-Zorbalık #Negatif #Troller #Anksiyete #Düşmanlar gibi olumsuz etiketlerinden de uzak duruyor. Birçok TikTok içerik üreticisi kampanyaya destek adına bu etiketlerle kısa videolar hazırlıyormuş. Detaylar için https://www.TikTok.com/safety/ adresimiz.
Sırada hem çevresel gündemim hem kamu spotum var. Sonuç net: Dünyanın üretebildiğinin 1,6 katını tüketiyoruz. Bu da kullan-at modeline dayanan ‘Doğrusal Ekonominin’ yerine, sıfır atık ve geri dönüşümü temel alan döngüsel ekonomiyi önemli ve gerekli kılıyor. Bu modelin, hammadde ve enerji konularında önemli avantajları getirdiğini belirten IFAT Eurasia Proje Müdürü Namık Sarıgöl, “Elde edilen ikinci hammadde ile ekonomiye önemli katkı sağlarken, dış ticaret açığımızı düşürebiliriz. Atık yönetimi projelendirmeleri ile istihdam artışına katkı sağlayabiliriz. 2017 yılında atık sektöründe 60 bin kişiye istihdam sağlanarak 3,5 milyar TL katkıda bulunuldu. Atık yönetimi ve geri dönüşüm sektörleri için son teknoloji ürün ve hizmetlerin sergileneceği IFAT Eurasia Çevre Teknolojileri Fuarı da 28 -30 Mart arasında İstanbul’da düzenlenecek” demiş. Çünkü misal, ürünlerin yüzde 80’i ömrünün ilk altı ayında atılıyor. Oysa döngüsel bir ekonomide durum tam tersi ve Sarıgöl’ün belirttiği gibi, kaynaklar geri dönüşüm yolu ile tekrar kullanıldığı için verimlilik de artıyor.
Yıllarca sahil bölgelerinde tehlike saçan sahipsiz ve icra işlemleri nedeniyle muhafaza altına alınan gemiler, Limanlar Kanunu’nda yapılan değişiklikler ile gemi söküm tesislerinde sökülerek, hurda olarak parçalanarak, demir çelik firmalarına kaynak aktarımıyla ekonomiye kazandırılıyormuş. Yeni mevzuat değişikliği ile ilgili bilgi veren İstanbul Barosu Avukatı Baran Usanmaz’ın dikkat çektiği nokta net: Terk edilmiş gemilerle ilgili, denizlerdeki seyir, doğal hayat, can ve mal güvenliği açısından risklerin azaltılması hedef. Bu gemilerin Türk tesislerinde ve çevre iş sağlığı güvenliği mevzuatları kapsamında geri dönüşümleri yapılarak, ekonomiye tekrar kazandırılması ise temel konu.
Sıra başarılarda… Lisans ve Yüksek Lisans eğitimini Mimarlık alanında tamamlayan Mert Kansu, ABD’de ‘Architecture MasterPrize’ proje yarışması Eğitim Binaları kategorisinde ve ‘World Architecture Community Awards’ proje yarışması olmak üzere toplamda 2 ödül alarak büyük bir gurur yaşatmış. VISA, yatırımcılarına Turkcell’in güvenli ödeme platformu Paycell Kart’ı anlatmış. Geçen yıl VISA işbirliğiyle sunulan Paycell Kart’ın kısa sürede ulaştığı rekor kullanıcı sayısı ve sunduğu hizmetler, VISA’nın da ilgisini çekmiş. Turkcell ile Türkiye de fintech alanında dünyada örnek gösterilmiş. Arçelik ise Londra Borsası bünyesindeki küresel endeks ve veri sağlayıcısı FTSE Russell tarafından güçlü çevresel, sosyal ve yönetişim performansı gösteren şirketlerin ölçümlendiği FTSE4Good Gelişmekte olan Piyasalar Endeksi’ne üçüncü kez girerek önemli bir başarıya imza atmış. Arçelik sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarıyla uluslararası düzeyde birçok başarıya imza atıyor.
Haftaya buluşmak dileğiyle,